Populiarių įmonės „Vilniaus pergalė“ saldainių „Nomeda“ paragavusi 33-ejų moteris atsidūrė ligoninėje.

„Gyvenu Italijoje. Atvykę draugai atvežė dovanų – saldainių „Nomeda“. Alergiją žemės riešutams turiu neseniai, todėl jų labai vengiu. Atkandau kąsnį, kilo įtarimas ir nusprendžiau paskaityti sudėtį. Ant šokolado pakelio – nė krislo informacijos. Tada teko googlinti, o galiausiai – važiuoti į ligoninės priimamąjį“, - DELFI pasakojo ji.

Lina alergiška žemės riešutams ir informacijos apie šią sudedamąją dalį ant pakuotės nerado. Savo istorija feisbuke pasidalinusi moteris sulaukė dvejopo vertinimo.

„Kai įkėliau įrašą į feisbuką, kai kurios moterys ėmė juoktis, esą kaip aš nežinojau garsiosios sudėties. Tačiau nuoširdžiai visada maniau, kad šių saldainių sudėtyje yra lazdyno riešutai. Žinoma, gal ir pati kalta, kad dėjau į burną patikliai, tačiau ant pakuotės nebuvo jokios informacijos.

Kai kurios moterys po feisbuko įrašu pradėjo dalintis nuotraukomis – ant kai kurių saldainių „Nomeda“ yra įspėjimas dėl alergenų, o ant kitų – tuščia. Nesuprantu, kuo jie skiriasi? Be to, nelabai logiškas ir tas argumentas, kad ant sveriamų saldainių nebūtinai turi būti informacija sudėties. Mes kalbame ne apie mažus saldainiukus, o apie didelius batonėlius, kur vietos užrašams – į valias.

Čia, Italijoje, pakuotės išmargintos visa reikalinga informacija ir nereikia ieškoti parduotuvės katalogo ar googlinti“, - teigė lietuvė.

Alergija riešutams yra viena iš dažniausiai pasitaikančių maisto alergijų.

„Iš pradžių pradėjo niežėti ausys, kūną išbėrė raudonom dėmėm, pasidarė sunku kvėpuoti. Dabar jau jaučiuosi gerai, tik antihistamininių vaistų poveikį dar jaučiu – jie slopino visą organizmą, norisi miego. Be to, negaliu vartoti daug šių vaistų, mat mano kraujospūdis aukštas, o jie kraujo spaudimą didina“, - teigė Lina.

Kaip matyti žemiau pateiktose nuotraukose, ant vienų saldainių galimi alergenai nurodyti, ant kitų - ne.

Saldainis "Nomeda", pakuotė

Pakuotė su mažiau informacijos

Sunki alerginė riešutų reakcija vadinama anafilaksiniu šoku ir gali būti mirtina.

Maisto alergijos požymiai: burnos alerginis sindromas, diegliai, pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmai, alerginė astma, dilgėlinė, atopinis arba kontaktinis dermatitas ir t.t.

Ne visi vartotojai skaito ženklinimo informaciją

Susisiekus su saldainius gaminančia įmone „Vilniaus pergalė“ buvo paaiškinta, kad visą informaciją apie sudėtį galima lengvai rasti.

„Labai apgailestaujame, dėl vartotojai atsitikusios nelaimės. Labai gaila, kad būdama alergiška vartotoja nepasidomėjo saldainių „Nomeda“ sudėtimi.

AB „Vilniaus pergalė“ laikosi reglamento, dėl informacijos apie maistą tiekimo vartotojams, kuris visoje Europos Sąjungoje įsigaliojo nuo 2014 m. gruodžio 13 d., ir nurodo, kad jei etiketėje sudedamųjų dalių sąrašo nėra, alergiją ar netoleravimą sukeliančias medžiagas, būtina nurodyti ant pakuotės ar prie jos pritvirtintoje etiketėje, naudojant formuluotę „sudėtyje yra“. Informacija apie tokias medžiagas, esančias nefasuoto maisto produkto sudėtyje, turi būti pateikta kainų etiketėje ar kitoje vartotojui prieinamoje informacinėje medžiagoje. Sveriamų saldainių „Nomeda“ sudėtį su išryškintomis alergiją ar netoleravimą sukeliančiomis medžiagomis įmonė pateikia ant gaminio bendrosios pakuotės pritvirtintoje etiketėje ir prie kainos etiketės prekybos vietoje (žr. prisegtuke), kurioje nurodyti smulkinti migdolai ir smulkinti žemės riešutai bei galimi anakardžių ir lazdyno riešutų pėdsakai.

Deja, bet ne visi vartotojai skaito ženklinimo informaciją prekybos vietoje.

Vartotojai, iškilus klausimams dėl sudėčių, visuomet gali kreiptis bendraisiais įmonės kontaktais pasikonsultuoti su specialistais, nes AB „Vilniaus pergalės“ tikslas užtikrinti ne tik gaminio kokybę, bet ir saugą“, - rašoma atsakyme DELFI.

Saldainis "Nomeda", gaminio informacija


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (257)