Tai vyksta Vilniuje kovo 9 dieną prasidedančioje Europos referencinių tinklų konferencijoje, kurioje dalyvaus daugiau kaip 600 dalyvių iš ES šalių narių ir Norvegijos, tarp kurių už sveikatą ir maisto saugą atsakingas Europos Komisijos narys Vytenis Andriukaitis, Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir ES Tarybai pirmininkaujančios Maltos sveikatos apsaugos ministras Christopheris Fearne’as, rašoma pranešime spaudai.

Europos referencijos tinklai yra ypatingi tiek medikų, tiek pacientų bendruomenei. Tinklinis gydymo įstaigų susijungimas padės pasinaudoti europinio masto bendradarbiavimo galimybėmis diagnozuojant, gydant ir kaupiant žinias apie retų ligų gydymą bei teikiant aukštos kokybės paslaugas retomis ligomis sergantiems pacientams.

Šiems tinklams priklausiančios gydymo įstaigos užtikrins specializuotas, daugiaprofilines sveikatos priežiūros paslaugas ypač sudėtingų, retų ligų ar sveikatos sutrikimų turintiems pacientams, vykdys diagnostinę, gydomąją, mokslo tiriamąją ir mokymo veiklą atitinkamose srityse ne tik šalies, bet ir visos Europos Sąjungos mastu.

Europos Komisijos nario Vytenio Andriukaičio teigimu, nei viena šalis neturi pakankamai specialistų ir išteklių, kad galėtų pačios diagnozuoti ir gydyti visas retas ir sudėtingas ligas.

„Turime nepamiršti, kad 30 milijonų europiečių serga daugiau kaip 6000 retų ir sudėtingų ligų. Deja, daugelis pacientų vis dar laukia teisingos ligos diagnozės ir tinkamo gydymo. Kadangi tai didelis iššūkis kiekvienai valstybei, retomis ligomis sergantys pacientai dažnai paliekami nežinioje. Būtent šie tinklai, naudojant informacines technologijas, nuotolinės medicinos ir elektroninės sveikatos priemones, leidžia valstybėms nelikti vienoms kovos lauke, o sutelkia įvairiose Europos Sąjungos šalyse esančias žinias ir specialistus, kad pacientams galima būtų pateikti atsakymus jų gyvenamoje šalyje“, – pabrėžia komisaras V. Andriukaitis.

Ministro A. Verygos teigimu, Lietuvai ypač svarbu, kad net 12 iš 24 tinklų dalyvauja ir Lietuvos gydymo įstaigos – Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos (VUL SK) ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos (LSMU KK).

„Šios Lietuvos gydymo įstaigos, kaip Europos referencijos tinklų dalyvės, atitinkamose srityse buvo patvirtintos jau pirmajame Europos referencijos tinklų steigimo etape. Tai rodo, kad Europos šalys vertina ir pripažįsta aukštą mūsų medikų kvalifikaciją, visos medicinos lygį. ES šalių bendradarbiavimas, žinių sutelkimas ir ekspertų tinklų kūrimas dar padidina mokslinę patirtį. Europos politika, kuria siekiama pagilinti sveikatos priežiūros specialistų supratimą apie ligų etimologiją bei skatinti medicinos naujoves, kuriant naujus gydymo būdus, neabejotinai pagerins visos Europos pacientų gyvenimo kokybę“, – sako ministras A. Veryga.

VUL SK dalyvaus Europos retų ligų tinkluose net aštuoniose srityse – įgimtų vystymosi ydų ir intelektinės negalios, paveldimų medžiagų apykaitos ligų, retų kraujo, nervų, inkstų, vaikų onkologinių ligų bei vaikų transplantacijos, o LSMU KK – keturiose srityse: retų suaugusiųjų onkologinių, akių, odos ir endokrininių ligų.

Europos referencinių tinklų konferenciją rengia Europos Komisija, Lietuvos ir Maltos sveikatos apsaugos ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)