Lietuvoje dažniausiai žmonės serga dviem erkių pernešamomis ligomis – erkiniu encefalitu ir Laimo liga. I. ricinus rūšies erkių, platinančių šias ligas, yra visoje Lietuvos teritorijoje. Erkės dažniausiai įsisiurbia į kaklą, paausius, kirkšnis, pažastis, kojų ar rankų lenkimo sritį, rašoma pranešime spaudai.

Atkreiptinas dėmesys, jog ne visos erkės yra užsikrėtusios, o užsikrėtusios ne visuomet suspėja perduoti ligų sukėlėjus. Pastebėjus įsisiurbusią erkę, reikia ją kuo skubiau ištraukti:

Suimkite ją švariu pincetu kiek įmanoma arčiau odos – taip sumažinsite riziką, kad nutrūkus pilveliui galva ir/ar straubliukas liks odoje.

Švelniai, bet tvirtai tempkite erkę į viršų, nesukiokite. Erkę tampant į šonus ar traukiant sukamaisiais judesiais dažniausiai išorėje esanti jos dalis nutrūksta, o straubliukas ir/ar galva lieka odoje.

Ištraukę erkę, įkandimo vietą patepkite spiritu ar dezinfektantu arba nuplaukite šiltu muiluotu vandeniu.

Kaip apsisaugoti nuo erkių:

Venkite pamiškių, aukštos žolės.
Naudokite repelentus nuo erkių.
Eidami į mišką dėvėkite šviesius drabužius ilgomis rankovėmis, kelnių klešnių galus susikiškite į kojines arba batus.
Galvą apsiriškite skarele arba dėvėkite gerai priglundančią kepurę.
Grįžę iš miško, nusivilkite drabužius ir gerai apžiūrėkite kūną. Dėvėtus drabužius pakabinkite negyvenamoje patalpoje ar saulėtoje vietoje (sausame ore erkės išgyvena labai trumpai).

Informaciją pagal Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro, Visuomenės informavimo apie klimato pokyčius, jų keliamas grėsmes žmonių sveikatai 2015 m. balandžio 1 d. – 2016 m. balandžio 1 d. ataskaitos ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų informaciją paruošė Aplinkos sveikatos skyriaus vedėjo pavaduotoja Olita Rusickaitė.

Sergamumas auga

Lietuvoje sergamumas erkių platinamomis ligomis – erkiniu encefalitu (EE) ir Laimo liga (LL) yra vienas didžiausių Europoje. Praėjusiais metais Lietuvoje EE sirgo – 633 asmenys, o LL – 2915. Palyginti su 2015 m. sergamumo EE rodikliai išaugo 91 proc., o LL – 31 proc. 2015-2016 m. didžiausias sergamumas EE užregistruotas Utenos apskrityje.

Anot ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus medicinos entomologės dr. Mildos Žygutienės, išaugusį sergamumą galima paaiškinti maža besiskiepijančiųjų apimtimi ir klimato kaitos pokyčiais – šiltėjimu ir ilgesniu erkių aktyvumo periodu.

„Erkės, platinančios ligas, išplitusios tiek kaimo, tiek miesto vietovėse, todėl svarbu sveikata pasirūpinti iš anksto – laiku pasiskiepyti nuo erkinio encefalito,“ – kalbėjo ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus medicinos entomologė dr. M. Žygutienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)