Manoma, kad beveik 50 proc. 45-60 metų amžiaus moterų kankina šlapimo nelaikymas. Tačiau gera žinia yra ta, kad problemos sprendimas egzistuoja. Mitybos specialistai atskleidžia, kad mitybos pakeitimai gali padėti suvaldyti šią būklę.

Urgentinis šlapimo nelaikymas

Urgentinis šlapimo nelaikymas – staigus noras šlapintis, kuomet moteris gali nespėti nueiti iki tualeto. Dažnai tokia problema kyla dėl itin aktyvios ir dirglios šlapimo pūslės. Dažnai pūslė signalizuoja apie norą šlapintis, kai joje yra nedidelis kiekis šlapimo. Iš esmės pūslė ragina moterį šlapintis tuomet, kai ji iš tiesų šlapintis nenori.

Urgentinio šlapimo nelaikymo atveju sprendimas būtų „mankštinti“ šlapimo pūslę ir ilgintis tarpą tarp apsilankymų tualete bei naudoti dėmesio nukreipimo priemones stengiantis kuo ilgiau neiti į tualetą.

Ekspertai pataria vieną savaitę į tualetą eiti kas valandą, o kitą savaitę tarpą tarp apsilankymų tualete ilginti pusvalandžiu, dar kitą – dar pusvalandžiu. Taip reikia treniruotis, kad tarpas tarp vizitų į tualetą sudarytų tris valandas. Galiausiai šlapimo pūslė išmoks ilgiau laikyti šlapimą ir nebebus tokia jautri.

Labai svarbu nesistengti tokios treniravimo metu gerti mažiau vandens. Skysčių ribojimas nepadės išspręsti šios problemos. Priešingai, mažesnis skysčių kiekis sukelti daugiau problemų, nes tuomet organizme gaminsis labiau koncentruotas šlapimas, kuris erzins pūslę.

Turėkite omeny, kad šlapimas rodo, ar geriate pakankamai skysčių. Jeigu jis yra gelsvas, viskas tvarkoje. Jeigu šlapimas yra tamsiai geltonas, jums trūksta skysčių.

Tai yra dažniausias šlapimo nelaikymo tipas, kuomet moteriai juokiantis, kosint, čiaudint ar sportuojant, išsiskiria nedidelis kiekis šlapimo. Moterys su šia problema susiduria gerokai dažniau nei vyrai, daugiausia dėl moterų anatomijos ir menopauzės.

Menopauzės laikotarpiu sumažėjus estrogeno kiekiui, silpsta šlapimo pūslės raumenys ir praranda lankstumą. Be to, moterų šlaplė yra trumpesnė. Galiausiai natūralaus gimdymo metu gali susilpnėti ar išsitempti šlapimo pūslę palaikantys audiniai, dėl ko po menopauzės gali atsirasti šlapimo nelaikymo problema.

Tad kokios yra pagrindinės taisyklės kovojant su šlapimo nelaikymu:

Ką reikia daryti

1. Valgykite daugiau agurkų

Daugelis žmonių mano, kad agurkai suteikia tik vandens. Tačiau juose taip pat yra daug naudingos medžiagos – silicio dioksido. Jis padeda stiprinti šlapimo pūslę dėl savo priešuždegiminių savybių. Silicio dioksido taip pat yra gausu migdoluose, žemės riešutuose, saulėgrąžose ir linų sėmenyse.

2. Vartokite daugiau vitamino C

Valgykite pakankamai produktų, kuriuose yra vitamino C ir bioflavanoidų. Jie padeda išlaikyti kolageną ir neleidžia jo naikinti. Kolagenas yra svarbus audinių elastingumui, ir šiuo atveju kalba eina ne tik apie odą, bet ir šlapimo pūslės bei makšties audinius.

Bioflavanoidai yra vandenyje tirpūs augalų pigmentai, kurių yra įvairiuose vaisiuose ir daržovėse. Todėl medikai pataria valgyti kuo įvairesnių spalvų produktų, kad jų paankamai gautume.

3. Daugiau vartokit magnio

Valgykite daug žalių lapinių daržovių: lapinių kopūstų, paprastų kopūstų, brokolių ir špinatų. Magnis yra svarbus mineralas raumenims ir nervų sistemos funkcionavimui, todėl gali padėti esant šlapimo nelaikymo problemai.

4. Vartokite daugiau prieskoninių žolelių

Prieskoninės žolelės gali būt labai naudingos. Pavyzdžiui, asiūklyje yra gausu silicio oksido, kurie, kaip jau buvo minėta, labai padeda stiprinant šlapimo pūslę.

Ko nereikėtų daryti

1. Venkite alkoholio

Venkite alkoholio, nes jis gali trikdyti neurologinius signalus, kuriuos smegenys siunčia šlapimo pūslei. Jeigu pavartojote alkoholio, šis signalas mažiau kontroliuojamas. Vadinasi mažiau kontroliuojamas ir šlapimo išsiskyrimas.

„Paprasčiausias būdas būtų visai atsisakyti alkoholio. Tačiau kurie žmonės atranda savo tolerancijos riba bandymų ir klaidų metodu“, – sakė „SuperfoodUK.com“ mitybos specialistė Shona Wilkinson.

2. Sekite savo kavos suvartojimą

Didelis kofeino kiekis yra siejamas su šlapimo nelaikymu. Kofeinas turi šlapimą varančių savybių. Be to, manoma, kad dėl kofeino raumenys, kurie susitraukia šlapinantis, tampa per daug aktyvūs, ir neleidžia šlapimo pūslei visiškai išsituštinti.

Tad verta rinktis gėrimus be kofeino.

3. Pažabokite savo vidinį smaližių

Saldūs produktai gali pabloginti šlapimo pūslės būklę. Venkite produktų, kuriuose gali būti kukurūzų sirupo ir fruktozės. Tačiau nevertėtų rinktis ir dirbtinių saldiklių, nes tam tikri tyrimai rodo, kad jie taip pat gali prisidėti prie šlapimo nelaikymo.

4. Venkite labai aštraus maisto

Aštrus maistas gali dirginti šlapimo pūslę ir skatinti šlapimo išsiskyrimą. Venkite labai aštraus maisto ir tokių produktų, kaip aitrieji pipirai, ridikai ir japoniški krienai (vasabis).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)