Rašytoja ir poetė iš Natalie Holborow iš Svonsio, Velso (Jungtinė Karalystė), kentė nuo diabulimijos kai jai buvo 22 metai, bet nuo to laiko pasveiko, rašoma www.indy100.com. Jai pavyko išsigydyti ir visas sutrikimo sukeltas komplikacijas. Savo paskyroje „Facebook“ svetainėje ji aprašė savo patirtis ir jausmus tuo metu, kai kentė nuo sutrikimo:

„Aš buvau smarkiai sulysusi, labai iškankinta patyčių mokykloje ir nutraukiau insulino terapiją, o kadangi sergu pirmo tipo diabetu, tai kelia grėsmę sveikatai. Mano liga taip paūmėjo, kad nebegalėjau racionaliai protauti. Didžiąją laiko dalį vaikščiojau pamėlusi nuo šalčio, man slinko plaukai, hormonų gamyba buvo sutrikusi, ir net iš mano akių buvo matyti, kokia tuo metu buvau liūdna ir ligota.“

Prisimenu, kokia Natalie buvo tada – vos kur išėjusi, po penkių minučių ji jau imdavo drebėti, o aš kaskart kai susitikusios apsikabindavome, bijojau ją sulaužyti. Ir džiaugiuosi, kokia ji yra dabar – visiškai nepriklausoma, stiprios valios moteris. Būtent dėl šios priežasties, pasak straipsnio autorės, ji ir nusprendė prabilti apie šį sutrikimą, apie kurį mažai kas yra girdėjęs.

Diabulimija yra mitybos sutrikimas, kai pirmojo tipo diabetu sergantys žmonės savo noru atsisako insulino, kuris jiems gyvybiškai reikalingas, nes nori numesti svorio. Diabulimija kol kas nėra įtraukta į medicininių sutrikimų sąrašą, bet kai kurios labdaros organizacijos ragina ją įtraukti.

Labdaros organizacijos „b-eat“, remianti mitybos sutrikimų kankinamus žmones, pareiškė:
„Šiuo metu diabulimija nėra pripažįstama kaip liga, labiau kaip elgesio sutrikimas, susijęs su mityba. Mitybos sutrikimai yra rimtos psichinės ligos, o toks diabetiko elgesys gali paskatinti ir mitybos sutrikimus.“ Tyrimai rodo, kad 40 proc. 15–40 m. moterų, kurios serga pirmo tipo diabetu, yra kažkuriuo metu nutraukusios insulino terapiją, kad kontroliuotų savo svorį.

Natalie savo paskyroje „Facebook“ svetainėje rašo, kad kai kurioms kitoms šio sutrikimo kankinamoms moterims pasisekė mažiau nei jai. Balandį leidinys „The Telegraph“ rašė apie Lisą Day, kuriai buvo diagnozuotas pirmo tipo diabetas, kai ji buvo 14-os. Kai jai staiga nukrito svoris, jai buvo diagnozuota ir anoreksija. Mitybos sutrikimų klinikoje ji pakliuvo pas psichiatrą, bet klinikoje mažai kas turėjo žinių apie diabetikus, todėl susikoncentravo į jos problemas su maistu, o ne insulinu.

Merginos artimieji mano, kad iki 27-erių mergina leidosi itin mažas insulino dozes, vėliau grįžo prie normalios insulino terapijos, bet jau buvo per vėlu. Jai kilo rimtų sveikatos problemų – buvo pažeisti inkstai, stipriai pažeistos akys. 2015 m. rugsėjo 12 d. ji mirė.

Jacquelin Allan, įkūrusi labdaros fondą DWED – „Diabetics With Eating Disorders“, skirtą diabetu sergantiems ir mitybos sutrikimų turintiems žmonėms, pasakė „indy100“, kad pasitaiko atvejų, kai diabulimija sergantys asmenys pakliūva į palatą, skirtą mitybos sutrikimų turintiems pacientams, ir jiems apskritai neleidžiamas insulinas. Todėl norint išgydyti diabulimiją, reikia gerai tarpusavyje koordinuotos daugiadisciplinės komandos. Diabeto specialistų, kurie apšviestų mitybos sutrikimų specialistus ir atvirkščiai. Tačiau realybėje taip būna labai retai. Pacientės paguldomos į palatą, kurioje ko gero niekada iki tol nebuvo gydomi pirmo tipo diabetu sergantys žmonės, personalas neturi medicininių žinių šioje srityje ir nesupranta, kokios tikros paciento problemos.

