Norą savanoriauti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikose buvo pareiškę pusšimtis asmenų, tačiau detaliau sužinoję, kokius darbus teks dirbti, į mokymo kursus atvyko tik 20. O 17 iš sėkmingai baigusių programą papildė klinikų komandą. Nemaža dalis, po šešias valandas per savaitę savanorystei skiriančių žmonių, – jaunuoliai, savo ateitį siejantys su medicina.

„Svajoju apie medicinos studijas, norėjau šiokios tokios praktikos, išbandyti save, kaip man sekasi ir padėti žmonėms“, – sakė savanorė Gabija Damijonaitytė.

„Jausmas iš tikrųjų yra neapsakomas ir aš tikrai galvoju, kad atradau save, atradau tai, ką norėčiau veikti visą gyvenimą. Galbūt gąsdino tas toks tikras susirėmimas su tikrove – ne taip, kaip tu galbūt galvoji, kaip ten yra, bet pamatai tą tikrą pasaulį, kaip viskas vyksta“, – įspūdžiais dalinosi Kauno klinikų savanorė Justina Žoštautaitė.

Savanoriai padeda Kauno klinikų Onkologijos ligoninės, Neonatologijos klinikos Naujagimių ligų skyriaus, Vaikų ligų klinikos Onkohematologijos sektoriaus ir Vaikų reabilitacijos ligoninės „Lopšelis“ Kūdikių skyriaus pacientams bei personalui ir Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybai.

Dar pavasarį, oficialiai įteisinus savanorystę, Kauno klinikose, būsimi pagalbininkai lankė specialius 30 valandų mokymo kursus. Juose itin daug dėmesio buvo skiriama psichologiniam pasirengimui, taip pat mokyta darbų saugos, darbo etikos ir kitų ligoninėje būtinų dalykų. Visi norintieji tapti savanoriais turėjo pristatyti rekomendacijas iš mokymo arba darbo įstaigų, o tinkamiausius žmones atrinko klinikų sudaryta komisija.

„Savanoriai ateina padėti ne tiek personalui, kiek sunkiai sergančiam ligoniui, kuriam labai labai reikia jų pagalbos – tai veikla onkologijos vaikų ligų skyriuje, taip pat veikla kūdikių skyriuje, kur guli vaikučiai, palikti mamų, ir tie mažyliai išsiilgsta tų švelnių rankų, geranoriškumo“, – sakė Zita Zailskienė, Kauno klinikų Slaugos koordinavimo tarnybos vyriausioji slaugos specialistė.

Nors oficiali savanorystės Kauno klinikose programa prasidėjo šiemet, medikai džiaugiasi, kad ne vienerius metus jiems gelbsti ir altruistiniais pagrindais dirbantys suaugusieji, turintys darbus su medicina nesusijusiose įstaigose, o laisvalaikį skiriantys mažiesiems Kauno klinikų ligoniukams.

Skirti savo laisvą laiką tiems, kam labiausiai reikia dėmesio ir šilumos – ligoniams – Kauno klinikos kvies ir ateinančiais metais. Norintieji dalyvauti savanorių atrankoje tokį savo pageidavimą galės pareikšti nuo 2017-ųjų vasario iki balandžio.