Tarp vaikų, kurios motinos nėštumo metu vartojo žuvų taukų kapsules, tik 16,9 proc. būdami trejų metų sirgo astma, lyginant su 23,7 proc. vaikų, kurių motinoms nėštumo metu buvo duodamas placebas, informuoja nytimes.com. 7 proc. skirtumas reiškia maždaug 31 proc. mažesnę riziką.

Tiesa, tyrimo autoriai sako dar nepatariantys nėščioms moterims pastoviai vartoti žuvų taukus. Nors tyrimas neparodė jokio neigiamo žuvų taukų poveikio moterims ar kūdikiams, jų dozės buvo didelės – 2,4 g per dieną, t. y. 15–20 kartų daugiau, nei vidutiniškai amerikiečiai jų suvalgo su maistu.

Tyrimui vadovavusio daktaro Hanso Bisgaardo teigimu, prieš medikams teikiant rekomendacijas, tyrimą reikia pakartoti, taip pat reikia išbandyti žuvų taukus ankstyvoje nėštumo stadijoje įvairiomis dozėmis. H. Bisgaardas – pediatrijos profesorius Kopenhagos universitete, jis taip pat vadovauja tyrimui apie vaikų astmą.

Gydytojai ieško būdų, kaip apsaugoti nuo astmos – chroninės ligos, kuri sukelia čiaudėjimą, kosulį, dusulį, dėl vaikų astmos priepuolių tėvams tenka vėl ir vėl skubėti į ligoninės priimamąjį.

Astmos atvejų pastaraisiais metais padvigubėjo išsivysčiusiose šalyse. Vien Amerikoje astma serga apie 6 mln. vaikų, o visame pasaulyje – apie 330 mln. vaikų ir suaugusiųjų, „Global Asthma Network“ duomenimis.

H. Bisgaardo teigimu, vien remiantis tyrimo duomenimis, neįmanoma pasakyti, ar nėščiosioms pakaktų vien valgyti daugiau žuvies. Šiaip besilaukiančioms moterims patariama riboti tam tikros rūšies žuvies, pvz., kardžuvės ar tuno, nes juose daug gyvsidabrio. Na bet dauguma žuvų rūšių laikomos sveikos, ypač mažesnės žuvys, pvz., sardinės, nes jos negaudo kitų žuvų ir todėl nekaupia savyje gyvsidabrio ir kitokių teršalų.

Tyrimas aprašytas leidinyje „The New England Journal of Medicine“. Tyrėjai pirko žuvų taukų iš vienos jų kapsules gaminančios įmonės, o tyrimą finansavo Danijos vyriausybė bei privatūs fondai.

Su tyrimu nesusijęs ekspertas Christopheris E. Ramsdenas gyrė tyrimą, teigė, kad jis puikiai sumanytas ir atsakingai atliktas. Jo teigimu, tyrimo duomenys padės medikas rasti tinkamą būdą, kaip žuvų taikais gauti maksimalios naudos moterims.

Ch. Ramsdenas pabrėžė, kad dar anksti taikyti tyrėjų metodą masiškai, jis rekomendavo atlikti daugiau tyrimų.

Jau anksčiau buvo atlikta tyrimų, rodžiusių, kad žuvų taukai gali apsaugoti nuo astmos. Tai tikėtina, nes astmos atveju kvėpavimo takuose ir plaučiuose vyksta stiprus uždegimas, o riebalų rūgštys žuvų taukuose, manoma, užkerta kelią uždegimams. Daugiausia riebiųjų rūgščių yra silkėje, sardinėse, menkėse, unguriuose ir lašišoje.

Kadangi ankstesni tyrimai apie žuvų taukų naudą nebuvo išbaigti, danų tyrėjai nusprendė atlikti kuo išsamesnį tyrimą.

Jie surado tyrimui 736 moteris. Trečią nėštumo trimestrą pusė moterų kasdien išgerdavo 2,4 g žuvų taukų, kitą pusė vartojo placebą – alyvuogių aliejų. Moterys vartojo žuvų taukus ir placebą visą trečią nėštumo trimestrą ir dar savaitę po gimdymo.

Apie ketvirtadalis tyrime dalyvavusių moterų ir apie penktadalis jų vyrų sirgo astma, šie žmonės buvo tolygiai paskirstyti po abi grupes – tiek placebo, tiek žuvų taukų grupę.

Kapsulėse buvo žuvų taukų ekstrakto, kuriame buvo riebiųjų rūgščių EPA ir DHA.

Kai tyrėjai stebėjo gimusių vaikų sveikatą, pastebėjo, kad astma mažiau būdinga tiems vaikams, kurių motinos vartojo žuvų taukus, teigiamas poveikis jautėsi mažiausiai iki 7 metų amžiaus.
Vaikams sulaukus trejų metų, didžiausias skirtumas pastebėtas tų moterų grupėje, kurių kraujyje prieš gydymą buvo mažiausias EPA ir HA lygis – šioje grupėje tik 17,5 proc. vaikų, kurių motinos vartojo žuvų taukus, susirgo astma, lyginant su 34,1 proc. vaikų, kurių motinos vartojo placebą – skirtumas buvo 16,6 proc., tai atitiktų 54 proc. mažesnę riziką.

Mažesnis EPA ir DHA lygis kraujyje galimas dėl mitybos arba dėl genetikos. Organizmas nesunkiai perdirba augaluose esančias kitas riebalų rūgštis į EPA ir DHA. Tačiau 13 proc. tyrime dalyvavusių moterų turėjo geną, kuris silpnina šią transformaciją. Tyrėjai pastebėjo, kad mažai EPA ir DHA su maistu gaunančioms arba su minėtu genetiniu pokyčiu moterims gimusiems vaikams bene didžiausia nauda iš nėštumo metu vartotų žuvų taukų.

H. Bisgaardo teigimu, atliekant detalesnį tyrimą reikėtų pirmiausia patikrinti, kiek moterų kraujyje yra riebalų rūgščių, na o taip pat nutarti, kam daugiausia naudos būtų iš žuvų taukų. Jo teigimu, genetiniai pokyčiai gali būti skirtingi įvairių tautybių ar etninių grupių žmonėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)