„Aš išties manau ir esu įsitikinęs, kad kontraktai turėtų būti nuo pat pirmo kurso pateikti stojantiesiems. Jei tu studijuoji už visos visuomenės lėšas, dar gražiau – visų mokesčių mokėtojų lėšas, tai mokesčių mokėtojai turi teisę žinoti, kad jie ir Rokiškyje, ir Nemunėlio Radviliškyje, ir Vištytyje kartais reikalinga daktarų. Štai kodėl kontraktinis principas, jei tu studijuoji nemokamose vietose, valstybė yra konstituciškai įpareigota rūpintis žmonių sveikata. Vadinasi, ji turi teisę reguliuoti ir stebėti, kur trūksta specialistų. Ir jei tu pasirašei kontraktą ir sutinki studijuoti, vadinasi, tu kontrakte turi įvykdyti savo prievolę“, - spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė jis.

Eurokomisaro manymu, su šiuo sprendimu šalis turėtų paskubėti.

„Iš tikrųjų kontraktiniai dalykai pagaliau turi sugrįžti. Studentų praktika nuo trečio, ketvirto kurso – labai pageidautina. Aš pats praėjau tą praktiką. Didžiulis džiaugsmas buvo būti Akmenėje, Mažeikiuose, Jonavoje, mes turėjome puikias praktikas kaip studentai – ne tik universiteto ligoninėje. Rezidentūros bazių išplėtimas per visą Lietuvą – vėlgi yra puikus. Visi šie instrumentai turi būti diskutuojami.

Europos Komisija pateikė studiją visoms 28 šalims apie darbo vietų išlaikymą, apie paskatų važiuoti dirbti sukūrimą, apie pinigų, darbo užmokesčio ir kitų priemonių taikymą, kad išsaugotume specialsitus ir tolimuose rajonuose, kur to reikia. Telemedicina tikrų gydytojų, slaugytojų neatstos. Ryškitės ir darykite. Kuo greičiau atsiras sveikas protas ir supratimas, kad Konstitucija veikia, o ne konstituciniai straipsniai sau, o gyvenimas – sau, tada bus viskas tvarkoje Lietuvoje“, - įsitikinęs V. P. Andriukaitis.

DELFI klausia jūsų nuomonės, esami ir būsimi studentai, ar pritariate išsakytoms eurokomisaro Vytenio Povilo Andriukaičio mintims, kad dėl suteikto nemokamo mokslo turėtumėte „atidirbinėti“ atokiuose Lietuvos regionuose? Galbūt jūs kitaip vertinate šią situaciją ir turite kitokių pasiūlymų Lietuvos valdantiesiems? Galbūt tokie sprendimai skatintų rinktis studijas užsienyje? Laukiame jūsų nuomonių el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Praktika“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (317)