Šiemet jie vyko lapkričio 9-12 dienomis, rašoma pranešime spaudai.

Mintis tokius kursus rengti Londone atsirado 2011 metais, rengiantis Lietuvos Koloproktologų Draugijos dvidešimtmečio programai. Tuomet prof. Narimanto Evaldo Samalavičiaus kvietimu į Vilnių suvažiavo tarptautiniu mastu žinomi, iškilūs šios srities chirurgai iš įvairių pasaulio šalių.

Tarp jų - anglų chirurgas dr. Joseph Nunno Mensah iš Londono karališkojo koledžo. Apsilankęs lietuviškame renginyje pirmą kartą Dr. Mensah buvo nustebintas, koks didelis pasauliniu mastu žinomų mokslo žmonių skaičius dalyvauja Vilniuje kasmetiniuose draugijos rengiamuose pasauliniuose simpoziumuose ir konferencijose. Nekilo jam ir abejonių dėl mokslinės tų renginių kokybės. Pasak jo, tokie mokslo renginiai galėtų būti drąsiai rengiami svarbiausiuose pasaulio medicinos centruose. Jis anuomet ir pasiūlė šią ypatingą tarptautinę integraciją panaudoti kitos idėjos įgyvendinimui – surengti universitetinius mokymus Londone.

„Man ši idėja iš pradžių pasirodė labai drąsi, juolab, kad Londone yra įsikūrusi labai garsi pasaulyje šv. Morkaus ligoninė, įkurta prieš daugiau nei 100 metų, kurios specializacija ir yra storosios žarnos ir išangės ligų chirurgija. Tačiau suvokimas, kad susidursime su tokia nelengva konkurencija manęs labai neišgąsdino, veikiau tik skatino dar labiau pasistengti ir rimtai padirbėti.

Mūsų renginių esminis privalumas – aukšto lygio tarptautiškumas. Mūsų tikslas yra ne organizuoti eilinius tarptautinius mokymosi kursus, juoba, kad panašių renginių kasmet įvairiose šalyse vyksta ne vienas, bet sukvietus iškiliausius, labiausiai patyrusius, tarptautiniu mastu pripažinimą pelniusius lektorius iš įvairiausių pasaulio kampelių parodyti visus galimus mūsų specialybės ligų diagnostikos ir gydymo ypatumus, skatinant visokeriopą naujovių sklaidą, besimokant iš bendrumų ir skirtumų tarp žinomiausių gydymo įstaigų bei skatinti tarptautinį mokslinį ir praktinį bendradarbiavimą.

Karališkajame Londono koledže – mokymosi kursai, rengiami Lietuvos profesoriaus

Žinoma, reikėjo keleto pirmųjų renginių, kad potencialūs klausytojai ir šiaip jau nestokojantys galimybių kelti savo profesines kvalifikacijas pasirinktų būtent mūsų renginį. Šiemetiniai kvalifikacijos kėlimo kursai – tai savotiškas lūžio taškas šioje vis labiau tarptautiniu mastu žinomoje programoje“, - sakė N. E. Samalavičius.

Tai liudija ir didelis klausytojų skaičius, pranokęs netgi drąsiausius organizatorių lūkesčius. Ir nors organizacine prasme buvo nelengva susidoroti su dideliu paraiškovų srautu, laimei, spėta laiku ir tinkamai pasirengti, tad renginį Londone galima drąsiai laikyti sėkmingu.

„Baigiantis renginiui kalbėjomės su karališkojo Koledžo vadovais ir gavome pasiūlymą kitais metais kursus rengti šioje garbingoje mokslo institucijoje – tik jau naujose ir didesnėse, šiuo metu dar statomose konferencijoms patalpose, kurios bus taip pat pačiame Londono centre“, - pridūrė Nacionalinio vėžio instituto Onkochirurgijos centro vadovas.

Dr. Mensah neslėpė, kad Vilniuje organizuojamų kasmetinių tarptautinių konferencijų seka ir buvo postūmis į renginių Londone pradžią.

