„Per pastarajį dešimtmetį teko gyventi, mokytis bei dirbti Amerikoje, Olandijoje bei Jungtinėje Karalystėje. Neseniai su šeima grįžome gyventi čia ir nori nenori, tenka palyginti sveikatos priežiūrą bei gydytojų praktiką ir požiūrį į pacientus. Konkrečiau, Lietuvoje teko lankytis pas ginekologą ir privačiai, ir poliklinikoje, ir visus kartus iš kabineto išeinu su vis mažiau ir mažiau žmogiškojo orumo“, - pasakojimą pradeda Lina (vardas ir pavardė redakcijai žinomi).

Ginekologinė apžiūra, jos teigimu, nėra labai maloni procedūra, tačiau užsienyje ji atliekama kitaip.

„Seselė tave pasitinka ir nuveda į persirengimo kambarį, ten duodamas apsiaustas (nuoroda čia), kuriuo persirengi, bei maža paklodė, kuria galima užsidengti kelius ir kojas. Procedūros metu kabinete tamsu, šalia yra ne tik gydytojas, bet ir seselė, jeigu ko nors skubiai prireikia ar pasijauti nepatogiai. Po procedūros grįžti atgal persirengt, tuomet susitinki su gydytoju aptarti rezultatų“, - aiškino sostinėje dirbanti moteris.

Lietuvoje viskas žymiai paprasčiau, ne gerąja prasme.

„Atokesenėje kabineto dalyje, jeigu pasiseka ir kabinete yra širma - tai už jos, reikia nusirengti kelnes, apatinius ir, atsiprašant, pliku užpakaliu žygiuoti iki ginekologinės kėdės. Neturiu didelių kompleksų ar savimi nepasitikėjimo problemų, bet tai yra labai nemalonu. Kabinetas ryškiai apšviestas, kartais apžiūrai pasibaigus gydytoja konsultuoja tiesiog nulipus nuo kėdės stovint pusnuogei.

Aš net nekalbu apie kabineto užrakinimą. Neseniai, tik pasibaigus ultragarso procedūrai ir man besirengiant, į kabinetą nepasibeldusi užsuko gydytoja pasisveikinti su manąja ir aptarti asmeninių reikalų. Mano gydytoja buvo pertraukta vidury sakinio, aš sėdėjau ir laukiau, kol jos pabaigs plepėti. Tik po to supratau, kad apžiūros metu durų turbūt buvo nepasivarginta užrakinti“, - baisėjosi pašnekovė.

Panaši istorija jai nutiko ir prieš porą metų, kai vienoje sostinės poliklinikoje ji apsilankė (nėštumo viduryje) mokamai konsultacijai.

„Negana to, kad kabinetas pirmame aukšte ir langų nepasivarginta uždengti, per visą apžiūrą durys taip pat buvo neužrakintos. Bet kas galėjo pasibelsti ir įeiti apsižvalgyti. Tik man paprašius gydytojos, ji tarstelėjo seselei „tai gal užrakink tas duris“. Taip pat jaučiuosi labai neramiai, nes artėja gimdymas, o nei aš, nei vyras tiesiog negalim pasitikėti lietuviška sveikatos priežiūra, kai tenka susidurti su tokiu „pasenusiu“ požiūriu. Negana to, dalis gydytojų labai noriai linkę „parodyti“, kad priims mūsų vokelius ir tada „galėsim susitarti dėl privačios palatos, gimdymo“ ar dar kažko“, - atviravo moteris.

Jos teigimu, ji kaip pacientė turinti teisę į orią ir profesionalią apžiūrą.

„Man belieka tik spėlioti, kada Lietuvoje ginekologinės-akušerinės ir visos kitos medicininės procedūros bus atliekamos kaip žmonėms, o ne į žmones panašiems gyvuliams. Manau, kad ne tik man, bet ir daugeliui svarbu ne tik diagnostika ir gydymas, bet ir gydytojų profesionalumas, orumo išsaugojimas ir geros psichologinės savijautos palaikymas tyrimų metu.

Man tikrai nereikia, kad laikytų už rankos, glostytų galvą ir nuolankiai šypsotųsi. Paprasčiausiai norėčiau, kad su manimi gydymo įstaigose būtų elgiamasi oriai ir su pagarba“, - reziumavo ji.

Patarė kalbėtis ir ieškoti variantų

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Ginekologijos skyriaus vedėjas Gediminas Mečėjus (jis su paciente nesusijęs, jos negydė) DELFI sakė, kad kai kurie pacientės argumentai logiški, tačiau patarė suprasti ir gydytojus.

„Visa tai yra labai individualu ir nereikia situacijos per daug sureikšminti. Labai daug priklauso nuo moters ir jos psichologinio pasiruošimo – kai kurios visada jaučiasi psichologiškai susikausčiusios. Pasaulyje yra daug skirtingų praktikų. Pavyzdžiui, savo akimis Upsaloje, Švedijoje, mačiau – moterys už širmos nusirengia ir sėdi bendrame koridoriuje tik su tokia specialia apranga-sijonukais, plika „uodegyte“. Čia motyvas yra kitas – norima, kad moteriai nereikėtų rengtis prie gydytojo akių, kad medikui nereikėtų matyti jos apatinių rūbų“, - pasakojo pašnekovas.

Gydytojas pabrėžė suprantantis moters teisę į privatumą, tačiau siūlė pažiūrėti ir kitu kampu – moteris ateina pas gydytoją paslaugos, jis jai ją suteikia. Jis stengiasi ją suteikti kuo efektyviau, ekonomiškiau, profesionaliau, paprasčiau.

„Bet reikia suprasti – apžiūros metu moteriai teks būti nuogai: ar prisidengsi daugiau, ar mažiau. Dėl durų užrakinimo nesutinku – iš gydytojo pusės sakau, kad yra įvairiausių pacientų. Gali atsirasti spekuliacijų, ką medikas daro su nuoga paciente už uždarų durų. Taip, kita gydytoja tikrai neturėtų užeiti konsultacijos metu ir jos trikdyti, mat visas dėmesys turi būti skirtas tik pacientei, tačiau durų užrakinimui nepritarčiau – dėl gydytojo juridinio saugumo“, - kalbėjo G. Mečėjus.

Gydytojas patarė pacientėms kalbėti su specialistu, išsakyti savo baimes ir nuogąstavimus ir kartu pasiekti abiem pusėms priimtinų variantų. Jo teigimu, idealu, jei kabinete yra širma, už kurios pacientė galėtų ramiai nusirengti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (658)