Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, 325 mln. žmonių yra užsikrėtę lėtiniu hepatitu. 2016 m. Lietuvoje virusiniu hepatitu susirgo 130 žmonių, iš kurių 25 proc. sudarė virusinio hepatito B (VHB) atvejai, 13 proc. – virusinio hepatito A (VHA) ir 12 proc. – virusinio hepatito C (VHC) atvejų, hepatito E ir D atvejų nebuvo užregistruota, rašoma pranešime spaudai.

Hepatito virusai plinta skirtingais būdais

Virusinis hepatitas – tai skirtingų virusų (A, B, C, D, E), plintančių įvairiais keliais, sukeliamas kepenų uždegimas. VHA – žarnyno infekcija, kurią sukelia hepatito A virusas, plintantis ne tik per maistą, bet ir fekaliniu oraliniu būdu tarp artimą buitinį sąlytį turėjusių asmenų. VHB ir VHC yra hepatito B ir C viruso sukeltas kepenų uždegimas, galintis progresuoti į kepenų cirozę bei pirminį kepenų vėžį.

PSO duomenimis, 95 proc. žmonių, užsikrėtę hepatitu C, gali būti visiškai išgydyti per 2-3 mėnesius. Pusė užsikrėtusių hepatitu B asmenų nejaučia jokių ligos simptomų, kai kurie asmenys gali visą gyvenimą likti šio viruso nešiotojais. NVSC specialistai primena, kad VHB ir VHC plitimo būdai yra labai įvairūs:

Nėščia moteris gali užkrėsti vaisių nėštumo ar gimdymo metu.
Užsikrėsti galima lytiniu keliu bei per kraują, kai vartojami intraveniniai narkotikai.
Taip pat per medicinoje ir buityje naudojamus instrumentus, kuriais pažeidžiama oda, pavyzdžiui, grožio salonuose, kai nesilaikoma instrumentų dezinfekavimo ir sterilizavimo reikalavimų.

Efektyviausia profilaktikos priemonė – skiepai

Pagrindinė ir efektyviausia profilaktikos priemonė nuo VHA ir VHB yra skiepai. Skiepų nuo VHC nėra, skiriamas gydymas priešvirusiniais vaistais.

Skiepai padeda įgyti ilgalaikį imunitetą prieš hepatito A infekciją. Šia vakcina galima skiepyti vaikus nuo 12 mėn. amžiaus ir suaugusius asmenis. Vakcina nėra įtraukta į Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, valstybės biudžeto lėšomis nėra kompensuojama. Nuo VHA suaugusius rekomenduojama skiepyti 2 vakcinos dozėmis, taip susidaręs imunitetas gali išlikti net iki 20 metų. Nuo VHA rekomenduojama skiepytis:

keliaujant į šalis, kur yra didelis sergamumas VHA (rekomenduojama skiepytis vykstant į tokias šalis kaip Afganistanas, Argentina, Bangladešas, Egiptas, Izraelis ir pan.),
vaikams, prieš pradedant lankyti vaikų kolektyvą,
medicinos darbuotojams,
intraveninių narkotikų vartotojams,
vyrams, turintiems lytinių santykių su kitais vyrais,
asmenims, dirbantiems su maistu.

Skiepai nuo hepatito B yra įtraukti į Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Skiepijama tris kartus – pirmą kartą per pirmąsias 24 val. nuo gimimo, antrą – po mėnesio, trečią – po 6 mėn. Paskiepijus visomis trimis vakcinos dozėmis užtikrinama apsauga mažiausiai 15 metų arba kai kuriais atvejais imunitetas gali trukti ir visą gyvenimą.

Kaip galima išvengti hepatito virusų sukeliamų infekcijų

Siekiant išvengti hepatito virusų sukeliamų ligų, NVSC specialistai pataria laikytis rankų higienos rekomendacijų: būtina plautis rankas visada, kai jos yra vizualiai nešvarios, po sąlyčio su sergančiu asmeniu, prieš maisto gaminimą ir valgį, pasinaudojus tualetu ir pan. Patariama nevartoti nepasterizuoto pieno produktų, žalios ar nepakankamai termiškai apdorotos žuvies ar jūros gėrybių. Svarbu užtikrinti geriamojo vandens kokybę, esant abejonių rekomenduojama jį virinti.

Taip pat rekomenduojama lytinių santykių metu naudoti prezervatyvus, kadangi lytinis perdavimo būdas yra vienas iš pagrindinių. Užsikrėtimo lytiniu keliu riziką lemia ir lytinių partnerių skaičius, todėl saugus lytinis elgesys (pavyzdžiui, atsitiktinių lytinių santykių vengimas) taip pat yra svarbi virusinio hepatito prevencijos priemonė. Siūloma nevartoti intraveninių narkotikų (vartojantiems asmenims siūloma nesidalyti adatomis, švirkštais), naudotis tik savo higienos priemonėmis (dantų šepetėliu, skutimosi peiliuku ir kt.), jei tenka liesti kraują, audinius, žaizdas ir kt., rekomenduojama naudoti gumines pirštines.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)