„Lietuvos Koloproktologų Draugijos kasmetiniai renginiai mane nustebino – daugelis mūsų srities chirurgijos iškiliausių žmonių jau lankėsi šiuose renginiuose, netgi bene garsiausia pasaulyje Mayo klinika reguliariai rengia savo dienas Vilniuje. Londonas šiuo atveju yra dar patrauklesnis geografine prasme, nes tiesioginiai skrydžiai į Londoną atveria lengvą galimybę dalyvauti ne tik europiečiams, bet ir gydytojams iš visų pasaulio šalių. Be kita ko, Karališkajame koledže turime puikias sąlygas rengti praktinius mokymus. Šiemet jų net keturi: dubens dugno ligų diagnostikos, pilvo išvaržų chirurgijos, laparoskopinės storosios žarnos chirurgijos bei robotinės chirurgijos srityse. Be to, labai patraukliomis tapo sesijos, kuomet įvairiausi pasaulio chirurgai demonstruoja savas inovacijas: šiemet maloniai nustebino labai inovatyvi hibridinė tiesiosios žarnos vėžio operacija, kurią pademonstravo prof. Samalavičius.

Kita – ne mažiau svarbi programos dalis – tai debatai, į kuriuos kviečiami iškiliausi pasaulio chirurgai, jų metu kiekvienas gina savo požiūrį į vienos ar kitos ligos chirurginį gydymą, o šiose mokslinėse diskusijose interaktyviai dalyvauja auditorija. Žinoma, skaitomos ir mokomojo pobūdžio paskaitos, kuriose stengiamės atskleisti visas aptariamos srities iki šiolei atskleistas ir įrodymais paremtas medicinines žinias. Paskutinę dieną demonstruojame sudėtingiausius diagnostikos ir gydymo prasme atvejus, kuomet sėkmė gali lydėti tik individualizavus gydymą kiekvienam konkrečiam pacientui. Šiemetinis renginys truko ilgiausiai – ištisas 4 dienas. Be to, šiemet renginį nusprendėme rengti kartu su Italijos atitinkamos srities draugija ir tai labai pasiteisino. 2017 metais svarstome galimybę jį kartu rengti su Prancūzijos chirurgais. Po šio renginio sėkmės, atrodo, nieko nėra neįmanomo” – džiaugėsi dr. Joseph Nunoo-Mensah.

Prof. Narimantas Evaldas Samalavičius šiemet buvo išrinktas Pasaulio Universiteto Kolorektalinių Chirurgų draugijos generaliniu direktoriumi. Tai pasiekimas, kuriuo gali pasigirti tik nedaugelis visos Rytų Europos chirurgų. Pasiteiravome, kokie būtų artimiausi planai einant šias svarbias pareigas.

„Žinoma, tapti vienintelės pasaulinės specializuotos medicininės draugijos vadovu yra aukščiausias įmanomas specialybinis įvertinimas. Bet ne mažiau ir įpareigojantis. Kitų metų pradžioje mūsų draugijos leidžiamas medicininis žurnalas World Journal of Coloprocotology turi patekti į pasaulines duomenų bazes. Pirminis įdirbis jau padarytas. Pasikeitus vadovybei, į mūsų draugiją išreiškė norą įstoti daug naujų chirurgų iš viso pasaulio. Tai labai svarbu. Savo draugijos sesijas žadame rengti daugelyje nacionalinių ir regioninių konferencijų: kitąmet jos vyks Korėjos suvažiavime Seule, Lotynų Amerikos draugijos suvažiavime Paragvajuje, žinoma, Lietuvoje ir daugelyje kitų pasaulio šalių.

2017 metais pradėsime gydytojų tobulinimosi programą, kuri mūsų draugijos nariams atvers galimybę stažuotis geriausiose pasaulio klinikose. Nežadu pamiršti ir Lietuvos chirurgų. Yra visa eilė dvišalių rašytinių ir žodinių sutarčių su Korėja, Japonija, Jungtine Karalyste, Šveicarija, JAV (net su garsiąja Mayo Klinika) ir kt. – reikia tik pasitelkti šias galimybes prasmingoms ir atsakingai parengtoms programoms“, - sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)