Virusas pažeidžia skirtingas vietas

Pūslelinę sukelia Herpes simplex virusas (HSV), kuris gali būti dviejų tipų – HSV-1 ir HSV-2. Pirmojo tipo virusas sukelia pūslelinę viršutinėje kūno dalyje ir dažniausiai pažeidžia veido zoną: lūpas, nosį, veido odą, akių ir burnos gleivines, antrojo tipo – apatinę kūno dalį: išorinius vyro ar moters lytinius organus ir išangę, rašoma pranešime spaudai.

„Įdomu tai, kad po užsikrėtimo Herpes virusas kurį laiką išlieka neaktyvus ir pasireiškia vėliau, tik susidarius palankioms aplinkybėms – jei palankios aplinkybės virusui suaktyvėti nesusidaro, galima net visą gyvenimą apie virusą nežinoti“, – pasakojo akušerė-ginekologė Ona Černiauskaitė, pridurdama, jog stresas, depresinės būklės, peršalimas, saulės spinduliai, hormoniniai pokyčiai mėnesinių metu silpnina imunitetą ir išprovokuoja infekcijos paūmėjimą.

Pirmieji požymiai – dilgčiojimas bei niežėjimas

Tiek veido, tiek lyties organų pūslelinės simptomai panašūs. Pirmiausiai, prieš iškylant pūslelei, ima dilgčioti ir niežėti viruso veikiamą vietą. Netrukus užkrėstoje vietoje iškyla vandeningų skaidrių pūslelių, kurių ima daugėti. Kartais, nors pakankamai retai, pakyla nedidelė temperatūra, maudžia raumenis, vargina bendras silpnumas, galvos skausmas ir padidėję limfmazgiai. Po kelių dienų pūslelės trūksta – susidaro atviros ir skausmingos žaizdelės, kurias vėliau užtraukia šašai.

Kitą vertus, kai kuriems asmenims infekcijos pradžia būna itin ryški – būdingas karščiavimas, limfmazgių padidėjimas, skausmingas šlapinimasis, bendras silpnumas, meningito simptomai. Vėliau simptomai išnyksta, kadangi virusas pereina į latentinę būseną.

Galutinai neišgydomas, tik sustabdomas

Lytinių organų pūslelinė gydoma geriamais, leidžiamais ir tepamais vaistais – nors vaistai pūslelinės visiškai neišgydo, tačiau padeda pristabdyti infekcijos plitimą ir lengvina simptomus. Pažeistą vietą, tik pajautus pirmuosius simptomus, reikėtų nedelsiant patepti antivirusiniu tepalu.

Šiandien farmacijos rinka siūlo bespalvius tepalus ir gydomuosius pleistrus – vaistinės lentynose jų įvairovė. Kliaunantis liaudiškais metodais, iškilusias pūsleles veiksmingai džiovina eterinis arbatmedžių, greipfrutų ar melisų aliejus. Tam, kad infekcija neišplistų kitose kūno vietose, reikalaujama laikytis higienos.

Svarbiausia – saugūs lytiniai santykiai

„Per pastarus 2 dešimtmečius lytinių organų pūslelinės paplitimas išaugo 30 procentų, o paauglių tarpe padidėjo net 5 kartus. Ir tik 26 procentai asmenų, perdavusių užkratą savo partneriui, žinojo, kad jie užsikrėtę antrojo tipo virusine infekcija. Taip pat apskaičiuota, kad 20 procentų užsikrėtusių niekada nejunta jokių simptomų, arba infekcija pažeidžia tokias vietas, kurių pačiam apžiūrėti neįmanoma – pavyzdžiui gimdos kaklelį. Ši statistika leidžia drąsiai sakyti – saugūs lytiniai santykiai yra pirmasis žingsnis siekiant apsisaugoti save ir partnerį nuo lytinių organų pūslelinės“, – teigė pažangios medicinos ir estetikos „Biofirst“ klinikos gydytoja.

Nustačius Herpes virusą kraujo tyrimų metu, tam, kad virusas nepasikartotų, taip pat svarbu sistemingai ir nuolatos stiprinti imunitetą. Preparataiizinas, vitaminai, imuno protektoriai yra puikūs ligos atkryčių profilaktikai.

„Stenkitės kokybiškai pailsėti, išsimiegoti, nepervargti – stresas, nuovargis ir įtemptas darbas silpnina imuninės sistemos atsparumą. Rekomenduojama nepiktnaudžiauti kofeino turinčiais gėrimais, nepersikaitinti saulėje, atsisakyti žalingų įpročių ir grūdintis. Tam, jog virusu neapkrėstumėte artimųjų, patartina naudotis asmeniniu rankšluosčiu, puodeliu, higienos reikmeninis“, – patarė klinikos akušerė-ginekologė Ona Černiauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)