Tačiau daugelį lietuvių piktina neadekvačios nekompensuojamų vaistų kainos. Į redakciją kreipėsi iš Gardino grįžusi vilnietė, kuri skundėsi, jog jai reikalingi vaistai Baltarusijoje yra net trečdaliu pigesni. Lietuvos vaistinių asociacijos valdybos pirmininkė paaiškino, kas lemia šį skirtumą.

Vaistininkė prie lietuvių srauto jau įpratusi

Liepa (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) ką tik grįžo iš Gardino, į kurį vyko kultūriniais-pažintiniais tikslais. Prieš kelionę mergina girdėjusi apie ten pigiau parduodamus vaistus, todėl nusprendė šio to įsigyti ir pati.

„Geriu kursą vitaminų plaukų/nagų stiprinimui. Lietuvoje jie kainuoja virš 33 eurų. Lankydamasi Gardine, užsukau į vaistinę ir atkreipiau dėmesį į šitų papildų kainą ten. Pasirodo, ten tie patys vitaminai kainuoja keliolika eurų pigiau nei pas mus - 43 rublius, t.y. mažiau nei 21 eur. Gamintojas tas pats (Merz Pharma), pakuotė - tokia pati, tablečių kiekis - toks pats, tik pavadinimo užrašas ant pakuotės - kirilica. Pasiteiravau vaistininkės, ji patvirtino, kad šie vaistai - ne vietinės gamybos, importuoti iš Vakarų“, - pasakojo pašnekovė.

Ji sako prasitarusi vaistininkei, kad šių vaistų kaina pas mus - gerokai didesnė ir garsiai nusistebėjo, kad tai labai keista.

„O ji atsakė, kad iš daugybės lietuvių, besilankančių Gardine ir užsukančių į vaistinę, ji tik ir girdinti, kad visi medikamentai, vitaminai, papildai Baltarusijoje gerokai pigesni. Net tie, kurie importuoti čia, tai yra nevietinės gamybos. Apie vietinės gamybos, t.y. baltarusiškų vaistų ar vitaminų kainas apskritai neįmanoma ramiai kalbėti. Viskas, absoliučiai viskas yra gerokai pigiau.

Pašnekovė pateikė dar vieną pavyzdį - žuvų taukų 60 kapsulių pakuotė ten kainavo 4,2 rublių, t.y. apie 2 eurus, pas mus panašūs papildai bent keliskart brangesni, pavyzdžiui, 60 kapsulių pakuotė kainuoja 9,7 eurų.

„Suprantu, kad rinkos skiriasi, tačiau tokie kainų skirtumai yra nesąmoningai per dideli. Niekaip logikos neatrandu“, - piktinosi Liepa.

Kaltas rinkos dydis

Skaitytojos nupasakotą situaciją pakomentavo Lietuvos vaistinių asociacijos valdybos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

Kristina Nemaniūtė-Gagė
„Natūralu, kad kelis kartus didesnei rinkai nei Lietuva, gamintojai gali pasiūlyti geresnes kainas. Be to, Baltarusijoje esantiems vaistams yra netaikomi Europos Komisijos nustatyti Vaistinių preparatų geros gamybos praktikos (GMP - Good Manufacturing Practice) reikalavimai. Vadinasi, Baltarusijos rinkoje esančių vaistų kokybei nėra taikomi tokie aukšti standartai, kokie yra ES valstybėse. Žinoma šie papildomi reikalavimai tiek gamybai, tiek vaistinių preparatų registracijai ir net pakavimui padidina vaistų gamintojų kaštus. Reikėtų įvertinti ir mažesnį PVM (Lietuvoje 21 proc., Baltarusijoje 10 proc.). Galiausiai, reikia vertinti ir visus kitus kaštus, pradedant transportu ir baigiant žmogiškaisiais ištekliais, kurių kaina Baltarusijoje yra žymiai mažesnė nei Lietuvoje“, - sakė K. Nemaniūtė Gagė.

Šio vaisto deklaruota kaina Lietuvos valstybėje yra 23,7 euro, už atvežimą, pardavimą įmonės gauna 4,92 euro, PVM sudaro 6.01 euro.

Panaši kaina ir Amerikoje - ebay platformoje šį preparatą galima įsigyti nuo 20,90 USD iki 40,30 USD.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (378)