Specialistų teigimu, antibiotikams atsparių infekcijų keliama grėsmė pasiekė ir pediatrijos skyrius. Naujausio tyrimo rezultatai rodo, kad tarp 2007 ir 2015 metais gerokai išaugo į Jungtinių Valstijų ligonines paguldytų vaikų, kuriems diagnozuota daugelio tipų antibiotikams atspari infekcija, skaičius. Tai pirmas tyrimas, kuriame kalbama apie daugeliui vaistų atsparias bakterijas, arba daugelio ekspertų vadinamas superbakterijas, keliančias grėsmę vaikams.

Siekdami išsiaiškinti, kad tarp vaikų yra daug tokių atvejų, tyrėjai iš Case Western Reserve universiteto Medicinos mokyklos išanalizavo duomenis iš 48 visoje šalyje veikiančių vaikų ligoninių. Dažniausiai vaikams buvo diagnozuojamos enterobakterijų sukeltos infekcijos. Iš jų buvo išskirti atvejai, kai infekcija buvo kategorizuota kaip atspari daugeliui vaistų.

Iš maždaug 107 tūkst. enterobakterijų sukeltų infekcijų tyrėjai nustatė 724 atvejus, kuomet infekcija buvo atspari daugeliui vaistų. Tai tik 1 proc. Tačiau tirtas aštuonerių metų laikotarpis atskleidė šokiruojančią tendenciją, teigiama tyrimo išvadose, kurios šį mėnesį paskelbtos žurnale „The Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society“.

Nors bendras enterobakterijų sukeltų infekcijų skaičius kiekvienais metais išliko beveik stabilus, daugeliui vaistų atsparių infekcijų atvejų padaugėjo nuo 0,2 pro. 2007 metais iki 1,5 proc. 2015 metais. „Paprastiems žmonėms pokytis nuo 0,2 iki 1,5 proc. nepasirodytų didelis, – sakė tyrimui vadovavusi pediatrė ir epidemiologė Sharon Meropol. – Tačiau infekcinių ligų ekspertams tai nelaimę pranašaujantis ir nerimą keliantis faktas.“

Tolesnė ligoninių duomenų analizė atskleidė daugiau nerimą keliančių faktų. Daugeliu atveju daugumai antibiotikų atspariomis infekcijomis vaikai sirgo jau prieš atvykdami į ligoninę, kas reiškia, kad superbakterijos cirkuliuoja tarp žmonių. Ir nors analizė neatskleidė itin didesnio mirtingumo nuo superbakterijų tarp vaikų, bendras mirtingumas šioje grupėje buvo didesnis. Dėl tokių infekcijų vaikai ligoninėje turėjo praleisti vidutiniškai keturiomis dienomis daugiau (21 vietoj 17), palyginti su enterobakterijų sukeltomis infekcijomis. Didžiausią grėsmę antibiotikams atsparios infekcijos kelia vyresniems vaikams ir sergantiems kitomis ligomis.

Tiesa, šis tyrimas gali turėti tam tikrų spragų. Kadangi daugeliui antibiotikų atsparių infekcijų atvejai skaičiuojami pagal diagnozių kodus ir sveikatos priežiūros sistemos duomenis, o ne atliktus kraujo tyrimus ir kitus biologinius duomenis, bendras tokių infekcijų skaičius gali būti netikslus, sakė vaikų infekcijų specialistas iš Luisvilio universiteto Medicinos mokyklos Michaelas Smithas.

Be to, per aštuonerius tyrimo metu patobulėję daugeliui antibiotikų atsparių infekcijų diagnozavimo metodai galėjo padidinti atvejų skaičių paskutiniaisiais tiriamojo laikotarpio metais, kas galėjo „padidinti paklaidą išvadose“, atkreipė dėmesį Niujorke veikiančios „Lenox Hill“ ligoninės Epidemiologijos skyriaus vadovė Janet Haas. „Todėl reikėtų atsargiai vertinti tokius duomenis“, sakė ji.

Tačiau tiek M. Smithas, tiek ir J. Haas sutinka, kad tendencija kelia nerimą. „Tempas, kuriuo daugėja tokių atvejų, yra labai didelis“, –sakė J. Haas. M. Smithas taip pat atkreipė dėmesį į tokį patį superbakterijų padidėjimą ir kitose bakterijų šeimose, kaip meticilinui atsparus auksinis stafilokokas, sukeliantis įvairių ligų, įskaitant ir plaučių uždegimą. O ir atsižvelgiant į tai, kad tyrimo metu buvo analizuojami duomenys tik iš 48 ligoninių, superbakterijų sukeltų infekcijų tarp vaikų JAV gali būti gerokai daugiau.

Ekspertai sutaria, kad superbakterijų atsiradimui didelės įtakos turėjo perteklinis antibiotikų naudojimas. Ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, mažiausiai 30 proc. atvejų Amerikoje antibiotikai yra skiriami be reikalo. O perteklinis antibiotikų naudojimas leidžia bakterijoms prie jų prisitaikyti. Todėl, pavyzdžiui, E. coli sukelta šlapimo takų infekcija, kurią anksčiau buvo galima lengvai išgydyti penicilinu arba cefalosporinų grupei priklausančiais antibiotikais, dabar yra atspari daugeliui vaistų.

Taip pat superbakterijų plitimą skatina ir gausus antibiotikų naudojimas gyvulininkystės sektoriuje, kuriam Amerikoje tenka 80 proc. antibiotikų naudojimo.

J. Haas pažymi, kad kai pirmos ir antros linijos antibiotikai nebepadeda, kai kurie medikai griebiasi šiaudo ir naudoja vaistus, kurie gali būti nelabai saugūs vaikams. Dėl efektyvių vaistų stokos kai kurios vaistų kompanijos iš savo lentynų traukia seniai pamirštus antibiotikus, kurie anksčiau laikyti per daug toksiškais vaikams. Kaip rodo šio naujo tyrimo rezultatai, problema tik opėja. „Tai baisu, ir infekcinių ligų gydytojai yra išsigandę“, – sakė Sh. Meropol.

Išsigandusios yra ir pasaulinės sveikatos tarnybos. Pasaulio sveikatos organizacija neseniai pirmą kartą paskelbė „prioritetinių patogenų“ sąrašą, kuriame yra nurodytos bakterijų šeimos su rimtu ir pavojingu atsparumu antibiotikams. Tai didžiausią grėsmę keliančios bakterijos, įskaitant enterobakterijų šeima. Šios ir kitos bakterijos, įtrauktos į sąrašą, vadinamos gram-neigiamomis bakterijomis.

Sh. Meropol tikisi, kad pavyks sustabdyti tokią tendenciją ir ją pakreipti priešinga linkme. Superbakterijų plitimą gali sulėtinti gerokai mažesnis antibiotikų naudojimas gyvulininkystės srityje bei jų skyrimas žmonėms tik būtinais atvejais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)