Tai numatančias Sveikatos draudimo įstatymo pataisas frakcijos vardu įregistravo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

Susidarius skirtumui tarp bazinės kompensuojamųjų vaistų ar medicinos pagalbos priemonių kainos ir mažmeninės kompensuojamųjų vaistų ar medicinos pagalbos priemonių kainos, šį skirtumą siūloma kompensuoti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų Vyriausybės nustatyta tvarka.

Pasak R. Tamašunienės, priėmus siūlomą projektą asmenims, sulaukusiems 75 metų amžiaus ir vyresniems, vaistai ir medicinos pagalbos priemonės būtų kompensuojamos ir asmeniui nereikėtų primokėti.

„Vidutinė socialinio draudimo senatvės pensija Lietuvoje, 2017 m. balandžio duomenimis, siekia 273 eurus. Pensinio amžiaus asmenys nemažą dalį savo pensijos privalo skirti vaistams ir medicinos priemonėms. Dažniausiai pajamų nebeužtenka, dėl to žmogus privalo rinktis ar taupyti maisto ar savo sveikatos sąskaita. Asmenys, visą gyvenimą dirbę, mokėję mokesčius Lietuvoje, nusipelno didesnio valdžios dėmesio ir valstybės paramos sveikatos sistemoje. Valstybė turi užtikrinti geresnį vaistų prieinamumą senyvo amžiaus žmonėms“, - sako projektą parengę LLRA-KŠS frakcijos Seimo nariai.

Kadangi projekte numatyta asmenų grupė šiuo metu jau naudojasi daline vaistų ir medicinos priemonių kompensacija, kompensacijos padidinimas iki mažmeninių vaistų ir medicinos priemonių kainų, parlamentarų skaičiavimais, pareikalaus iki 5 mln. eurų per metus.

R. Tamašunienė atkreipia dėmesį, kad 2016 metais kaimyninė Lenkija priėmė panašias įstatymo pataisas, kurios numato vaistų ir medicinos priemonių pilną kompensavimą asmenims, sulaukusiems 75 metų amžiaus.

Šiuo metu 100 procentų bazinės kompensuojamųjų vaistų, įrašytų į Ligų ir kompensuojamųjų vaistų joms gydyti bei į Kompensuojamųjų vaistų sąrašus, ir medicinos pagalbos priemonių, įrašytų į Kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių sąrašą, ambulatoriniam gydymui kainos kompensuojama šiems apdraustiesiems: vaikams iki 18 metų; asmenims, pripažintiems nedarbingais, ar asmenims, sukakusiems senatvės pensijos amžių, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka yra nustatytas didelių specialiųjų poreikių lygis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)