Pavardžių neatskleidžia

„Susidomėjimas išties yra didžiulis, pavyzdžiui, dar nesibaigus terminui pirmadienį buvo per keliolika kandidatų, išreiškusių norą dalyvauti šiame konkurse. Konkursas kaip ir visi kiti vyks pagal nustatytas valstybės tarnybos taisykles, laikantis reikalavimų, visų reikiamų procedūrų ir terminų“, - sakė sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Į dienos pabaigą Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai patikslino, kad iš viso užsiregistravo septyniolika kandidatų, bet iki dvidešimt ketvirtos valandos jų skaičius dar gali išaugti. Tiesa, ministerija nesutiko įvardinti pavardžių, nes, jų žodžiais tariant, yra asmens duomenų apsauga.

Lažinasi dėl dviejų kandidatų

„Vieša paslaptis, kad ligonių kasų konkursą greičiausiai laimės sveikatos apsaugos ministro patarėjas Danas Bakša arba Gintaras Kacevičius. Galima net lažintis, nes informacija jau sklinda iš visų kampų“, - sako Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas.

Parlamentaras iš būsimo vadovo tikisi gerų sprendimų, kad Valstybinės ligonių kasos nebūtų tiesiogiai pavaldžios Sveikatos apsaugos ministerijai, bet šios ministerijos kontroliuojamos.
„Be abejo, didžiausia klaida buvo padaryta, kuomet kasos virto eiliniu ministerijos padaliniu ir SAM tapo geidžiama įvairių politinių partijų.

Kiek girdžiu, kas bus kandidatai, tai tikrai daug nesitikiu. Dėl to, kad reikia esminių permainų, o ne tokių kosmetinių, kurios dabar yra daromos. Nelabai ko tikiuosi, nes jeigu liks ta pati sistema, tiesiog bus parinktas lojalus žmogus, kuris tyliai vykdys tuos pavedimus, kuriuos kažkas diktuos iš ministerijos“, - sako A.Matulas.

Politikas iš nuogirdų žino ir kitus galimus kandidatus.

„Girdėjau, kad yra daug pavardžių – ir iš ministerijos, ir iš ligonių kasų keletas žmonių. Bet keli žmonės jau patvirtino, kad realiausi kandidatai, kurie tikriausiai laimės konkursą, yra tie du – arba patarėjas Bakša, arba Kacevičius“, - sako A. Matulas, pridurdamas, kad dėl laimėtojo jau yra netgi lažinamasi.

Patvirtino, kad dalyvauja

Jau seniai sklandė kalbos, kad į VLK vadovo kėdę nusitaikęs čia dirbantis Kainų ir klasifikacijos departamento direktorius Gintaras Kacevičius, kuris šiai tarnybai kurį laiką yra laikinai vadovavęs.

„Iš ko išgirdote? – nusijuokė V. Kacevičius, paskambinus „Lietuvos sveikatos“ žurnalistams. – Patį faktą, kad ketinu dalyvauti tame konkurse, patvirtinu.“

G. Kacevičius tikina, kad jis nesidomėjo, kas yra jo būsimi konkurentai.

„Neteko domėtis, aš netgi nemanau, kad ta informacija yra vieša. Turbūt tik Valstybės tarnybos departamentas žino, kiek ten yra žmonių užsiregistravusiųjų, tai jie turbūt galėtų įvertinti – daug ar mažai pretendentų. Aš tiesiog ketinu dalyvauti ir pasirodyti kiek galima geriau“, - sakė G.Kacevičius.

Pastaruosius pusantrų metų jis buvo išvykęs ir dirbo Kazachstane, kaip pas yra sakęs, sveikatos sistemos modernizavimo projekte.

„Būsiu šios šalies Sveikatos ir socialinės plėtros ministerijos pagrindinis konsultantas diegiant socialinį sveikatos draudimą. Turiu tokio darbo patirtį (2004 – 2005 metais padėjau diegti privalomąjį sveikatos draudimą Moldovoje) ir žinau, kad tai yra ne tik sukauptos patirties ir žinių perteikimas, bet ir mokymasis bei naujos patirties įgijimas. Visa tai ketinu parvežti į Tėvynę ir būti jai vėl naudingas“, - tuomet „Lietuvos sveikatai“ yra sakęs G.Kacevičius.

Į Lietuvą jis grįžo neseniai, kaip tik prieš Valstybinės ligonių kasos vadovo konkursą.
„Tris mėnesius jau čia esu“, - sakė jis, pridurdamas, kad Valstybinėje ligonių kasose su pertraukomis dirba devyniolika metų.

Siūlo kandidatę iš Briuselio?

Nebejojama, kad konkursas į VLK vadovo kėdę sulauks itin daug susidomėjimo. Jau dabar spėliojama į kieno rankas pateks Valstybinės ligonių kasos vairas.

„Girdėjau, kad ponia Dargužaitė kažkokį kandidatą kiša iš Briuselio. Apie tai labai aktyviai šnekama pastarąsias dvi savaites.

Greičiausiai taip ir bus. Čia turbūt bus kokia nors „Versli Lietuva“ atmaina. Girdėjau, kad tai yra moteris“, - nuogirdomis dalijosi vienas buvusių Sveikatos apsaugos ministerijos vadovų.

Tiesa, pati Vyriausybės kanclerė Milda Dargužaitė tokių kalbų rimtai nevertina ir per atstovę perdavę žinią: „Kanclerė nėra oficialiai kalbėjusi ir išsakiusi pozicijos, todėl komentuoti gandų, kurie sklando neaišku iš kur ir kaip, negali.“

Tarp kitko

Nuolatinio vadovo VLK neturi jau ne vienus metus. Laikini vadovai nuo 2014 metų skiriami dėl to, kad buvęs vadovas Algis Sasnauskas tuomet buvo teismo pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo ir nušalintas. A.Sasnauskas nepalankų teismo sprendimą skundė ir apeliaciniame teisme bylą pralaimėjo praėjusią metų liepą, tuomet buvo atleistas.

Kol A.Sasnaukas buvo nušalintas, VLK laikinai vadovavo Gintaras Kacevičius, Aurimas Baliukevičius. Pastarasis VLK laikinai vadovauja ir šiuo metu.