Norint geriau suprasti su skendimu susijusią terminologiją, labai svarbu suvokti, kas atsitinka, kai žmogus skęsta.

Šlapiuoju skendimu vadinamas skendimas, kai žmogus panyra po vandeniu. Būtent apie tai pirmiausia pagalvoja žmonės, kai išgirsta žodį skendimas. Tokiu atveju įvyksta spazmas gerklose ir atsiveria kvėpavimo takai – taip vanduo patenka į plaučius.

Savo ruožtu sausojo skendimo metu taip pat įvyksta gerklų spazmas, tačiau raumuo, esantis kvėpavimo takų viršuje, nevisiškai atsipalaiduoja, todėl į plaučius patenka mažiau vandens, paaiškino Johnso Hopkino vaikų ligoninės greitosios pagalbos centro vadovas gydytojas Wassamas Rahmanas.

Jo teigimu, nėra jokio klinikinio skirtumo tarp šlapiojo ir sausojo skendimo rezultato. Abiem atvejais be medikų pagalbos žmogus greitai miršta. Dėl gerklų spazmo žmogus negali kvėpuoti, deguonis nepatenka į smegenis. Paprastai skrodimas parodo, ar žmogus mirė dėl šlapio ar sauso skendimo.

Vadinamojo sauso skendimo atveju didesnį pavojų kelia antrinis skendimas – mirtina būklė, kurią sunku pastebėti, jeigu nežinai simptomų.

„Tarkime, vaikas panyra po vandeniu ir paspringsta nedideliu kiekiu vandens. Rodos, nieko tokio. Tačiau per 24 valandas jam pasireiškia kvėpavimo sutrikimo simptomai. Įvyksta antrinis skendimas, kuris iš esmės yra pavėluota reakcija“, – paaiškino W. Rahmanas.

Antrinio skendimo metu nedidelis kiekis vandens patenka į plaučius, tarkime, vos nenuskendus ar net, rodos, tokios nekaltos veiklos, kaip šokinėjant per bangas, metu. Prasidėjus antriniam skendimui plaučiai ima brinkti, juose įstringa tas nedidelis kiekis vandens ir paties organizmo skysčių. Perteklinis skysčių kiekis neleidžia plaučiams įsisavinti deguonies. Deguonies kiekis kraujyje mažėja, dėl ko gali sulėtėti širdies veikla ir įvykti širdies smūgis.

Jeigu vaikas, praėjus kelioms valandoms po plaukiojimo ar panirimo, ima kosėti arba jam pasidaro sunku kvėpuoti, tėvai turi sunerimti, nes kažkas negerai, paaiškino medikas.

Krūtinės skausmas, vėmimas, dirglumas ar vangumas, pastebimas praėjus kelioms valandoms po didelio vandens kiekio prarijimo, gali būti antrinio skendimo simptomas, skelbia Amerikos osteopatijos asociacija.

Jeigu pastebimi tokie simptomai, būtina nedelsiant kreiptis į medikus pagalbos, nes žmogaus būklė gali blogėti, perspėjo W. Rahmanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)