Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų gydytojas akušeris ginekologas Heraldas Stankevičius priminė, kad kol kas nėra įrodyta, kad G-taškas egzistuotų – nei anatomiškai, nei fiziologiškai.

„Šią teoriją pirmąkart 1950 m. paskleidė vokiečių gydytojas Ernstas Grefenbergas, kuris šį tašką priskyrė erogeninei zonai. Būta ir kitų pasekėjų, be to, ir šiandien nestinga G-taško ieškančių bei teigiančių, kad jį reikia stimuliuoti. Bet žmonės gi dažnai tiki dalykais, kurių medicina nėra įrodžiusi. Prieš tikėjimą – nieko neįrodysi“, - teigė jis.

Tad jei nėra G-taško, kažką į jį leidžiant, ką mes pasieksime? Neaišku, ką.

Heraldas Stankevicius

„Moters seksologija – daug sudėtingesnė nei vyro. Čia svarbus ne vienas koks tai taškas, bet ir kiti jutimai, rega, kvapas, prisilietimas, emocijos, jausmai ir be abejo lytinių organų stimuliacija. Visumos dėka pasiekiamas orgazmas, vienas iš didžiausių malonumų, kuris susijęs su dauginimosi baziniu instinktu. Remiantis Froido teorija, makštinis orgazmas intensyvesnis nei klitorinis. Tačiau daugelis moterų gali pasiekti orgazmą stimuliuojant klitorį, kitoms tuo metu reikia stimuliuoti ir makštį. Labai sunku įrodyti, kad atskiras makštinis orgazmas išvis egzistuoja, nes sunku atlikti makšties stimuliaciją, nestimuliuojant ir klitorio ar kitų lytinių organų. Tad jei ir kalbame apie G-tašką, pats tikriausias yra būtent klitoris. Varputės galvutėje yra pagrindinės sensorinės skaidulos. Žinoma, makštis yra jautri stimuliacijai, joje yra nervinių galūnių. Tačiau vienaip ar kitaip – leisti injekcijas į moksliškai neįrodytą tašką man atrodo juokinga. Pagrindinis ir didžiausias lytinis organas yra smegenys, bet kažkodėl nesiūlo jokių injekcijų į jas“, - atvirai dėstė pašnekovas.

Tai primena marketinginį triuką, tačiau, gydytojo teigimu, gali suveikti placebo efektas.

„Galbūt moteriai, tikinčiai šios injekcijos veiksmingumu, ją suleidus ir kas pasikeistų. Nežinia. Čia kaip su homeopatija. Įrodyta, kad šis gydymas nėra veiksmingas, tačiau pažiūrėkite, kiek žmonių taip gydosi ir yra laimingi“, - sakė jis.

H. Stankevičiaus teigimu, didžiausias lytinis organas yra smegenys.

„Todėl ir seksualinė disfunkcija dažniausiai prasideda būtent čia. Seksualinių bėdų gali būti pačių įvairiausių ir tik gydytojas gali padėti rasti jų priežastis – seksologai, psichoterapeutai, ginekologai, urologai. Ir tikrai vargu, ar jie pasiūlys vieną stebuklingą injekciją ar piliulę, išspręsiančią visas bėdas“, - įsitikinęs Kauno klinikų specialistas.

Ne panacėja, bet teiginių neišsižada

Skelbime teigiama, kad 300 eurų (su akcija – perpus pigiau) kainuojančios procedūros metu naudojama trombocitais praturtinta plazma. Plazma yra išgaunama iš paciento kraujo. Iš venos paimamas į specialiai tam skirtą vienkartinį mėgintuvėlį nedidelis kiekis kraujo, kuris specialiai paruošiamas ir iš jo išgaunamas trombocitų koncentratas. Mūsų kraujyje esantys trombocitai dalyvauja ne tik natūraliame kraujo krešėjimo procese.

Patekę į odą ir gleivinę, trombocitų sudėtyje esantys augimo faktoriai stimuliuoja odos ląsteles, aktyvuoja odos regeneracinius, atstatomuosius procesus, odos kamienines ląsteles, skatina kolageno bei elastino gamybą. Dėl šių savybių, PRP procedūra taikoma odos biostimuliacijai – atsinaujinimui – skatinti, žaizdų gijimui gerinti, odos atjauninimui ir senėjimo proceso prevencijai.

