Išsiaiškinti, ar pacientui būtina skirti vaistų, galima vos per 60 sekundžių: tereikia į plaučius įvesti optinį skaidulinį vamzdelį.

Tikimasi, kad „Proteus“ technologija padės užkirsti kelią antibiotikams atsparių bakterijų atsiradimui, rašo BBC.

Šias viltis paskatinę tyrimai buvo atlikti Edinburgo ir Bato universitetuose.

„Proteus“ technologijos kūrėjams buvo skirtas 2 mln. svarų sterlingų (daugiau nei 2,3 mln. eurų) finansavimas iš labdaros organizacijos „Wellcome Trust“.

Finansavimui skirtos lėšos bus dar papildytos milijonine suma iš atsparumo antibiotikams tyrimų projekto CARB-X fondo. Prie šio projekto įkūrimo be organizacijos „Wellcome Trust“ prisidėjo ir JAV vyriausybė.

„Proteus“ naudojamos cheminės medžiagos pradeda šviesti, kai įvyksta sąlytis su konkretaus tipo bakterinės infekcijos židiniu.

Ši švytėjimo reakcija identifikuojama naudojant optinius skaidulinius vamzdelius, kurie yra pakankamai ploni, kad juos būtų galima gana giliai įterpti į paciento plaučius.

Galimas pašalinis efektas

Mokslininkų komanda tikisi, kad taikoma technologija paskatins tikrą proveržį vertinant sunkiai sergančių ir įsisenėjusių plaučių problemų turinčių pacientų būklę, be to, pakoreguos jų gydymo metodus.

Apsispręsdami dėl diagnozės, gydytojai šuo metu linkę kliautis rentgenologiniais ir kraujo tyrimais, tačiau jei kiek užtrunka, be to, nėra tikslūs.

Antibiotikai pacientams dažnai skiriami vien kaip atsargumo priemonė, tačiau negalima pamiršti, kad antibiotikai gali sukelti nepageidaujamų reakcijų.

Edinburgo universitete tyrimui vadovaujantis Kevas Dhaliwalas sako: „Tik nuodugniau ištyrę paciento ligą galėsime priimti labiau pagrįstus sprendimus.“

„Proteus“ projektas ir klinikinės institucijos pritraukė įvairių sričių mokslininkus ir medikus iš visų Jungtinės Karalystės kampelių. Bendromis pastangomis tikimasi sukurti technologiją, padėsiančią iš karato nustatyti ligą ir laiku skirti reikalingą gydymą“, – kalbėjo K. Dhaliwalas.

Jis taip pat pridūrė, kad vis dažniau pastebimas atsparumas antibiotikams yra kone didžiausias iššūkis šiuolaikinėje medicinoje, o CARB-X teikiama parama leis greičiau sukurti „Proteus“ technologiją ir imti ją taikyti gydymo įstaigose.

Organizacijos „Wellcome Trust“ atstovas Timas Jinksas sakė: „Vaistams atsparios infekcijos ir dabar vertinamos kaip viena iš didžiausių sveikatos grėsmių. Deja, situacija gali tik blogėti.“

T. Jinksas įsitikinęs, kad tik bendras pasaulio šalių indėlis ir globalus požiūris, neaplenkiant nė vieno su diagnostika ir vaistų skyrimu susijusio etapo, gali duoti teigiamus rezultatus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)