Ar patikėsite, kad šios priklausomybės galima atsikratyti vos po vienos lazerinės akupunktūros procedūros? Jau 5 metus tokią paslaugą teikianti priklausomybių psichologė Neringa Bagdonaitė kalba skaičiais – tai padeda 80 proc. vyrų ir daugiau nei kas antrai moteriai. Ši procedūra, jos teigimu, tinka tiek kovojant su priklausomybe alkoholiui ir net metant svorį. Tiesa, ne visi DELFI kalbinti pašnekovai yra tokie optimistiški.

Išbandę viską

N. Bagdonaitė sako pastebinti, kad šiandien rūkyti nebėra madinga.

„Žmonės ima gėdytis šio įpročio, jie jaučiasi socialiai atskirti. Jie tapę mažuma – anksčiau rūkė visi, o dabar žmonės rūpinasi sveikata. Draugų kompanijoje jie jaučiasi nejaukiai, nes parūkyti išeina vieni. Jie neretai ima jaustis tarsi narkomanai, kurie jaučia vidinį nerimą, jei nepasipildo nikotino dozės. Tai jiems galiausiai ima kelti gėdos jausmą. Kitas motyvas – sveikata. Gausiai rūkantys pastebi sveikatos, miego sutrikimus, apetito stygių, vakare jaučiasi nuolatos pavargę, sunku net lipti laiptais. Sveikata ypač susirūpinama prieš šeimos pagausėjimą. Galiausiai – rūkyti yra brangu ir tampa vis brangiau“, - pasakojo pašnekovė.

Pas gydytoją dažniausiai ateina žmonės, kurie jau išbandę viską – perskaitę visas įmanomas knygas, mėginę įvairiausias procedūras visoje Lietuvoje. Vieni koduodavosi ar vartodavo nelegaliai turguose gautas tabletes. Tiesa, daugeliui medikamentai turėję ne pačių maloniausių šalutinių poveikių. Išmėginti ir nikotino pakaitalai, tačiau jie situaciją tik pablogindavę.

„Galiausiai, Vilniuje, pasirodo, yra bobutė, kuri esą užkalba nuo rūkymo. Kažkas padėdavo, kažkas ne ir jie vėl grįždavo prie įpročio rūkyti. Kadangi rūkymas yra lėtinė liga, ji linkusi kartotis, kai žmogus turi tam tikrų keblumų gyvenime“, - pasakojo N. Bagdonaitė.

Teigia, kad procedūra labai sėkminga

Pašnekovė Anglijoje studijavo priklausomybių psichologiją. Magistro kryptis – lazerinė terapija.
„Atlikdama praktiką susipažinau su tradicine akupuktūra, kuri atliekama privačiuose priklausomybių gydymo centruose Anglijoje. Šis metodas Pasaulio sveikatos organizacijos yra pripažintas nuo 1996 m. Yra specialus protokolas, taškų schema.

Visiems yra sunku mesti rūkyti dėl to, kad organizmui reikia cheminės medžiagos, prasideda abstinenciniai reiškiniai, įprotį labai sunku nutraukti. Akupunktūra – lazerinė ar tradicinė – palengvina visą procesą ir žmogus minimaliai išgyvena abstinencijos reiškinius. Tai didina tikimybę, kad rūkyti ar gerti bus galima atsisakyti sėkmingai“, - aiškino N. Bagdonaitė.

Lazerio procedūra yra neinvazinė, atpalaiduojanti ir visiškai beskausmė. Procedūros metu medicininiu šviesos lazeriu arba adatėlėmis yra stimuliuojami biologiškai aktyvūs taškai (nervų galūnėlės) ausyse. Pirmosios 3 paros nutraukus rūkymą yra laikomos esminėmis per visą metimo laikotarpį, o aurikulairinė terapija itin veiksmingai šalina šiuos pirminius nemalonius psichovegetacinio pobūdžio nikotino abstinencijos simptomus.

