Šie žmonės serga žvyneline, kuri visuomenei geriau žinoma kaip psoriazė. Lietuvoje sergančiųjų daugiau nei 120 tūkst., o pasaulyje – daugiau nei 125 mln., rašoma pranešime spaudai.

Ilgus metus mokslininkai manė, kad pagrindinė šios ligos priežastis yra pernelyg greitas ląstelių dauginimasis, tačiau atradus interleukiną 17A (IL-17A) suprasta, kad užburtame psoriazės rate svarbus vaidmuo tenka baltymui. Dabar manoma, kad IL-17A pasiųstas signalas odos ląstelėms paskatina jų spartesnį nei paprastai augimą bei kaupimąsi odos paviršiuje. Dėl to atsiranda stori ir daugybiniai odos pažeidimai. Tuo pat metu IL-17A siunčia signalą ir su infekcija kovojančioms ląstelėms, iššaukdamas niežulį, žvynų atsiradimą bei skausmą. Su infekcija kovojančios ląstelės pagamina dar daugiau IL-17A, ir taip ratas niekada nesibaigia. Biologinės terapijos vaistas yra IgG1/κ klasės monokloninis antikūnas, identiškas žmogaus antikūnui. Jis selektyviai jungiasi prie uždegiminius procesus skatinančio citokino interleukino17A (IL17A) ir jį neutralizuoja, tokiu būdu sumažindamas ligos požymius, suteikdamas palengvėjimą ligoniams.

Už naujo biologinės terapijos vaisto sukūrimą psoriazės gydymui farmacinei kompanijai „Novartis“ buvo paskirta farmacijos pramonės Nobelio premija „Prix Galien“. Paprastai jos skiriamos už ypatingus laimėjimus kuriant naujus vaistus žmonių sveikatai.

Žvynelinė - tai yra lėtinė, uždegiminė, nenuspėjamos eigos, nuolat pasikartojanti odos liga, galinti pažeisti ne tik odą, bet ir nagus, sąnarius bei kitus organus. Liga neužkrečiama, todėl prisilietus prie sergančiojo nėra jokios rizikos užsikrėsti, o sirgti ja gali bet kokio amžiaus žmonės: tiek vaikai, tiek suaugę. Ji paplitusi tiek tarp vyrų, tiek tarp moterų ir sergama ja visame pasaulyje.

Psoriazė yra nepagydoma, tačiau „banguojanti“ liga, kuri gali „atsitraukti“, o po to vėl „sugrįžti“. Paprastai ji paūmėja šaltuoju metų laiku, o atsitraukia – vasarą, kai šviečia saulė ir odą veikia ultravioletiniai spinduliai.

Tai yra sunki liga tiek fiziškai, tiek emociškai. Fiziškai sunku dėl to, kad niežėjimas yra dažno paciento kasdienis palydovas, be to, pažeista ir sausa oda dažnai pleiskanoja, trūkinėja, atsiranda skausmingų įtrūkimų. Žvyneline sergantys pacientai yra išskirtiniai tuo, kad jų liga yra visiems matoma, aplinkiniai tokio žmogaus pradeda šalintis, o jis pats – kompleksuoti, pradeda vengti žmonių, net ir pačių artimiausių šeimos narių, taip pasmerkdamas save vienatvei.

Nors psoriazė nėra išgydoma, tačiau jei pacientas laikosi visų gydytojo nurodymų, ligą galima suvaldyti. Nėra vieno gydymo metodo, kuris tiktų visiems pacientams, tačiau geriausi rezultatai pasiekiami naudojant kompleksinį gydymą. Psoriazės gydymas skirstomas į vietinį, sisteminį, fototerapiją ir fotochemoterapiją, balneoterapiją.

Paprastai pradžioje visiems pacientams gydymas pradedamas vietinio poveikio priemonės. Tai įvairūs kremai ar tepalai, kuriais tepamos pažeistos odos vietos, esant sunkesnei formai – gydytojas skiria vaistų, gali rekomenduoti ir gydymą ligoninėje. Gana dažnai, kai įvairūs kremai ir tepalai yra neveiksmingi, skiriama šviesos terapija – gydymas UVB ir UVA spinduliais, dažnai šis gydymo metodas būna naudojamas kaip papildomas gydymas. Kartais vietoje šviesos skiriama lazerinė terapija.

Naujausias ir šiai dienai efektyviausias gydymas yra biologinė terapija. Dar kitaip ji vadinama taikinių terapija, nes paskirti vaistai veikia tik tam tikras imuninės sistemos ląsteles ir užkerta kelią uždegimo plėtimuisi. Be to, gydant šiais vaistais pacientams nebereikia kasdien taip preciziškai rūpintis savo oda ją tepant įvairiausias tepalais. Daugelį šis procesas sekina, o reikiamas gydymo rezultatas dažnai nebūna pasiekiamas, ypač gydant sunkias ligos formas.

Gydytojai dermatovenerologai tiki, kad jau artimiausiu metu šie naujausi vaistai bus prienami ir Lietuvoje. Šiuo metu Lietuvoje biologiniai vaistai sunkiai žvynelinei gydyti perkami ribotam pacientų skaičiui centralizuotų pirkimų būdu.

Žvynėlinė su biologiniais vaistais yra visiškai kontroliuojama, gyvenimo kokybė tampa tokia, kaip ir nesergančiojo, nes pasiekiamas švarios arba beveik švarios odos efektas, žmogus integruojasi į visuomenę, pradeda planuoti savo darbus, veiklas drauge su šeima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)