Logiškai pagalvojus, žadintuvo snaudimo mygtuko paspaudimas ir penkių ar dešimt papildomų minučių pamiegojimas turėtų pakelti mūsų energijos lygį, tačiau kaip yra iš tikrųjų?

Ekspertai teigia, jog vietoj to, kad suteiktų energijos, trumpas nusnūdimas po žadintuvo suskambėjimo iš tiesų gali padidinti mieguistumą ir sukelti nuovargį.

Laikas tarpas tarp žadintuvo suskambėjimų yra labai trumpas, taigi mūsų organizmui neužtenka laiko vėl panirti į gilų miegą. Negana to, mūsų smegenys dar labiau sugluminamos dėl rutinos stokos.

Elgsenos mokslininkas Dan Ariely žurnale „Wall Street Journal“ pataria: „Nustatykite savo žadintuvą lygiai tada, kai jums reikia keltis.“

Jis pridūrė: „Mūsų organizmas veikia geriau tada, kai jį pripratinamie prie vienos paprastos taisyklės – išlipti iš lovos suskambėjus žadintuvui. Kai žaidžiame su snaudimo mygtuku, mūsų organizmas gauna painias žinutes – kartais atsikeliame vos išgirdę suskambėjimą, kartais jį išgirstame ir pasnūduriuojame dar 10 minučių, kartais 20 minučių ir panašiai.“

Idėja pataluose pasivartyti dar kelias minutes dažnai yra labai viliojanti, tačiau, anot ekspertų, šios kelios minutės gali sukelti daugiau žalos, nei duoti naudos.