„Yra Valstybės kontrolės išvada, kurią šiandien Sveikatos reikalų komitete ir svarstysime. Audite buvo vertintas valstybės investicijų programų lėšų paskirstymo klausimas. Mes pamatėme, kad apie 20 mln. valstybės investicinių programų lėšų buvo panaudotos tam tikriems projektams, kurie surinko po 0 balų ir realiai negalėjo būti finansuojami. Tuo tarpu kiti projektai, surinkę po 13 ir daugiau balų, finansuojami nebuvo“, - sakė A. Širinskienė.

Parlamentarės teigimu, kaip auditas nurodė savo ataskaitoje, tai buvo padaryta nenurodytų Seimo narių prašymu.

„Tiesiog jie matyt kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją ir pastaroji suteikė lėšų tiems projektams, kurie atrankos komisijos buvo įvertinti 0 balų. Be abejo, šiandien išgirsime auditorių komentarus ir teks galvoti, ką daryti, kad tokie atvejai daugiau nepasikartotų“, - tikino pašnekovė.

Paprašyta įvardinti šiuos mažos vertės projektus, A. Širinskienė sakė, kad „ten yra įvairūs projektai, pavyzdžiui, kaimų, mažesnių vietovių ligoninių, kurie buvo įvertinti 0 balų. Bandysime aiškintis šias pavardes šiandien per posėdį. Kur galime matyti galimybes sutaupyti ir aš manau, kad Vyriausybė tikrai užsiims tuo sutaupymu, tiek optimizuojant visos sistemos darbą, tiek lėšas panaudojant pagal paskirtį ir tikslingai. Mano minėta Valstybės kontrolės ataskaita rodo, kad 20 mln. nuplaukė kažkur, kur mes patys įvertinome, kad yra netikslinga siųsti lėšas“, - žadėjo komitetot pirmininkė.

Valstybinio audito ataskaitoje „Valstybės investicijų 2015 metais programos valdymas“ teigiama, kad Sveikatos apsaugos, Teisingumo ir Žemės ūkio ministerijose investicijų projektų atrankos komisijos nesilaiko ministrų įsakymais patvirtintų šių projektų atrankos taisyklių, todėl į Valstybės investicijų programą įtraukiami mažiau balų surinkę investicijų projektai.

Ataskaitoje taip pat pabrėžiama, kad Sveikatos apsaugos ministerijoje atrenkant projektus 2015 m. devyni investicijų projektai, kuriems skirta 0 balų, ir du, kuriems skirtų balų suma nenurodyta, į Valstybės investicijų programą įtraukti, nors 42 projektai, surinkę daugiau balų (nuo 3 iki 14), į ją nepateko. 2016 m. keturi investicijų projektai, kuriems skirta 0 balų, ir du, kuriems skirtų balų suma nenurodyta, į Valstybės investicijų programą įtraukti, nors 93 projektai, surinkę daugiau balų (nuo 3 iki 18), į ją nepateko.

„Ministerija nurodė, kad Investicijų projektų atrankos komisija skirti finansavimo šiems projektams nesiūlė. Lėšos jiems buvo suplanuotos vėliau, kai pagal Seimo narių siūlymus buvo skirta papildomai lėšų konkretiems investicijų projektams“, - rašoma ataskaitoje.

Konferencijoje kalbėdama apie kitas taupymo priemones A. Širinskienė taip pat prabilo ir apie ES struktūrines lėšas.

„Kitą problemą matome su Europos Sąjungos veiksmų programomis, kur vėlgi Europos reikalų komitete buvo iškeltas klausimas, kad sveikatos apsaugos sistema pagal ES lėšų panaudojimą veiksmų programų yra paskutinėje vietoje. 2020 m. programos baigsis, bet mes turime parengę tik 14 proc. investicinių planų.

Ankstesnė Vyriausybė, ministerija neparengė investicinių projektų ir dėl to 86 proc. lėšų yra pakibusios ore. Iki 2020 m. jas reikės kažkaip įsisavinti. Jei mes jų nesugebėsime panaudoti savo sveikatos infrastruktūrai arba sveikatinimui (tam irgi galima panaudoti), jas tiesiog reikės grąžinti Europos Sąjungai. Žinant, kad yra likę 3 metai, o projektai dar yra rengimo stadijose, kad jie dar yra nepatvirtinti, taip gali būti milžiniška problema, kad dėl ankstesnių Vyriausybių nesugebėsime pinigų panaudoti“, - kalbėjo parlamentarė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (417)