Praėjus dviem dienoms po apsilankymo Braitono kirpykloje inžinieriumi dirbantis 45-erių metų dviejų dukterų tėvas Dave‘as Tyleris pajuto stiprų galvos skausmą, kūno tirpimą ir susmuko per darbe vykusį susirinkimą.

Gydytojai mano, kad apsilankius kirpykloje (vėliau, beje sumokėjusioje beveik 85 tūkst. eurų siekiančią kompensaciją), D. Tylerį ištiko slankstelinių arterijų arba vertebrobaziliarinės kraujotakos nepakankamumo (VBI) sindromas.

Tai retas, bet tikrai pavojingas kaklo arterijos pažeidimas, kai dėl pertempimo arba trūkio kaklo arterijoje susiformuoja ją užblokuojantis kraujo krešulys, neleidžiantis kraujui pratekėti į smegenis.

Pirmą kartą VBI atvejis buvo užfiksuotas kaip sutrikimas, pasireiškęs po apsilankymo kirpykloje – juk atvertus galvą virš praustuvo kyla šiokia tokia kraujagyslės pertempimo rizika. Įdomu tai, kad dėl šios priežasties vienas iš angliškų šio sutrikimo pavadinimų yra „beauty parlour sindrome“ (BPS) (pažodžiui – grožio salono sindromas).

Pirmasis VBS terminą pavartojo JAV gydytojo neurologo Michaelas Weintraubas. Tai įvyko 1993-iaisiais metais.

Kaip rašo „The New York Times“, būtent tais metais M. Weintraubas paskelbė publikaciją, kurioje aprašė penkių 54–84 metų moterų insulto atvejus. Visos jos smūgį patyrė po apsilankymo kirpyklose, kuriose joms buvo išplautos galvos. Keturias iš penkių minėtų moterų smūgis ištiko dėl smegenų kraujotakos sutrikimo.

Po nelaimės D. Tyleriui teko net tris mėnesius praleisti ligoninėje.

Vyras sako, kad ir toliau junta skausmą, vaikšto pasiramsčiuodamas lazda, be to, nebegali vairuoti automobilio, nes po insulto sutriko regėjimas.

D. Tyleris pasakoja, kad kai susmuko, pajuto, kaip viena kūno pusė visiškai nutirpo, ir kol laukė greitosios pagalbos pradėjo vartytis akys.

Londono neurologijos ir neurochirurgijos ligoninėje dirbantys D. Tylerį apžiūrėję medikai neilgai trukus paklausė, ar šis pastaruoju metu nesilankė kirpykloje.

Didžiosios Britanijos insulto prevencijos ir pagalbos insulto ištiktiems asmenims organizacijos atstovai tvirtina, kad iš tiesų rizika po kirpyklos patirti insultą yra labai nedidelė, nors kartkartėmis tokių atvejų užfiksuojama.

48-erių metų Elizabeth Smith iš Kalifornijos stiprų insultą patyrė 2013-aisiais metais. Smūgis ją ištiko po apsilankymo kirpykloje, kurioje jai 10 minučių buvo plaunama galva.

Medicininiame žurnale „The Lancet“ skelbiama ir apie 1997-aisiais iš kirpyklos grįžusios 42-ejų metų moters patirtą insultą.

D. Tyleris mano, kad kirpėjai turėtų būti geriau informuoti apie plaunant galvą kylančią riziką. Yra siūlančių galvą plauti klientams pasilenkus į priekį, nors dažniau patariama tiesiog padėti po kaklu pagalvėlę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)