Mokslininkai nustatė, kad valgant brokolių ar geriant jų sulčių galima užkirsti kelią antrojo tipo diabetui. Diabeto kontrolė brangiai kainuoja sveikatos apsaugos sistemai, o gyvensenos pakeitimai, ypač kova su nutukimu, yra labai svarbūs stabdant šią ligą.

Šiuo metu kai kuriems sergantiems diabetu kyla problemų dėl vaistų vartojimo. Reikalas tas, kad maždaug 15 proc. sergančių diabetu negali vartoti cukraus kiekį kraujyje mažinančio vaisto metformino, nes jis veikia jų inkstų veiklą.

„Kadangi brokoliuose esanti medžiaga sulforafanas turi labai mažai šalutinių poveikių ir gali būti paprastai vartojamas tiršto kokteilio ar gėrimo pavidalu, brokoliai gali tapti svarbiu papildu gydant antrojo tipo diabetą. Dabar mes mėginsime sukurti brokolių ekstraktą, o iš jo – funkcinį maisto produktą“, – sakė Švedijoje veikiančio Lundo universiteto Diabeto centro profesorius Andersas Rosengrenas.

Jo teigimu, brokolių, kaip funkcinio maisto produkto, galima duoti ir žmonėms su priešdiabetine būsena. Tai reiškia, kad jų cukraus kiekis yra padidėjęs, bet dar svyruoja normos ribose, dėl ko jiems dar nediagnozuojamas antrojo tipo diabetas.

„Iki šiol teigta, kad yra nemažai produktų, turinčių naudingų savybių sveikatai, tačiau mes parodėme, kad sulforafanas veikia labai svarbų ligos procesą“, – sakė A. Rosengrenas.

Žurnale „Science Translational Medicine“ aprašyto tyrimo metu buvo nustatyta, kad sulforafanas yra itin naudingas nutukusiems pacientams, kuriems diagnozuotas antrojo tipo diabetas. Itin didelė šios medžiagos koncentracija yra kopūstinėse daržovėse, ypač brokoliuose.

12 savaičių trukusio tyrimo metu 97-iems nutukusiems pacientams buvo duodama koncentruotų brokolių daigų ir pastebėta, kad tiriamiesiems smarkiai sumažėjo cukraus kiekis kraujyje, lyginant su kontroline grupe, kuriai buvo duodama placebo.

Mokslininkių teigimu, sulforafano daug yra ir kitose kopūstinėse daržovėse – paprastuose kopūstuose ar Briuselio kopūstuose.

„Sulforafanas sukelia antioksidacinį atsaką. Anksčiau jis buvo tiriamas dėl teigiamo poveikio gydant vėžį ir uždegimines ligas, bet ne antrojo tipo diabetą“, – sakė A. Rosengrenas.

Tačiau mokslininkas pabrėžė, kad kovojant su antrojo tipo diabetu svarbiausia yra gyvensenos pakeitimai, įskaitant sveiką mitybą ir fizinį aktyvumą.

Visame pasaulyje antrojo tipo diabetu serga daugiau nei 300 mln. žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)