Žmogaus genų rinkinys ilgainiui gali nulemti tam tikras sveikatos problemas, parodė tyrimas, kurio rezultatai skelbiami žurnale „Journal of the American Medical Association“.

„Žmones galima skirstyti pagal kūno riebalų pasiskirstymą. Kai kuriems jie auga ant pilvo – mes tai vadiname riebalų kaupimusi pilvo srityje, kitiems jie kaupiasi ant klubų ar šlaunų“, – sakė tyrime dalyvavęs Sekaras Kathiresanas (Sekaras Katiresanas), Harvardo medicinos mokyklos docentas.

„Mes tyrėme, ar genetinių priežasčių nulemtas riebalų kaupimasis pilvo srityje yra susijęs su (padidėjusia) rizika susirgti antrojo tipo diabetu ir koronarinėmis širdies ligomis ir gavome tvirto „taip“ atsakymą“, – nurodė jis.

Anksčiau atlikti stebėjimo tyrimai parodė ryšį tarp pilvo riebalų, antrojo tipo diabeto ir širdies ligų, tačiau priežastinio ryšio tarp jų neįrodė.

Tęsdami tyrimus mokslininkai išnagrinėjo šešias studijas, kurios buvo atliktos nuo 2007 iki 2015 metų ir kuriuose dalyvavo 400 tūkst. žmonių. Buvo ištirti visų dalyvių genomai.

Ankstesnis tyrimas parodė 48 įmanomas genų kombinacijas, susijusias su juosmens bei klubo matmenų santykiu ir genetine rizika.

Mokslininkai nustatė, kad tam tikrų genų, kurie lemia didesnį juosmens ir klubo matmenų santykį, turintiems žmonėms yra dažnai padidėję lipidų, insulino, gliukozės rodmenys ir sistolinis kraujospūdis. Tokie žmonės taip pat dažniau serga antrojo tipo diabetu ir širdies ligomis.

„Šie rezultatai iliustruoja, kaip galima sėkmingai pasinaudoti genetika kaip metodu, nustatant ryšį tarp tokių požymių kaip riebalų kaupimasis pilvo srityje ir kardiometabolinės problemos“, – kalbėjo kitas tyrimo autorius Connoras Emdinas (Konoras Emdinas) iš Masačusetso bendrosios ligoninės.

Pasak jo, nebuvo nustatyta tiesioginio ryšio tarp figūros tipo, genetinės rizikos ir tokių kartu veikiančių šalutinių veiksnių kaip dieta arba rūkymas, tuo tarpu bandymais parodyta, kad esama „tvirto pagrindo manyti, jog tik riebalų kaupimasis pilvo srityje prisideda prie antrojo tipo diabeto ir širdies ligų atsiradimo“, – pridūrė jis.

Pasak C.Emdino, šios išvados vieną dieną gali paskatinti sukurti vaistus nuo riebalų kaupimosi pilvo srityje ir, galbūt, sumažinti riziką susirgti diabetu ir širdies ligomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)