„Ausyse yra visi biologiškai aktyvūs taškai. Kiekvieno organo, kiekvienos funkcijos nervų galūnėlės baigiasi ausyje. Ten yra daugiau kaip 200 taškų. Ausų akupunktūra ypatinga tuo, kad stimuliuojant ausies tašką (šiluma, lazeriu, magnetu ar tiesiog fiziškai) – siunčiami nerviniai signalai į tam tikras smegenų zonas, susijusias su vienu ar kitu organu, jų funkcijomis. Tokiu būdu harmonizuojama viso organizmo veikla. Kai ilgą laiką rūkęs žmogus nustoja tai daryti, jo smegenys nebeišskiria tų cheminių medžiagų, kurių jis gaudavo rūkydamas. Ta dozė jau po 20 minučių ima kristi ir per valandą visiškai nukrenta. Tada žmogus ima galvoti, kad jam metas parūkyti, pasipildyti šių cheminių medžiagų. Tokį poreikį žmogus racionalizuoja, nesieja to su doze, su priklausomybe.

Procedūros metu, kai stimuliuojamos ausys, smegenys yra paskatinamos natūraliai išskirti šių cheminių medžiagų ir „užvesti“ visus cheminius procesus. Taip yra išvengiama abstitencijos – nepasireiškia cheminių medžiagų stygius, nėra sutrikdoma žmogaus pusiausvyra“, - aiškino pašnekovė.

Yra klinikinių tyrimų kurie rodo, jog po lazerinės ar tradicinės akupunktūros organizmas palaiko endorfinų išsiskyrimą net 3-5 dienas, dėl to abstinencijos simptomai ir stresas susijęs su nikotino stoka organizme sumažėja iki minimumo.

„Esu labai patenkinta, nes rezultatai yra puikūs. 2012 m. atlikau statistinį tyrimą. Po metų apklausiau 100 žmonių, kurie lankėsi pas mane. Apie 80 proc. vyrų po vienos procedūros buvo visiškai atsikratę rūkymo priklausomybės, moterų skaičius buvo mažesnis – 56 proc. Su moterimis kiek sudėtingiau nei su vyrais, nes ir imtis buvo iš vyresnių moterų su ryškiu depresiškumu. Visa tai apsunkina priklausomybės atsikratymą. Jaunesnės moterys pasiekia geresnių rezultatų. Be to, nepavykus iš vieno karto, gydymą reikia tiesiog pakartoti“, - tikino ji.

Prieš procedūrą yra kalbamasi apie rūkymo įpročius, tai gydytojai parodo fizinės priklausomybės išraišką. Su vyrais, N. Bagdonaitės teigimu, įprastai būna lengva – jie racionaliai apsisprendžia, atliekama tradicinė, lazerinė arba abi akupunktūros, jie išeina ir neberūko. Tuo metu moterys išeina, po 2 dienų jos ima blaškytis, ką veikti, kodėl taip ramu, trūksta lakstymo, pertraukėlių, tada prasideda keblumai.

Gydytoja sutinka, kad vien ši procedūra nėra stebukla. Reikia motyvacijos, nusiteikimo, valios pastangų sulaužyti šį įprotį. Pirmomis dienomis viskas vyksta automatiškai, rūkymas tapęs žmogaus rutinos dalimi – įlipus į mašiną, prie kavos. Sulaužyti šį įprotį reikia valios ir sąmoningumo. Labai svarbu, kad žmogus būtų motyvuotas, tinkamame etape.

Ne visi tokie optimistiški

Vilniaus priklausomybės ligų centro vadovas Emilis Subata nesiryžo vertinti šios terapijos, nes pripažino nesidomėjęs moksliniais jos įrodymais.

Emilis Subata

„Tačiau iš karto kyla abejonė. Įvairių taškų masažai taikomi gydant ir priklausomybę alkoholiui, bet įrodymų, kad tai – moksliškai efektyvu, bent jau alkoholio ar narkotikų priklausomybės srityje neteko girdėti“, - sakė jis.

Direktoriaus teigimu, terapijos veiksmingumą būtų galima aiškinti placebo efektu.

„Mūsų kaimynėje Rusijoje yra paplitęs pats įvairiausias gydymas nuo alkoholizmo – taškai stimuliuojami ne tik lazeriu, bet ir šiluma, šalčiu. Tai yra tam tikras šamanizmas, kadangi tai daro gydytojas, užsivilkęs baltą chalatą – tarsi paslepia šamanizmą po medicinos kauke“, - sakė jis.

Kita vertus, E. Subatos teigimu, svarbiausia, kad nežalojanti procedūra padeda atsikratyti sveikatai kenkiančių priklausomybių.

„Kai nenaudojami mokesčių mokėtojų, PSDF pinigai, nedaroma žala valstybės finansams ir žmogus pats susimoka – nusikaltimo nėra“, - pripažino pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (295)