„Tai – vienas iš nedaugelio moterims skirtų seksualinės disfunkcijos gydymo metodų, patvirtintų ne vieno mokslinio tyrimo rezultatais. Rezultatas paprastai jaučiamas beveik iš karto ir palaipsniui vis gerėja“, - rašoma skelbime.

Moteris

Po injekcijos (tiesa, rekomenduojama ne viena, o net trys) žadami tokie rezultatai:

- sumažėjusi šlapimo nelaikymo problema;
- atstatomas sumažėjęs makšties gleivinės tonusas, elastingumas;
- padidėjusi natūrali gleivinių sekrecija, sumažėjęs sausumas;
- pagerėjusi, atnaujinta makšties ir klitorio funkcija, padidėjęs jautrumas;
- stipresnis, dažnesnis orgazmas (klitorinis ir G taško);
- padidėjęs lytinis potraukis;
- sumažėjęs diskomfortas, skausmas lytinių santykių metu;
- išorinių ir vidinių lytinių organų audinių atjauninimas.

DELFI susisiekus su paslaugą siūlančio Gražinos Bogdanskienės Vaisingumo centro direktore, buvo paaiškinta, kad procedūra – tikrai ne panacėja.

„Į mus dažniausiai kreipiasi moterys po gimdymo – vienos vaisius buvo stambus, kita turėjo keletą gimdymų. Šių moterų makšties sienelės išsitampo, prasideda kitos bėdos, tokios kaip šlapimo nelaikymas, lytinio potraukio sumažėjimas ar orgazmo nejautimas lytinio akto metu. Šioms moterims Lietuvoje taikoma pagalba nėra labai sisteminga. Žinoma, nesame pionieriai šioje srityje, tačiau matėme poreikį pradėti teikti tokias paslaugas“, - sakė G. Bogdanskienė.

Gydytojos teigimu, PRP gydymą galima taikyti ir esant nedideliam šlapimo nelaikymui.

„Trombocitais praturtinama plazma suleidžiama į priekinę makšties sienelę. Ši infekcija skatina kolageno gamybą ir makšties sienelė atsijaunina, sustangrėja. Sienelė šiek tiek net pakyla, pakeldama iš šlapimo pūslę, taip sumažindama šlapimo nelaikymą. Žinoma, tokia procedūra tinka tikrai ne visoms, kiekvienas pacientas yra individualus. Injekciją galima atlikti ne tik į priekinę sienelę, tačiau ten, kur sumažėjęs stangrumas. Jaunystės eliksyro neįpučiame, tačiau paskatinta kolageno gamyba atjaunina gydomą vietą“, - aiškino pašnekovė.

Paklausta, kaip vertinanti teiginius, kad G-taško nėra, tad ir siūloma procedūra kelia abejonių, gydytoja atsakė taip: „G taškas buvo aprašytas 1950 m. Tai nėra kažkoks speficinis taškas, o labiau nervinių skaidulų susikaupimo, susikirtimo vieta priekinėje makšties sienelėje, 5-6 centimentrai nuo gaktikaulio. Nepadarysi nuotraukos ir, žinoma, nematysi ten konkretaus taškelio, tačiau ta vieta tipiškai yra jautresnė. Iki šiol yra įvairių diskusijų bei ginčų, ar šis taškas egzistuoja. Tai ne taškas – o nedidelė erogeninė zona“.

Ji sutiko, kad jei yra kokia nors seksualinė disfunkcija ir moteris apskritai nejaučia orgazmo, viena injekcija nieko nepadės. Jei orgazmas silpnas ar retas – reikia ieškoti priežasčių.

„Žinoma, visoms atėjusioms moterims negalima suleisti injekcijų ir žadėti, kad jau viskas bus gerai. Reikalinga kompleksinė pagalba ir hormonų ištyrimas. Hormoninės kilmės priežastis, pavyzdžiui, makšties sausumą, gali kelti ir vartojama kontracepcija, viską reikia aiškintis bei pašalinti.

Jei moteris patiria makštinį orgazmą, tačiau po gimdymo ar dėl kitų aplinkybių, operacijų, jį jaučia silpniau, galima mėginti jį padaryti intensyvesnį, suleidžiant haliurono rūgšties papildus ar šią injekciją į g-tašką. Klitorinį orgazmą jaučiančioms moterims neverta gaišti laiko ir leisti pinigų tokioms injekcijoms“, - atvirai pripažino G. Bogdanskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)