Penktadienį Vilniuje dėl kelių daugiabučių vandens sistemose nustatytos taršos Legionella bakterijomis paskelbta ekstremali situacija. Šiandien, pirmadienį, 13 val. vyks Vilniaus miesto savivaldybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro posėdis, kuriame bus sprendžiama, kaip elgtis toliau. 14 val. 15 min. Ekstremalios situacijos operacijos vadovas Raimondas Vaidginas ir pakomentuos per savaitgalį atliktus darbus, likviduojant ekstremalią situaciją trijuose daugiabučiuose namuose ir kokių legionelės prevencijos priemonių bus imtasi toliau.

Atsakingi pareigūnai patvirtino, kad savaitgalį Vilniuje mirė legionelioze užsikrėtusi moteris.

„Taip, tokią informaciją mes gavome patvirtintą. Tas žmogus, kuris, kaip buvo patvirtinta, kad yra užsikrėtęs, nuo užkrato mirė. Gavome informaciją tik šiandien“, – BNS patvirtino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktoriaus pavaduotojas R. Vaidginas.

Pasak jo, šiemet tai jau trečiasis mirties nuo legioneliozės atvejis Vilniuje.

Vilniaus miesto savivaldybės ekstremalių situacijų komisija praėjusią savaitę dėl patvirtintų ir įtariamų legioneliozės atvejų trijuose Vilniaus daugiabučiuose paskelbė ekstremalią situaciją.

Dviejų Žirmūnų mikrorajone esančių namų (Tuskulėnų g. 5 ir Ladygos g. 3) karšto vandens sistemose nustatyta Legionella bakterijų, namo Lazdynuose (Architektų g. 79) karšto vandens tyrimai bus žinomi kovo 16–18 dienomis.

Anot specialisto, savaitgalį miręs žmogus buvo vyresnio amžiaus Ladygos g. daugiabučio gyventoja.

Kaip skelbta anksčiau, 78-erių šio namo gyventojai legioneliozė nustatyta vasario 24-ąją.

Tuskulėnų g. 5 namo gyventoja nuo legioneliozės mirė sausį, dėl Lazdynų mikrorajono gyventojo mirties nuo legioneliozės NVSC informaciją iš gydymo įstaigos gavo praėjusią savaitę.

Kovojant su bakterijomis, penktadienio vakarą ir šeštadienį minėtuose daugiabučiuose buvo vykdomas terminis šokas kaitinant vandenį sistemoje iki aukštos temperatūros.

R. Vaidginas, kuris yra paskirtas operacijų centro dėl legioneliozės protrūkio vadovu, sako, kad pirmadienį rengiamas operacijų centro pasitarimas, kuriame bus aptariami terminio šoko rezultatai ir tolimesni veiksmai.

Svarbi paciento imuniteto būklė

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras oficialios informacijos apie mirties faktą pirmadienį dar neturėjo. Informaciją DELFI patvirtino ligoninės Infekcijų kontrolės kabineto gydytojas epidemiologas Mečislovas Barkus.

„Tai yra garbaus amžiaus moteris, turėjusi tam tikrų susirgimų, kurie ir buvo pagrindinė mirties priežastis. Tačiau šiuo atveju legioneliozė turėjo reikšmės, be abejo“, - sakė jis.

Gydytojas priminė, kad legioneliozę išduoda įprastiniai plaučių uždegimo simptomai.

M. Barkus informavo, kad ligoninėje nėra padaugėję legioneliozės pacientų.

„Tai yra retas susirgimas. Svarbu suvokti, kad jo kilmė – vanduo ir nebūtinai iš krano bėgantis vanduo. Bakterijos gali pasklisti ir iš kondicionierių, kuriais drėkinamos patalpos. Viskas „surišta“ su drėgme, kur Legionella bakterijos gali daugintis“, - sakė jis.

Liga pavojingiausia dviem amžiaus grupėms – vaikams, kurių imunitetas dar nesusiformavęs, bei garbaus amžiaus žmonėms, kurių imuninė sistema jau nusilpusi.

„Kalbant apie senus pacientus, dažniausiai jie turi gretutinių ligų, lėtinių sunkių susirgimų. Šiuo atveju pacientė buvo gerokai viršijusi pensinį amžių. Tad jos mirties priežastis tikrai ne legioneliozė, tačiau ji prisidėjo prie moters būklės“, - reziumavo pašnekovas.

Legioneliozė – plaučių uždegimo rūšis, kurią sukelia Legionella bakterijos. Maždaug vienas iš dešimties susirgusiųjų šia liga miršta. Šios bakterijos plinta per vandens dulksną (aerozolius), dažniausiai dėl netinkamai prižiūrimos ar sukonstruotos vandentiekio sistemos. Legionella bakterijos dauginasi 20 – 50 laipsnių Celsijaus temperatūros vandenyje, o aukštesnėje nei 50 laipsnių temperatūroje bakterijos gyvuoja, tačiau nebesidaugina.

Legionella bakterijos žūva, kai vandens temperatūra pakyla virš 65 laipsnių. Legionelioze galima užsikrėsti įkvėpus bakterijomis užteršto vandens dulksnos. Liga nėra perduodama vienam žmogui nuo kito ar geriant vandenį. Šios ligos yra visai nesudėtinga išvengti, jei nuolat būtų palaikoma ne žemesnė 50 laipsnių temperatūra visuose vartotojų čiaupuose.

Šiuo metu trijų Žirmūnų namų gyventojai prašomi laikinai naudotis šaltu vandeniu, kuris yra saugus ir neužterštas, o buities reikmėms galima pasišildyti šaltą vandenį. Pajutę negalavimų (temperatūra, silpnumas, kosulys, viduriavimas), minėtų trijų namų gyventojai turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Nacionalinė sveikatos priežiūros laboratorija nemokamai atliks legioneliozės diagnostiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)