Šią diagnozę patvirtinus ir magnetinio rezonanso tyrimais, auglį nuspręsta nedelsiant šalinti, rašoma pranešime spaudai.

Rugpjūčio 25 d. Nacionaliniame vėžio institute (NVI) poniai Valei buvo atlikta laparoskopinė operacija, kurios metu išsaugota dalis inksto, o pacientė jau po savaitės galėjo grįžti namo.

Kaip pasakoja Valė, inksto išsaugojimas jai buvo labai svarbus.

„Po pirmųjų apžiūrų vietos ligoninės medikai rekomendavo šalinti visą inkstą. Toks sprendimas mane be galo išgąsdino. Sergu diabetu, mano dešinysis inkstas labai silpnas, taigi kairiojo inksto netekimas grėsė itin rimtomis komplikacijomis“, - sako ji.

Bendraudama su kitais pacientais, Valė sužinojo apie galimybę atlikti laparoskopinę operaciją. Ji apsilankė NVI konsultacijai su čia dirbančiais medikais.

„Netikėtai išgirdau, kad atliekant laparoskopinę operaciją yra galimybė išsaugoti dalį inksto, nes pašalinamas tik jame esantis auglys. Man tai pasirodė kaip tikras išsigelbėjimas“, - prisimena ji.
Moters teigimu, ji pati paprašė medikų atlikti laparoskopinę operaciją ir rekomenduotų šį metodą kitiems pacientams, susidūrusiems su panašia situaciją.

„Prieš operaciją nereikėjo specialiai ruoštis, visiškai nesijaudinau. Pasitikėjimo pridėjo žinojimas, kad tik tokiu būdu galima išsaugoti mano kairįjį inkstą. Nors iš karto po narkozės jaučiausi silpnai, bet jau po savaitės galėjau iš ligoninės grįžti namo. Netrukus išvykau į sanatoriją ir greitai sustiprėjau. Dabar vėl galiu mankštintis ir gyventi įprastu ritmu, nes po operacijos neliko jokių pjūvių, nejaučiu skausmų“, - pasakoja ji.

Pasak Valę operavusio gydytojo urologo P. Boso, laparaskopinės operacijos metu instrumentai į kūną įvedami per kelias nedideles skylutes, todėl neatliekamas pjūvis. Operuojant Valę, į kūną įvestas ir specialus echoskopas.

„Pradėjus operaciją ir laparoskopu atskyrus inkstą nuo aplinkinių audinių, jame nesimatė jokio auglio. Naviką, esantį labai sudėtingoje padėtyje, pačiame inksto centre, ant jo pagrindinių kraujagyslių, padėjo aptikti tik specialus NVI naudojamas echoskopas“, - teigia P. Bosas.

Mediko teigimu, šalinant tokį auglį būtinas preciziškas tikslumas. Operaciją būtina atlikti per 20 minučių, mat inksto kraujotaka gali būti sustabdoma tik tokiam laikui. Uždelsus per ilgai operuojamas inkstas gali žūti.

„Per 20 minučių reikia atskirti inkstą nuo kraujagyslių, kurių šakos maitina auglį. Tuomet navikas turi būti pašalintas ir izoliuotas nuo aplinkinių audinių, o likusi sveika inksto dalis operatyviai užsiūta. Tokius sudėtingus veiksmus galima atlikti tik turint naujausią NVI esančią laparoskopinę irangą, su kuria dirbti išmokstama ne per vienerius metus“, - sako P. Bosas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)