Kiekvienas tatuiruočių meistras jums pasakys, kad yra kelios gyvybiškai svarbios taisyklės, kurių būtina laikytis kelias dienas po tatuiruotės padarymo. Svarbiausia, kad tatuiruotės vieta būtų švari ir uždengta, nes šioje vietoje yra didesnė infekcijos tikimybė.

Kiekviena kartą, kai tatuiravimo mašinėlės adata įsminga į odą, ji padaro nedidelę žaizdelę, per kurią į organizmą gali patekti infekcija. Kuo didesnė tatuiruotė, tuo didesnė infekcijos rizika. Todėl meistrai nurodo kelias dienas, kol oda užgyja, tatuiruotę tepti antibakteriniu kremu.

Pagrindinis dalykas, kurio reikia vengti, yra vanduo. Negalima mirkti vonioje (galima tik greitai nusiprausti po dušu) ir tikrai negalima plaukioti vandens telkinyje, nes gerokai išauga užkrėtimo rizika. Būtent taip ir nutiko minėtam 31 metrų vyrui.

Praėjusią savaitę apie šį atvejį buvo paskelbta medicinos žurnale „BMJ Case Reports“. Vyro tapatybė neatskleidžiama, tik skelbiama, kad vyras buvo pietų amerikietis ir gyveno Teksase. Praėjus penkioms dienoms po, kai jam buvo padaryta nauja tatuiruotė, vyras nusprendė išsimaudyti Meksikos įlankoje. Po trijų dienų jis atsidūrė vienoje Dalaso ligoninėje dėl stipraus skausmo abejose kojose. Vyras karščiavo, jį krėtė šaltis, tatuiruotės vieta buvo paraudusi, paraudimų buvo ir kitose kojų vietose.

„Jis skundėsi intensyviu skausmu dešinėje kojoje, – sakė Teksaso universiteto Pietvakarių medicinos centro vidaus ligų skyriaus rezidentas Nicholas Hendrenas. – Per kelias valandas padėtis smarkiai pablogėjo. Oda ėmė tamsėti, atsirado mėlynių, kojose ėmė kauptis skysčiai. Visa tai mums kėlė didelį nerimą.“

„Tai jau buvo ankstyvi kraujo užkrėtimo požymiai, buvo pažeisti jau ir vyro inkstai, – pasakojo medikas. – Labai greitai sepsinis šokas progresavo, padėtis pablogėjo per 12 valandų.“

Padėtį apsunkino ir tai, kad vyrui buvo diagnozuota chroniška kepenų liga, nes jis piktnaudžiavo alkoholiu. Pacientas buvo skubiai prijungtas prie plaučių ventiliatoriaus, jam buvo skirta stiprių antibiotikų.

Vėliau pacientui buvo diagnozuota Vibrio vulnificus bakterijos, aptinkamos vandenyno pakrantėje, sukelta infekcija. Dėl šios bakterijos kiekvienais metais Jungtinėse Valstijos suserga 80 tūkst. žmonių, o šimtas žmonių kasmet miršta. Daugiausia tai žmonės, kuriems diagnozuota kepenų liga, vėžys, diabetas, ŽIV ir talasemija.

Pasak N. Hendreno, daugeliu atveju užsikrėtęs šia bakterija žmogus vemia, viduriuoja. Dauguma geros sveikatos žmonės dėl to net nesikreipia į medikus, nes jų imuninė sistema yra pajėgi savarankiškai susidoroti su bakterija.

„Tačiau infekcija gali kilti ir dėl atvirų žaizdų, nors tai įvyksta labai retai“, – pabrėžė medikas. Jis taip ir neturėjo galimybės paklausti vyro, ar jis žinojo, kad negalima plaukioti vos tik pasidarius naują tatuiruotę.

Pasak N. Hendreno, vyras kelias savaites ligoninėje išgulėjo be sąmonės. Vėliau sužibo viltis: vyras buvo atjungtas nuo kvėpavimą palaikiusio aparato ir buvo pradėta „agresyvi reabilitacija“. Tačiau po mėnesio vyro būklė vėl ėmė blogėti. Praėjus dviem mėnesiams po to, kai kreipėsi į medikus, vyras mirė nuo kraujo užkrėtimo.

N. Hendrenas sako, kad šios istorijos tikslas nėra atgrasyti žmones nuo tatuiruočių. „Jeigu nusprendėte pasidaryti tatuiruotę, tiesiog elkitės atsargiai. Įsitikinkite, kad ji bus padaryta licencijuotoje vietoje, ir su tatuiruote elkitės kaip ir su bet kuria žaizda. Tai yra labai svarbu“, – sakė medikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)