Ji padėkojo savo darbo vadovui už jautrų laišką, kuriame jis pagyrė ją už priminimą, kaip svarbu yra rūpintis savo psichine sveikata, ir kad reikia šiam tikslui išnaudoti nedarbingumo dienas, rašo The Daily Mail.

Bet ar tikrai turėtume taip elgtis kasdienybėje? Psichoterapeutė Gina Clarke iš „Click for Therapy“ atsako – taip, nes retkarčiais leisti sau jaustis prislėgtiems ir liūdėti yra raktas į laimę. Pasak jos, nuolat nepaliaujamai jaustis patenkintais tapo kone svarbiausiu tikslu, tačiau realiai jis nėra pasiekiamas.

G. Clarke pasakė: „Visų nuotaikos svyruoja, visiems mums būdingi pakilimai ir nuosmukiai, nes mūsų jaučiamų emocijų spektras yra platus.“

Pasak jos, mes turėtume skirti laiko išsiaiškinti, kodėl mums kyla konkretūs jausmai.

Ji nurodė, kad gera analogija yra vaikams skirtas animacinis filmas „Išvirkščias pasaulis“, iš kurio gali pasimokyti ir suaugusieji.

„The Pixar“ sukurtame filme veiksmas vyksta mergaitės vardu Riley Anderson galvoje – penkios įkūnytos emocijos – Džiaugsmas, Liūdesys, Pyktis, Baimė ir Pasibjaurėjimas – veda ją per gyvenimą ir aplinkybes, kai jos tėvai persikelia į kitą miestą ir jai tenka prisitaikyti prie naujos aplinkos. Šios istorijos moralas gana neįprastas jauniesiems žiūrovams skirtų filmų kontekste: liūdėti yra normalu.

„Jei mes tikimės būti nuolat laimingi, tada manome, kad visos kitos emocijos nėra tinkamos, todėl įsikalame sau į galvą, kad esame blogi, jei jaučiame liūdesį, pyktį, nusivylimą ir pan. Tačiau iš tikrųjų tam, kad būtume laimingi, kad galėtume apdoroti sunkumus, kurie nutinka, mums reikia priimti ir kitas emocijas“, – pasakė ji leidiniui „The Independent“.

Jei jums psichologiškai sunku darbe, žinokite, kad nesate vienas

Neseniai atliktame tyrime paaiškėjo, kad apytikriai trečdalis darbuotojų Didžiojoje Britanijoje prisipažįsta, kad kenčia nuo nerimo, depresijos ir streso.

Konsultacinės valdymo veiklos įmonės „PwC“ surengtoje apklausoje dalyvavo 2 tūkst. aukštesnes ir žemesnes pareigas einančių darbuotojų. Paaiškėjo, kad 34 proc. darbuotojų Jungtinėje Karalystėje skundžiasi sveikatos ir savijautos problemomis. Du iš penkių darbuotojų pasakė, kad yra ėmę laisvų dienų dėl psichinės sveikatos problemų.

Liūdesys yra signalas

Jei labai nenoriai einame į darbą, bet kitose gyvenimo srityse jaučiamės laimingi, reikėtų išsiaiškinti, kas sukelia tokius jausmus, sako psichoterapeutė.

„Jausti liūdesį ir nejaukumą yra panašu į tai, lyg būtų lūžusi koja, mes ant jos stovėtume ir jaustume skausmą.“

Pasak jos, tokiomis emocijomis mūsų protas mums pasako, kad mes netekome pusiausvyros, kad mums skauda ir reikia laiko išgyti.

„Pirmas žingsnis yra šį jausmą pripažinti, po to reikia įvertinti – ar man reikia išeiti iš situacijos, kreiptis pagalbos, pasikalbėti su draugu, ieškoti profesionalios paramos?“ – pataria ji.

Kai liūdesys tampa visa apimantis, labai svarbu kreiptis į savo gydytoją, nes tai gali būti depresijos ar kitos rimtos ligos požymis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)