Širdies plakimas sustiprėja karščiuojant, išgėrus kavos, vartojant alkoholį ar kai kuriuos vaistus (pavyzdžiui, nuo slogos), dėl jautrumo maistui, esant aktyviai skydliaukei ar sergant arterijų ligomis. Tik retais atvejais smarkus širdies plakimas būna susijęs su nepagydoma širdies liga.

Jei mankštinantis nemaloniai smarkiai plaka širdis, vadinasi, ji ir plaučiai neaprūpina organizmo deguonies ir mikroelementų prisotintu krauju. Tinkamai parinkti aerobikos pratimai per mėnesį padidina plaučių tūrį ir sustiprina širdį. Prieš pradėdami intensyviau mankštintis, būtinai pasitarkite su gydytoju, ypač jeigu turime širdies ir kraujagyslių rizikos veiksnių. Pavyzdžiui, esate nutukę arba rūkote.

Jei širdis smarkiau plaka patyrus stresą, reguliariai atlikite atsipalaidavimo pratimus ir darykite masažą. Vartokite maisto produktus, kuriuose gausu folio rūgšties, magnio bei vitamino B6 ir B12. Jų gausite valgydami patiekalus iš mėsos, vėžiagyvių, pupų, žirnelių, tamsiai žalių lapinių daržovių ir grūdų.

Numeskite svorio. Širdis turės mažiau darbo, kai neliks nereikalingų riebalų, kuriuos ji turi aprūpinti krauju.

Jei manote, kad esate jautrūs maistui, pasistenkite nustatyti, kokiam produktui, ir išbraukite jį iš savo valgiaraščio. Prieš miegą geriau gerkite ramunėlių ar žaliąją arbatą, jos veikia raminamai, o ne kavą ar juodąją arbatą. Jei širdies plakimą sukėlė alkoholis, nevartokite jo.

Nevartokite vaistažolių nuo padažnėjusio širdies plakimo, nebent jas paskirtų gydytojas. Viena iš vaistažolių, kurią jis galėtų skirti, yra gudobelė, stiprinanti širdies raumenį.

Naudokite raminamuosius levandų, mairūnų, karčiavaisių citrinmedžių žiedų aliejus. Keliais lašais apšlakstykite nosinę ir priglauskite ją prie nosies arba naudokite garintuvą. Įtrinkite krūtinę 2 lašais karčiavaisių citrinmedžių aliejaus. Širdies plakimas dažniausiai jaučiamas, kai širdies veikla pagreitėja arba tampa neritmiška, ir nereikalauja gydymo, nebent tai susiję su kokia nors liga arba svaigsta galva, pasireiškia kiti simptomai. Reikia kreiptis į gydytojus: kai jaučiame širdies plakimą, bet nežinome priežasties; kai norime pradėti mankštintis, kai pulsas viršija 140 dūžių per minutę, kai ketiname vartoti vaistažoles nuo padažnėjusio širdies plakimo. Būtina skubi pagalba, kai skauda krūtinę, silpna, svaigsta galva, staiga pakinta regėjimas, vemiate sunku kvėpuoti; kai širdis plaka labai nereguliariai ir neritmingai.

Skaitykite daugiau: www.naujienos.lt.