Didelio masto Jungtinėse Valstijose Harvardo viešosios sveikatos mokyklos atliktas tyrimas parodė, kad vaikams, kurie per dieną planšete ar išmaniuoju telefonu naudojosi daugiau nei penkias valandas, yra didesnė nutukimo rizika.

Ilgas naudojimasis minėtais įrenginiais taip pat daro įtaką vaikų miegui. Daugiau nei penkias valandas jais besinaudojantiems vaikams yra 79 proc. miego trūkumo tikimybė.

Tyrimo metu mokslininkai dvejus metus stebėjo beveik 25 tūkst. 14-18 metų vaikus ir nustatė, kad 20 proc. tyrimo dalyvius savo įrenginiais vidutinę mokslo dieną naudojosi daugiau nei penkias valandas.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad tik 8 proc. vaikų žiūrėjo televiziją, kas patvirtina britų mokslininkų išvadas, jog dabar vaikai mobiliaisiais įrenginiais naudojasi daugiau, nei žiūri televiziją. O tai reiškia, kad tėvams yra sunkiau stebėti ir kontroliuoti vaikų prie ekranų praleidžiamą laiką. Labai dažnai vaikai įrenginiais naudojasi savo kambariuose, ir net nakties metu.

Harvardo mokslininkai pataria tėvams riboti dienos laiką, kiek jų vaikai naudojasi mobiliaisiais įrenginiais.

„Paaugliai dabar itin daug laiko praleidžia prie mobiliojo įrenginio ekrano, ir net maži vaikai turi savo įrenginių, – pažymėjo Harvardo universiteto mokslininkai. – Naujesni prietaisai gali turėti didesnės įtakos miegui, nes vaikai juos lengvai gali pasiimti į miegamuosius ir naudotis net lovoje nakties metu. O tai kenkia miego kokybei, nes vaikai ką nors rašinėja, o ne miega. Dėl to sutrinka vaikų biologinis ritmas.“

Mokslininkai taip pat nustatė, kad daug laiko prie įrenginių ekrano praleidžiantys vaikai yra mažiau fiziškai aktyvūs ir prasčiau maitinasi, dėl ko didėja nutukimo rizika. Daugiau nei penkias valandas per dieną mobiliaisiais įrenginiais besinaudojantys vaikai vartoja daugiau saldžių gėrimų ir mažiau sportuoja.

„Šio tyrimo rezultatai nieko neturėtų nustebinti, – sakė Britanijos nacionalinio kovos su nutukimu forumo atstovas Tamas Fry. – Planšetės iš esmės yra asmeniniai televizoriai, ir laikas, praleistas prie jų, turi būti ribojamas taip pat griežtai, kaip ir prie televizoriaus vaikų praleistas laikas.“

„King's College London“ mokslininkas dr. Benas Carteris perspėjo, kad daugelis tėvų naudoja mobiliuosius įrenginius kontroliuoti savo vaikų elgesį. „Kai kurie tėvai naudoja juos, kad tik vaikus būtų ramūs ir netrukdytų“, – sakė jis ir parekomendavo visiems, įskaitant ir suaugusius, nesinaudoti įrenginiai likus pusantros valandos iki miego.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)