Pirmo tipo diabetu sergančiam pacientui, jei jis nesileidžia insulino, galiausiai gali pasireikšti diabetinė ketoacidozė kuri, jei skubiai negydoma, visada baigiasi mirtimi. Pagrindinis gydymo tikslas – paciento saugumas, nes psichologiškai toks žmogus pats nebegali būti atsakingas už gydymąsi insulinu. Straipsnio autorė rašo pažinojusi keletą pacientų, kuriems tiesą sakant būtų buvę saugiau namuose su artimais žmonėmis ar bet kuo, kas bent iš dalies kažką nusimano apie pirmo tipo diabetą, nei ligoninėje. Ji paaiškino, kad diagnozuoti ir gydyti diabulimiją yra labai sudėtinga. Nors diabulimija nėra oficialiai pripažinta kaip liga, bet insulino dozių praleidimas ar manipuliavimas jomis yra klinikiniai bulimijos ir anoreksijos simptomai.

„Gali kilti klausimas: pagal ką pirmo tipo diabetikams, kurie nesileidžia insulino, diagnozuojami skirtingi sutrikimai? Atsakymas – pagal svorį, – aiškina ji. – Pavyzdžiui, dviem pirmo tipo diabetu sergantiems asmenims, kurių mitybos sutrikimas tas pats, bet svoris skiriasi, gali būti diagnozuoti skirtingi mitybos sutrikimai.“

„Tai problematiška dėl daugelio priežasčių: nors svoris gali būti didžiausias rizikos veiksnys standartinio mitybos sutrikimo atveju, pacientams, kurie dar ir serga pirmo tipo diabetu, reikėtų patikrinti ir glikuoto hemoglobino arba HbA1C (vidutinio cukraus kiekio kraujyje lygį per 3 mėn.) lygį. Nes pirmo tipo diabetu sergančio paciento, net turinčio rimtų mitybos sutrikimų, svoris gali būti normos ribose.“

Kai kurie medicinos ekspertai ar gydytojai mano, kad diabulimijos priežastys yra žinių apie diabeto gydymą stoka – esą pacientai negauna reikiamų nurodymų, kaip gyventi ir gydytis sergant diabetu, bet Jacquelin Allan teigia, kad toks tvirtinimas yra visiška nesąmonė.

„Diabulimija yra psichikos liga, pagal psichologinius požymius panaši į anoreksiją ar bulimiją, bet dar prisideda ir specifinės su diabetu susijusios psichologinės problemos, – sako ji. – Tiesą sakant, daugumai diabulimija sergančių asmenų pasireiškia klasikiniai mitybos sutrikimų simptomai, tokie kaip reguliarus badavimas ir (arba) organizmo išvalymas.“

„Pažįstu diabulimija sergančių moterų, kurios pastojo, ir siekdamos apsaugoti vaisių, per kelias dienas pasiekdavo normalų cukraus kiekį kraujyje. Jei problema būtų tik išprusimas, taip nenutiktų.“

„Kai kurie pacientai nesileidžia tiek kiek reikia insulino ne dėl neišmanymo, o dėl to, kad chroniškas ilgalaikis per mažų insulino dozių vartojimas siekiant numesti svorio yra psichikos liga, o ne žinių stoka, sunkus etapas, maištas ar siekis atkreipti į save dėmesį.“

2017 m. pradžioje Nacionalinis sveikatos priežiūros ir gerinimo institutas (angl. The National Institute for Health and Care Excellence – NICE) planuoja paskelbti naujas mitybos sutrikimų gydymo gaires, į kurias bus įtrauktos rekomendacijos, koks gydymas labiausiai tinka pacientams, sergantiems ir diabetu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)