Šiuo metu dauguma fobijų ir potrauminių streso sutrikimų gydoma vaistais, kurie turi šalutinį poveikį, arba taikant antipatijos terapiją (angl. aversion therapy), kai pacientas įveikia savo baimę stodamas su ja akistaton, teigiama pranešime spaudai.

O naujojo tyrimo autoriai teigia, kad taikant jų metodą – nervinio grįžtamojo ryšio dekodavimą (angl. decoded neurofeedback arba „DecNef“) – galima iš smegenų pašalinti konkrečias baimes. Šiam tikslui naudojama smegenų skenavimo technologija ir dirbtinis intelektas.

Tyrimo metu dalyvių smegenyse buvo sukurtas prisiminimas apie baimę, juos išgąsdinus ir parodžius konkrečią spalvą, praneša „The Guardian“. Šis naujos baimės šablonas įsirašė į smegenis ir retkarčiais išlysdavo iš pasąmonės tada, kai savanoris nejautė baimės ir net negalvodavo apie ją. Kai taip nutikdavo, tyrėjai duodavo savanoriui atlygį.

Galiausiai prisiminimas apie atlygį visiškai užgoždavo prisiminimą apie baimę. Tyrėjai tikisi, kad jie galėtų gerokai sumažinti fobijas ir potrauminius streso sutrikimus, jei jiems pavyktų išsiaiškinti smegenų veiklos šablonus, susijusius su dažniausiai pasitaikančiomis fobijomis, pavyzdžiui, vorų baime.

Tyrėjas Mitsuo Kawato tikisi jau po kelerių metų pradėti taikyti sisteminę „DecNef“ terapiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)