Pasaulinė sveikatos organizacija yra nustačiusi normas – rekomenduojamas druskos kiekis per parą yra 5 gramai. Tai atitiktų 1 arbatinį šaukštelį. Natrio rekomenduojama suvartoti iki 2 gramų – kaip žinome, druską sudaro natrio chloridas, o natris sudaro apie 40 proc. druskos“, – pasakoja VUL Santariškių klinikų gydytoja nefrologė.

Pasak gydytojos, druska – ne tik prieskonis, kuriuo skaninamas maistas, esama ir „paslėptos“ druskos.

„Apie 80 proc. druskos gauname jau su paruoštais maisto produktais, kuriuos nusiperkame parduotuvėje“, – pabrėžia A. Laučytė.

Pasak jos, jei esate įpratę valgyti sūriai, dar galima „pasitaisyti“ – skonio receptorius galima pripratinti ir prie mažiau sūraus maisto.

„Žinoma, ta trukmė, kol atprantama, yra maždaug 6-8 savaitės, bet vėliau, kai jau atprantama nuo druskos, netgi tampa sudėtinga valgyti sūrų maistą“, – pasakoja

Beveik pusė suvartojamos druskos kiekio, remiantis tyrimu, gaunama valgant picą, duoną, sumuštinius, sūrį, terminiu būdu apdorotą mėsą, makaronus, sriubas ir pan.

Sūrus maistas, pasak gydytojos, kelia kraujo spaudimą, kenkia inkstams, širdžiai, smegenims. „Pats natris tiesiogiai žaloja kraujagysles ir širdį. Be to yra įrodyta, kad padidintas natrio vartojimas yra susijęs su didesne nutukimo, skrandžio vėžio bei osteoporozės rizika.

Gydytoja taip pat pabrėžė, kad tiek jūros, tiek įprastinėje druskoje yra vienodas kiekis natrio, tad jokia druska nėra „sveikesnė“ už kitą.

Plačiau – įraše.