Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga vardija, kad pagal ruošiamus naujus teisės aktus vaistų kainynas bus peržiūrimas keletą kartų per metus. Iš pradžių peržiūra vyktų bent du kartus per metus.

Perkant vaistus ligoninėse bus naikinamas reikalavimas įsigyti medikamentus lietuviškose pakuotėse.

A. Veryga kalba ir apie šviečiamąjį darbą aiškinant pacientams, jog generiniai vaistai yra tokie pat kaip ir etiniai, tačiau dažnai pigesni. „Žmonės jau šiandien galėtų sutaupyti nemažas sumas pinigų, jeigu jie nepirktų ir nepermokėtų už labai brangius vaistus, kai bandoma įtikinti, kad jie geresni nei kiti“, - spaudos konferencijoje sakė ministras.

Politikas taip pat sako, kad bus bandoma įteisinti „slapto pirkėjo“ veiklą. „Valstybė imsis aktyvesnio vaidmens, siekdama užtikrinti, kad vaistininkas ir pasiūlytų pigiausią vaistą. Mes šiandien nežinome, ar taip iš tikrųjų vyksta. Kaip sakome, žmonės permoka už medikamentus, net jei jų yra pigesnių“, - teigia A. Veryga.

Pasak ministro, prie planuojamų pertvarkų numatyta, kad bus įgyvendinama Konkurencijos tarybos rekomendacija, kad nebūtų galima skelbti vaistų kainų suinteresuotoms šalims. A. Veryga aiškina, kad šiuo metu vaistų tiekėjai gali žinoti kainas ir nematydavo prasmės pasiūlyti pigesnių medikamentų.

Maža to, planuojama kitaip formuoti Privalomojo sveikatos draudimo tarybą, kuri lemia, kokie vaistai pateka į kompensuojamųjų vaistų sąrašą.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė sako, kad artimiausiu metu planuojama keisti šios tarybos formavimo principus. Šiuo metu, anot jos, tarybą sudaro 16 žmonių, tačiau susiklostė tokia situacija, kad trečdalis jos narių nėra deklaravę savo viešųjų ir privačiųjų interesų, o vienam tarybos nariui iškelta byla dėl neteisėto praturtėjimo.

„Šie žmonės ne tik stebi Valstybinės ligonių kasos finansinę ir ekonominę veiklą, bet ir teikia nuomonę sveikatos apsaugos ministrui dėl vaistų įtraukimo į kompensuojamųjų vaistų sąrašus“, - sako A. Širinskienė.

Ji pažymi, kad įstatymu būtina apriboti tarybos narių kadenciją bei kadencijų skaičių, nustatyti nepriekaištingos reputacijos reikalavimą tarybos nariams, užtikrinti privačių interesų deklaravimo mechanizmo veikimą.

„Dabartinė tarybos formavimo tvarka leidžia į tarybą patekti tiems žmonėms, kurie dirba ir farmacijos pramonėje“, - teigia A. Širinskienė, pabrėždama, kad kai kurie nariai, kone, dešimtmečius užima šias pareigas.

Pasak komiteto pirmininkės, šiuo metu rengiamos įstatymo pataisos, kuriomis Privalomojo sveikatos draudimo tarybos nario kadencija truktų dvejus metus, o kadencijų skaičius apribotas iki dviejų, einančių paeiliui. Vadinasi, vienas žmogus taryboje galės dirbti ne ilgiau nei ketverius nepertraukiamus metus. Maža to, taryba turėtų būti formuojama trišaliu principu: joje proporcingai turėtų būti skiriamos vietos valstybės valdžios institucijų, draudėjų ir apdraustųjų atstovams.

R. Karbauskis nusitaikė į „Eurovaistinę“ ir „Camelia“

Savo ruožtu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas bei frakcijos Seime seniūnas R. Karbauskis skundžia „Eurovaistinę“ ir vaistinę „Camelia“ Konkurencijos tarybai dėl galimo konkurencijos pažeidimo. Politikas remiasi „Verslo žinių“ straipsniu, kuris atskleidė, jog „Eurovaistinę“ ir „Camelią valdančios įmonės EVRC ir „Reklamos sklaida“ atskyrė vaistinių reklamos ir rinkodaros departamentus, įregistravo juos kaip atskiras bendroves bei įvaldė „lentynos mokestį“.

„Tiek UAB „EVRC“, tiek UAB „Reklamos sklaida“ galimai yra panaudojamos kaip „lentynos mokesčio“ surinkėjai didmenininkų suteiktų nuolaidų nuslėpimui“, - sako R. Karbauskis.

Įtarimus, anot R. Karbauskio, sustiprina neįtikėtinas šių įmonių pelningumas: pavyzdžiui, EVRC pelningumas dešimt kartų viršija pačios „Eurovaistinės“ pelningumą.

„Iš straipsnio galima spręsti, jog „lentynos mokestį“ sumoka didmenininkai, vaistų gamintojai ir platintojai, siekiantys, kad jų produkcija būtų prekiaujama „Eurovaistinės“ ir „Camelia“ tinkluose. Kaip žinia, „lentynos mokesčio“ taikymas riboja konkurenciją vaistų rinkoje. Į vaistinių tinklus pateka tik susimokėjusių gamintojų ir platintojų vaistai. Be to, toks mokestis gali sukurti prielaidas vaistinių tinkluose platinti brangesnius vaistus“, - sako R. Karbauskis.

Pasak jo, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga ketina sukurti darbo grupę ir parengti Farmacijos įstatymo pataisas, kurios apribotų vaistinių piktnaudžiavimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1047)