Moteriškoji Viagra

Teigiama, kad hipoaktyvaus lytinio potraukio sutrikimas diagnozuojamas tais atvejais, kai kadaise normalus moters lytinis potraukis sumažėja, tai ją trikdo ir ji norėtų situaciją pakeisti. „Gydymą skiriantis specialistas turėtų nustatyti, ar hipoaktyvaus lytinio potraukio sutrikimas yra pirminis ar antrinis, pasireiškęs dėl vartojamų vaistų kurso, kurį galima pakeisti, ar gyvenimo įvykio, pavyzdžiui, vaiko gimimo, ar nepriklausomai nuo kitų veiksnių“, - aiškino ji.

Skirtingai nuo testosterono flibanserinas nėra hormonas, o jo poveikis paremtas smegenyse fiksuojamo disbalanso reguliavimu, tuo pačiu didinant susijaudinimą ir mažinant slopinimą. Anot S. Goldstein, toks vaisto poveikis sugrąžina moterį ten, kur ji buvo, kai dar neturėjo lytinio potraukio sutrikimų. „Šalutinis poveikis panašus į kitų centrinę nervų sistemą veikiančių vaistų, pavyzdžiui, bupropiono, skiriamo jau daugybę metų, poveikį“, - pridūrė specialistė.

Svarbus įspėjimas

JAV maisto ir vaistų administracija ant flibanserino pakuotės pateikia įspėjimą, kad kartu su šiuo vaistu vartojant alkoholio sukeliama hipotonija ir gali grėsti apalpimai. Vis dėlto S. Goldstein linkusi pabrėžti, kad šis įspėjimas paremtas alkoholio testu, atliktu ryte, kai pacienčių jautrumas alkoholio poveikiui buvo itin didelis, ypač jei jo buvo vartota tuščiu skrandžiu.

„Dažniausias šalutinis šio vaisto poveikis – mieguistumas, štai kodėl jo rekomenduojama vartoti vakarais, - teigė S. Goldstein. – Neturėjome jokių kitokių nusiskundimų iš vaistą vartojančių pacienčių, išskyrus su miegu susijusias pastabas.“ Tyrimą vykdžiusi S. Goldstein su kartu dirbusiais kolegomis įvertino 130 moterų, kurioms dėl hipoaktyvaus lytinio potraukio sutrikimo skirta vartoti flibanserino.

Tyrime dalyvavusios moterys dalinosi patirtimis elektroniniu paštu, analizei pateiktos 39 charakteristikos, o vidutinė tyrime dalyvavusių moterų flibanserino vartojimo trukmė – 4 mėnesiai. Vidutiniškai moterys informavo pajautusios simptomų palengvėjimą po šešių savaičių, o ženklesnių teigiamų pokyčių sulaukė po 10-16 savaičių. Kaip teigia S. Goldstein, tyrimo dalyvių seksualinis jautrumas padidėjo, tokio pobūdžio mintys ir svajonės tapo ryškesnės, jos dažniau tapo sekso iniciatorėmis. Be to, moterys džiaugėsi, kad joms tapo lengviau išsakyti seksualinio pobūdžio trokšimus partneriui.

Su nepakankamo lytinio potraukio problema susiduria ir potrauminio streso sutrikimą patiriančios moterys. Šis sutrikimas siejamas su fiziniu ir emociniu priekabiavimu, tam tikromis patirtomis traumomis ar skausmingomis patirtimis dėl ankstesnių seksualinių santykių. Flibanserinu gydytos moterys teigė, kad susijaudinti joms pavyksta greičiau ir susijaudinimas būna intensyvesnis, orgazmai dažnesni ir stipresni, seksualinis pasitenkinimas iš esmės sustiprėjęs.

Be to, tyrime dalyvavusios moterys, pastebėjusios teigimų hipoaktyvaus lytinio potraukio sutrikimo simptomų pokyčių, patvirtino, kad pagerėjo jų santykiai su partneriais, jos pastebi teigimų nuotaikos pokyčių, įskaitant ir jausmą, jos jaučiasi linksmesnės ir gyvybingesnės. Kitaip tariant, moterų, kurioms taikytas šis gydymas, laimės pojūtis tampa didesnis.

„Maža to, dauguma respondenčių atsikratė kelių nepageidaujamų kilogramų ir džiaugėsi pagerėjusia miego kokybe“, - gydymo privalumus vardino S. Goldstein. Nė viena iš tyrime dalyvavusių moterų vaisto vartojimo periodu nesusidūrė su jokiais nemaloniais nutikimais.
Flibanserinas ir svorio metimas

Svorio mažėjimo faktas vartojant flibanseriną patvirtintas George‘o Washingtono universiteto mokslininkų atlikto tyrimo rezultatuose. Šiame tyrime dalyvavo priešmenopauzinio ir pomenopauzinio amžiaus moterys. Priešmenopauzinio amžiaus moterys po 24 savaites trukusio gydymo neteko daugiau svorio nei tos moterys, kurios pateko į placebo grupę (1,4 ir 0,1 kg). Ta pati tendencija nustatyta ir postmenopauzinio amžiaus moterims (1,8 ir 0,1 kg).

Svorio skirtumai išliko palyginti stabilūs per 18 gydymo mėnesių laikotarpį, tačiau apie ketvirtadalis tyrime dalyvavusių moterų, patekusių į flibanserino grupę, neteko mažiausiai 5 proc. pradinio kūno svorio. Kitų svorio mažinimo efektu pasižyminčių vaistų centrinei nervų sistemai daromas poveikis bent iš dalies panašus į flibanserino moters organizmui daromą poveikį.

„Pavyzdžiui, bupropionas ir naltreksonas – svarbios lieknėti padedančio medikamento „Contrave“ sudedamosios dalys, taip pat pasižyminčios teigiamu seksualinei funkcijai daromu poveikiu“, - patikino J. Simonas. Nors vien tik šis mechanizmas nėra pakankamas tam, kad būtų paaiškintos visos flibanserino savybės, padedančios mažinti svorį ir didinti lytinį potraukį, vis dėlto žinoma, kad flibanserinas moduliuoja tam tikrus neurotransmiterius ir galiausiai tokiu būdu didina lytinį potraukį.

Ginekologas Andrew Kaunitzas iš Floridos universiteto patvirtina, kad nerimas dėl sumažėjusio lytinio potraukio – tai turbūt viena dažniausiai pasitaikančių su lytiniu gyvenimu susijusių problemų, su kuriomis susiduria moterys, apsilankančios ginekologo kabinete.

„Manau, būtų teisinga teigti, kad, palyginus su placebu, flibanserino efektyvumas ganėtinai kuklus su sumažėjusio lytinio potraukio problema susiduriančioms moterims, - patikino A. Kaunitzas. – Vis tik tarp respondenčių, manau, pastebimas teigiamas šio vaisto suteikiamos naudos vertinimas, ypač atsižvelgiant į tai, kad kitų receptinių vaistų šiai problemai spręsti paprasčiausiai nėra.“

Pagrindiniai klinikiniai flibanserino tyrimai rodo, kad 40-60 proc. moterų, kurioms diagnozuojamas hipoaktyvaus lytinio potraukio sutrikimas, toks gydymas yra tinkamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)