Mokslininkai nustatė, kad motinos, kurioms gimdoje trūko maistinių medžiagų, gimdo mažesnius kūdikius. Tuo tarpu tėvai, kurių motinos netinkamai maitinosi nėštumo metu, dažnai turi mažesnio ūgio vaikus, šiems sulaukus dviejų metų amžiaus.

Tyrimo autorius dr. Andrew Prentice’as iš Londono Higienos ir tropinės medicinos mokyklos sakė: „Šis tyrimas rodo, kad gali prireikti kelių kartų, kad būtų eliminuotas augimo sutrikimas ir stabdymas, mat tam įtakos turi šios tarpgeneracinės įtakos.“ Jis pridūrė, kad mitybos informacijos programas reikėtų vertinti ne vien pagal jų tiesioginį poveikį.

Kaip vyko tyrimas

Mokslininkai tyrė vaikus, gimusius kaimiškose Gambijos apylinkėse nuo 1972 iki 2011 metų. Šis Afrikos regionas buvo pasirinktas dėl to, kad vienintelis metuose lietingas sezonas sukuria „derliaus“ ir „alkio“ laikotarpius.

Tyrėjai įvertino dalyvių gimimo svorį ir ūgį, taip pat jų ūgį, sulaukus dvejų metų. Rezultatai parodė, kad tie tėvai, kurie patys būdami motinų įsčiose negavo pakankamai maistinių medžiagų, susilaukia mažesnių atžalų.

A. Prentice’as teigia: „Mitybos intervencijos, tokios kaip praturtinto maisto programos, vargingai gyvenančiose šalyse dažnai nutraukiamos dėl akivaizdaus tiesioginio poveikio nebuvimo.
Tyrimo rezultatai buvo publikuoti leidinyje „The FASEB Journal“.

Riebalai nėštumo metu didina vėžio riziką trims kartoms

Praėjusį mėnesį buvo atliktas kitas panašus tyrimas ir paaiškėjo, kad daug riebalų nėštumo metu gali padidinti krūties vėžio riziką net trims ateities kartoms.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad besilaukiančios pelės, maitinamos daug riebalų turinčiu maistu, patiria genetinius pokyčius, kurie didina riziką, kad jų atžaloms išsivystys krūties vėžys. Be to, tai sumažina organizmo reakciją į gydymą ir neigiamai veikia ligos prognozes.

Minėti genetiniai pokyčiai, kurie perduodami ateities kartoms, išsivysto per antrąjį nėštumo trimestrą.

Daug riebalų turinti mityba sukelia uždegiminius procesus, kas jau anksčiau buvo susieta su didesne vėžio rizika.

Tyrimo autorė dr. Leena Hilakivi-Clarke iš Džordžtauno Lombardi vėžio centro įsitikinusi: „Iš 1,7 milijono naujų krūties vėžio atvejų, diagnozuotų 2012 metais, 90 procentų nenustatytos žinomos priežastys. Sugretinus šiuos faktus ir mūsų tyrimo rezultatus, išties kyla mintis susimąstyti apie maistą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)