Bendradarbiaujant su muzikos salonu „Tamsta“, rugpjūčio pabaigoje Vaikų ligoninėje, VUL Santariškių klinikų filialo vaikų onkohematologijos skyriaus stacionaro koridoriuose įrengta speciali audio įranga, transliuojanti raminančią muziką. Medikai pastebi, jog teigiamas emocinis fonas sveikimo procesui gali turėti didžiulės įtakos, rašoma pranešime spaudai.

Vytauto Kernagio fondo projektų vadovė Daiva Kavaliauskienė pasakoja, kad fondas su Vaikų ligonine bendradarbiauja jau šešerius metus. Vaikai, kurie joje gydosi, čia gyvena ilgą laiką, todėl niūri aplinka ir uždaros erdvės gali pradėti slėgti.

„Pastebėjome, kad edukacinės ir kultūrinės veiklos vaikus tikrai džiugina, tačiau išėjus į koridorių tvyro tyla. Nutarėme pabandyti bent šiek tiek praskaidrinti tą pilką kasdienybę. Juk nesinori, kad vaikai jaustųsi esą atskirti nuo išorinio pasaulio. Kai tu išeini į aplinką, kuri ramina, užpildo tą tuščią erdvę, pasijunti geriau“, – sako ji.

Pašnekovė džiaugiasi, kad gydytojai tokią netradicinę idėją priėmė geranoriškai. Prieš įrengiant pačią audio įrangą ilgai konsultuotasi su ligoninės personalu, įsiklausyta į jų pasiūlymus.

„Tokia idėja mums buvo pakankamai netikėta. Tačiau pagalvojome, kad muzika sutrumpins vakarus, atpalaiduos vaikus. Jų reakciją labai įdomu stebėti. Dabar jie gali ne tik lakstyti koridoriais, bet ir panorėję juose šiek tiek pašokti, Galimybė ryte išgirsti čiulbančius paukščius, nors už lango ir gūdi žiema, reiškia labai daug“, – teigia Vaikų ligoninės onkohematologijos skyriaus vedėja gyd. Sigita Stankevičienė.

Gydytoja teigia, kad emocinė atmosfera pacientams daro didžiulę įtaką, todėl visi priemonės, padedančios ją kurti, yra labai aktualios.

„Kartais daug svarbiau, kad su psichologine įtampa susitvarkytų ne patys vaikai, o jų tėvai. Vaikai juk ne visada iki galo supranta ir situacijos rimtumą. Jiems svarbiau, kad būtų šilta, kad šalia būtų mama ir tėtis. Kai skauda, jie paverkia. Kai neskauda, važinėja dviračiu ar eina į žaidimų kambarį. Svarbiausia sunkiu momentu jų nepalikti vienumoje. Psichologija, nusiteikimas, kad aplinkiniams padedant viskas bus gerai, paspartina ir sveikimą“, – dėsto S. Stankevičienė.

Projektui reikalingą audio įrangą suteikusio „Tamsta“ salono atstovė Ona Skernevičiūtė sako, kad gavus pasiūlymą prisidėti prie šio projekto ilgai galvoti nereikėjo.

„Bent šiek tiek prisidėti prie pastangų padėti šiems vaikams sveikti yra labai gera. Ligoninė yra gana specifinė erdvė. Montuojant įrangą reikėjo atsižvelgti į čia leidžiamo decibelų lygio normą. Pati muzika turi būti raminanti, šviesi, kelianti nuotaiką“, – teigia ji.

S. Stankevičienė džiaugiasi, kad koridoriuose skambanti muzika jau tapo tikra atrakcija mažiesiems pacientams.

„Vaikai netgi teikia užsakymus sesutėms, kad šios paieškotų jų norimos muzikos. Koridoriuose groja ir ramios, ir aktyvesnės dainos. Kai nėra procedūrų, suskamba ir kas nors linksmo. Žinoma, dažniausiai grojama ramesnė muzika. Juk vaikų centre guli daug. Vieni tuo metu jaučiasi geriau, kiti blogiau. Todėl turime rasti tą aukso viduriuką, kad visi jaustųsi komfortabiliai“, – sako gydytoja.

Pasak D. Kavaliauskienės, šis projektas tikrai ne paskutinis bendras fondo ir Vaikų ligoninės projektas. Idėjų, kaip praskaidrinti vaikų kasdienybę yra daugybė, jas bus siekiama įgyvendinti ir ateityje.

„Žinoma, visada konsultuosimės su gydytojais. Jie geriausiai supranta, kas vaikams padeda geriau jaustis, kokie jų poreikiai. Edukacinės bei kultūrinės veiklos pakelia nuotaiką, o gera nuotaika ir optimizmas visada yra labai svarbi gydymo dalis“, – teigia Vytauto Kernagio fondo projektų vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją