Į jų tyrimų rezultatus atsižvelgė Didžiosios Britanijos maisto produktų standartų agentūra. Jau anksčiau kalbėta, kad kai kurie konservantai ir dažikliai gali neigiamai veikti vaikų elgseną. Tačiau specialistai to negalėjo įrodyti. Tai atliko vieno Didžiosios Britanijos universiteto mokslininkai, o jiems talkino tėvai – leido tirti savo atžalas keturias savaites.

277 trejų ir ketverių metų vaikai pirmąją savaitę buvo valgydinami maistu, neturinčiu jokių dažiklių. Mat siekta, kad mažylių organizmas išsivalytų – pasišalintų anksčiau suvalgyti „dažai“. Antrą savaitę vaikai buvo suskirstyti į grupes. Pirmosios grupės mažyliams buvo duodamos gerti natūralios sultys.

Antrosios grupės vaikų sultyse buvo ištirpinta 20 miligramų dažiklių ir 45 miligramai konservantų. Tai visai nedaug, nes maisto produktuose leidžiamas daug didesnis kiekis.

Trečią savaitę visų vaikų organizmus vėl „plovė“ švariu maistu, o ketvirtą savaitę be jokios tvarkos vieniems mažyliams davė sulčių su dažikliais, o kitiems – natūralių. Tokia paini schema, tyrėjų nuomone, atsitiktinumo veiksnį prilygina nuliui.

Visas keturias savaites tėvai stebėjo savo vaikus ir aprašė jų elgesį. Tėvai nežinojo, kokias sultis gėrė jų atžala – „su chemija“ ar natūralias. Todėl, pasibaigus tyrimui, mokslininkai galėjo konstatuoti: gėrusieji sultis su dažikliais ir konservantais mažyliai tapo itin aktyvūs, nedėmesingi, impulsyvūs.

Vadinasi, „chemija“ maiste tiesiogiai veikia psichiką. Dažikliams ir konservantams neatsparūs ne vien alergiški, bet ir visi vaikai.