Kitu atveju, visi šie vaistai ne tik kad bus nebekompensuojami ir gyventojai turės už juos mokėti visą kainą be valstybės pagalbos, bet ir visą pridėtinės vertės mokestį (21 proc.), nors iki šiol jiems buvo taikomas 5 proc. PVM, rašoma pranešime spaudai.

Lietuvos vaistinių asociacija išanalizavo ministerijos ką tik patiektus duomenis ir akcentuoja, kad ilgajame sąraše apstu vaistų, kuriuos vartoja dešimtys tūkstančių pacientų.

„Pagal valdžios reikalavimus, keturiems šimtams šiuo metu kompensuojamųjų vaistų kainas reikia sumažinti daugiau nei 50 procentų. Nerimaujame, kad nors šiuo metu valdžios atstovai prašo mūsų nesikišti ir palaukti galutinio sąrašo, jau po mėnesio pacientams vaistinėse savo vartojamus vaistus gali tekti pirkti ne pigiau, kaip žadama, o gerokai brangiau, nes vaistams neliks kompensuojamos dalies ir, negana to, prisidės 21 proc. PVM“, - duomenis komentuoja Lietuvos vaistinių asociacijos valdybos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė.

Anot jos, valstybei iš tikrųjų jokio skirtumo, kokį vaistą renkasi pacientas, nes valstybės kompensuojama dalis dėl to visiškai nesikeičia.

„Pavyzdžiui, turime vaistų grupę padidėjusiam kraujospūdžiui (hipertenzijai) gydyti. Šioje grupėje – 9 skirtingi registruoti vaistai. Iki šiol Lietuvoje nustatytas kompensavimo mechanizmas numatė, kad nesvarbu, kiek vaistų yra grupėje, valstybė visada kompensuoja tą pačią pagal pigiausią grupėje vaistą nustatytą sumą. Likusią dalį savo sprendimu pacientas apmoka pats. Jeigu kaina neatitiks Sveikatos apsaugos ministro reikalavimų, pacientams valstybė kompensuos tik du vaistus, jeigu pacientai vartoja bet kurį iš likusių septynių, mokės visą sumą ir dar nuo 5 iki 21 proc. padidėjusį PVM“, - detalizuoja K. Nemaniūtė-Gagė.

Kol kas viešai nėra paskelbta, kada bus pristatytas galutinis kompensuojamųjų vaistų sąrašas.

Su įstatymo pakeitimo paketu galima susipažinti SAM svetainėje ČIA.

Vaistų kaino kompensavimo palyginimas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)