Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad planuojama pakeisti rezidentų vertinimą, jog studijų dar nebaigę medikai galėtų būti savarankiškesni – turėtų teisę teikti paslaugas.

„Aš tikiuosi, kad tie teisės aktai pasieks Seimą pavasario sesijoje ir realu tikėtis, kad šiemet mes bent jau vienoje ar dviejose rezidentūrų programose galėtume pamatyti etapinį kompetencijų įteisinimą“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė ministras.

Jo teigimu, vertinant rezidentūros studijų metu įgytas žinias etapais ir siunčiant tokius medikus praktikuotis regionuose galėtų būti sprendžiama gydytojų trūkumo regionuose problema.

„Neretai išgirstame iš jaunųjų gydytojų, kad jie nuvažiuoja ir pamato, kad ligoninė yra normali, darbo sąlygos yra geros, žiūrėkite, dar savivaldybė pasiūlo būstą lengvatinėmis sąlygomis arba iš viso nemokamai pasiūlo gyventi, tad dalis žmonių pasilieka. Baimė važiuoti (į regionus), išankstinis nusistatymas neretai užkerta kelią, žmonės tiesiog nenuvažiuoja, nepamato ir natūralu, tada vadovaujasi išankstinėmis nuostatomis, kad ten yra blogai, nebus darbo sąlygų. Galų gale nuvažiavusieji sukuria šeimas ir lieka visam laikui“, – žurnalistams aiškino A.Veryga.

Šiuo metu sudaroma darbo grupė parengti siūlymus dėl rezidentų vertinimo etapais.

„Sėsime prie stalo su Švietimo ir mokslo ministerija, su jaunaisiais gydytojais, su universitetais. Bent jau iš tų diskusijų, kurias mes turėjome iki šiol, tai planuojama pradėti nuo tų populiariausių rezidentūrų krypčių: šeimos medicina, galbūt dar kelios sritys, kad nestartuotume iš karto, nes universitetai taip pat turi pasiruošti, tas etapines kompetencijas reikia pripažinti ir įteisinti, ir čia reikės ir teisės aktų pakeitimų“, – sakė ministras.

Ketinama patikėti daugiau atsakomybių

Gydytojams rezidentams bus siūloma patikėti daugiau atsakomybių atlikti funkcijas, kurias jie jau yra išmokę daryti.

„Pagal dabartinę tvarką mes turime sistemą, kada buitiškai sakant - viskas arba nieko. Jeigu nesi baigęs rezidentūros, tai daugybės dalykų pats už tai atsakydamas negali daryti, net jeigu esi išmokęs, įsisavinęs tas kompetencijas. Etapinių kompetencijų įteisinimas leistų gydytojams rezidentams vykdyti tam tikras manipuliacijas, kurias jie yra išmokę, jie patys už jas ir atsakytų“, - pirmadienį sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Pasak ministro, tikimasi, kad šiemet naujovės bus įteisintos vienoje ar dviejose medicinos kryptyse. Tarp jų ministras paminėjo šeimos gydytojo specializaciją. Reikalingus teisės aktus tikimasi Seimui pateikti jau pavasario sesijoje.

Ministras viliasi, kad naujovė padės spręsti dvi problemas - specialistų emigracijos ir gydytojų trūkumo regionuose.

„Viena iš problemų, dėl ko jauni specialistai yra linkę emigruoti iš Lietuvos, yra savirealizacijos galimybė. Ir jaunieji gydytojai labai aiškiai sako: jeigu mes jaustume, kad mes galime savo išmoktas kompetencijas pritaikyti, mes galime tobulėti, galime dirbti, ko esame išmokę, maksimaliai greitai, tai mus motyvuotų būti ir dirbti čia. Galų gale jiems nuvykus į regionus ir galint ten atlikti darbą, yra tikimybė, kad dalis jaunųjų gydytojų liktų ten. Tai spręstų bent iš dalies specialistų trūkumą regionuose“, - sakė A. Veryga.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)