Tačiau, nepaisant pastangų gyventi kitaip, sveikatos sutrikimų išvengti ne visuomet pavyksta. Ypač naktį, kai staiga suskausta dantis ar vaikui pakyla temperatūra, tenka ieškoti kuo skubesnės efektyvios pagalbos, rašoma pranešime spaudai.

Kaune įsikūrusios budinčios „BENU vaistinės“ vaistininkė Inga Norkienė teigia, jog, nors naktį ir dieną vaistinėse parduodami tie patys vaistai, gyventojų poreikiai tamsiuoju paros laiku skiriasi.

Populiariausi – vaistai nuo skausmo ir skubioji kontracepcija

Pleistrai, širdies lašai, preparatai sutrikusiam virškinimui gerinti bei skausmą malšinantys vaistai – tokių priemonių kauniečiai dažniausiai ieško naktį. Budinti vaistinė išsiskiria platesniu vaistų bei sveikatos priežiūros priemonių asortimentu, todėl gyventojai į ją užsuka ir norėdami rasti retesnį vaistą.

Vaistininkė I. Norkienė pastebi, kad gyventojų poreikiams didelę įtaką daro ir sezoniškumas.

„Šaltuoju metų laiku lankytojams prireikia priešinfekcinių, temperatūrą mažinančių vaistų. Taip pat populiarūs natūralūs žoliniai preparatai – arbatos, aliejai inhaliacijoms, pastilės su augalų ekstraktais. Vasarą populiariausi – virškinimo fermentai ir aktyvinta anglis. Iš tiesų, įvairūs sveikatos sutrikimai paūmėja naktį. Užklupus peršalimui ar prasidėjus virškinimo problemoms, ne vienam pasitaiko atsidarius namų vaistinėlę suprasti, jog būtiniausių vaistų nebėra“, – pasakoja Kaune dirbanti vaistininkė.

Tačiau vaistininkę stebina skubiosios kontracepcijos vartojimo mąstai – ši prekė budinčioje vaistinėje yra ypač populiari. Pasak I. Norkienės, tai rodo ir jaunimo lytinio švietimo stoką.

„Šiltuoju metų laiku skubiosios kontracepcijos priemonės tampa vienomis perkamiausių budinčios vaistinės prekių. Labiausiai neramina, kad kasmet šių priemonių parduodame vis daugiau. Nors gyventojai stengiasi propaguoti sveikesnį gyvenimo būdą, ši mada, matyt, dar nepakeitė šeimos planavimo įpročių“, – svarsto vaistininkė.

Skubiosios kontracepcijos tabletės vis dar yra vienintelė priemonė, apsauganti nuo nėštumo jau po nesaugių lytinių santykių. Tačiau specialistė ragina gyventojus nebebijoti konsultuotis su ginekologais ir rinktis labiau organizmą tausojančius šeimos planavimo metodus.

Tenka ir raminti

Nors šioje vaistinėje dirba per 10 specialistų, I. Norkienė teigia, jog naktinių lankytojų srautas verčia sparčiai suktis. Naktį gyventojai yra labiau įsitempę, susijaudinę, todėl neretai tenka atlikti ir psichologo vaidmenį.

„Kai skauda, kiekviena be pagalbos praleista minutė yra svarbi. Todėl atvykus į vaistinę svarbu kuo aiškiau nupasakoti iškilusią problemą. Žinoma, neretai pirmiausia lankytoją tenka nuraminti ir jau po to užduoti „kontrolinius“ klausimus apie simptomus, jų intensyvumą ir trukmę. Pravartu vaistininką informuoti apie žmogaus amžių, įspėti apie gretutines ligas, vartojamus vaistus. Jeigu moteris laukiasi ir maitina kūdikį, tai pasakyti vaistininkui reikėtų net perkant žolinius preparatus“, – vardina I. Norkienė.

Greitosios pagalbos gydytojų pareigų vaistininkai prisiimti negali, tačiau ne vienam kauniečiui tenka ją iškviesti. Pasak budinčios „BENU vaistinės“ specialistės, net sunku suskaičiuoti, kiek kartų vaistinėje teko tvarstyti žaizdas, stabilizuoti išnirusias galūnes, suteikti pirmąją pagalbą epilepsijos priepuolio ištiktam žmogui.

Turistai ieško rekomendacijų, emigrantai – konsultacijų

Vaistininkė pastebi, kad bene sudėtingiausia darbo naktį dalis – apsvaigę, agresyvūs, neadekvačiai reaguojantys gyventojai. Tokiu atveju svarbu neprarasti savitvardos ir imtis skubių veiksmų.

„Incidentų padaugėja savaitgaliais ir švenčių dienomis – kartais neapseiname ir be apsaugos darbuotojų įsikišimo. Akivaizdu, kad budinčioje vaistinėje dažnai tenka priminti, kad vaistai ir alkoholis – netinkamas derinys“, – pasakoja I. Norkienė.

Pasak specialistės, naktį netrūksta kurioziškų situacijų. 20 metų vaistininkės patirtį turinti I. Norkienė prisimena, kad kartą rinkimų naktį atvykęs nuolatinis klientas net siūlėsi pasaugoti vaistinę, kol vaistininkė nubėgs balsuoti.

„Naktimis žmonės į vaistinę užsuka ir norėdami rasti tokiu metu paslaugas teikiantį odontologą ar veterinarą. Pasitaiko, kad žmonės teiraujasi, kaip rasti lankytiną objektą ar kur vėlyvu metu pavakarieniauti. Taip pat sulaukiame skambučių iš užsienyje gyvenančių lietuvių, kurie nori pasikonsultuoti dėl sveikatos problemų ir vaistų vartojimo“, – pasakoja vaistininkė.

Darbymetis - vidurnaktį

Vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ darbuotoja Asta Stipinaitė pasakoja, kad dažniausiai naktį pagalba suteikiama vaikams. Neretai šeimos atvyksta tiesiai iš vaikų ligoninės priimamojo. Tuomet įsigyjami antibiotikai, vaistai karščiavimui mažinti, vaistai nuo viduriavimo ar vėmimo.

„Daugiausia klientų sulaukiame nuo 23 iki 1 valandos nakties. Antroji banga užplūsta ankstyvą rytą, maždaug apie 5 val. Ryte sulaukiame ypač daug žmonių, kurie skundžiasi problemomis, neleidžiančiomis užmigti – persišaldymu, užsikimšusia nosimi, alergijomis. Nemigos kamuojami klientai taip pat perka širdies lašus ar valerijonų tinktūrą“, - pasakoja Asta Stipinaitė.

Ištisą parą šiuo metu dirba 2 „Eurovaistinės“ Vilniuje – Mindaugo g. 11 ir Ukmergės g. 282. Siekiant gerinti vaistų prieinamumą ir paskatinti žmones labiau rūpintis savo sveikata, nuo šių metų kovo 1 d. vaistinių tinklas atsisakė klientų aptarnavimo mokesčio, kuris buvo taikomas, perkant nakties metu arba renkantis apsipirkimo neišlipus iš automobilio paslaugą (angl. drive) vienintelėje šalyje vaistinėje sostinės Ukmergės gatvėje.

„Eurovaistinės“ duomenimis, tarp populiariausių naktį įsigyjamų prekių nuolat patenka:

1. Aktyvinta anglis ir vaistai virškinimui pagerinti
2. Vaistai skausmui mažinti
3. Širdies lašai
4. Valerijonų tinktūra
5. Hematogenas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)