Visgi bent jau radiologijoje tokia problema nyksta. Šios srities specialistai noriai pasilieka Lietuvoje, mat čia mato sąlygas ne tik užsidirbti, bet ir tobulinti profesinius įgūdžius, bei dirbti lanksčiomis sąlygomis, rašoma pranešime spaudai.

Likti paskatina galimybės Lietuvoje

Pastaraisiais metais emigracijos apimtys šalyje tik augo. Statistikos departamento duomenimis 2015 m. Lietuvą paliko 44 533, o pernai (išankstiniais duomenimis) – 50 978 žmonės.

Daugelis emigrantų – ekonominiai. Užsienyje jie ieško didesnių atlyginimų bei geresnių gyvenimo sąlygų. Gydytojai irgi ne išimtis. Lietuvoje vidutinis sveikatos apsaugos sistemos darbuotojo bruto atlyginimas tesiekia 794,5 eurų. Kai tuo tarpu Skandinavijos ligoninės lietuvius gydytojus vilioja 9-10 kartų didesniais atlyginimais.

„Galvojant apie emigraciją, ko gero, pirmiausiai suveikia finansiniai veiksniai. Ypač jaunesnio amžiaus žmonėms. Juk jiems gyvenimas tik prasideda, todėl reikia daug investuoti, planuoti“, - sako Šiauliuose dirbanti gydytoja-radiologė Edita Kulevičienė.

Ji pripažįsta ir pati kurį laiką jautusi pagundą išvykti. Ypač tuo metu, kai prasidėjo masinis medikų judėjimas svetur. Visgi didelio noro žengti tokį žingsnį nebuvo. Nesinorėjo išvykti su dar mažais vaikais, be to, čia, Lietuvoje, gyvena visi artimieji ir draugai. Apsisprendimas pasilikti dar sustiprėjo pradėjus dirbti radiologinės diagnostikos centrų tinkle „Affidea Lietuva“.

„Kai yra galimybė dirbti ir užsidirbti čia, sprendimas tikrai palengvėja. Žmogus daug geriau jaučiasi, jeigu gali tobulėti savo namuose, gerai sutaria su kolektyvu, turi galimybę išbandyti save naujose ir įdomiose srityse“, - teigia gydytoja.

Džiaugiasi sugrįžusi

Jos kolegė, Panevėžyje dirbanti Ieva Grėbliūnaitė pasakoja pati trumpam emigravusi į JAV, bet sugrįžusi atgal į tėvynę. JAV sistema reikalauja, kad iš naujo išsilaikytum visus egzaminus, vėl atliktum rezidentūrą.

Ieva Grėbliūnaitė
Visas šis procesas truktų apie dešimtmetį. Gaišti tiek daug laiko pašnekovei visiškai nesinorėjo. Ji teigia, kad emigracija jai davė labai gerą supratimą, kaip dirbama kitur, koks ten požiūris į darbą ir mediciną.

Grįžusį į Lietuvą radiologė pradėjo dirbti gimtajame Panevėžyje ir šiandien džiaugiasi savo pasirinkimu.

„Juk renkantis darbo ir gyvenimo vietą yra ir daugiau faktorių nei vien užmokestis“, - sako I. Grėbliūnaitė.

Šiuolaikinės technologijos naikina barjerus

Abi gydytojos pažymi, kad šiuolaikinės technologijos šiandien panaikina praktiškai visus geografinius apribojimus. Jos leidžia teleradiologijos tyrimus atlikti ligoninėms, esančioms ir kituose miestuose ar miesteliuose. Tai specialistams suteikia gerokai daugiau laisvės ir galimybių.

„Mums nebereikia niekur važiuoti. Galime būti savo gimtajame mieste. Mažiems miestams tai yra itin reikšminga pagalba. Taip padedama radiologijai gyvuoti mažesniuose rajonuose“, - teigia I. Grėbliūnaitė.

Nuotolinis darbas radiologijos specialistams atveria labai daug galimybių. Dažnai jie netgi budi tiesiog savo namuose. „Affidea Lietuva“ jiems suteikia reikiamą įrangą ir galimybę namų sąlygomis aprašinėti Vilniaus, Kauno ar kitų miestų ligoninių atsiųstus vaizdus.

„Be abejo, galimybė pasilikti savo mieste yra stiprus motyvatorius. Man labai daug reiškia tai, kad galiu dirbti čia, Šiauliuose. Su šiuolaikinėmis technologijomis gali net ir neišvažiuodamas dirbti kito miesto ligoninei. Darbas per atstumą šiandien suteikia daugybę naujų galimybių, kurios motyvuoja ir skatina pasilikti Lietuvoje“, - sako E. Kulevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)