Tyrimas, kuriam vadovavo JAV mokslininkai, taip pat parodė, kad vieno kiaušinio suvartojimas per dieną neturi sąsajų su koronarine širdies liga, kuri visame pasaulyje yra pagrindinė mirties priežastis.

Mokslininkai padarė tokias išvadas peržiūrėję tyrimus, kurie buvo publikuoti per 33 metų laikotarpį (nuo 1982 iki 2015 metų). Juose dalyvavo daugiau kaip 275 tūkstančiai dalyvių. Tyrėjus domino sąsajos tarp kiaušinių valgymo ir koronarinės širdies ligos bei insulto.

Tyrimui vadovavęs dr. Dominikas Alexanderis iš EpidStat instituto JAV sakė, kad šio tyrimo reikėjo norint išsiaiškinti ryšį tarp kiaušinių vartojimo ir insulto rizikos. „Kiaušiniai turi daug teigiamų mitybos požymių, tokių kaip antioksidantai, kurie, kaip jau įrodyta, mažina oksidacinį stresą ir uždegiminius procesus. Jie taip pat yra puikus proteinų šaltinis, o tai siejama su žemesniu kraujo spaudimu“.

Viename dideliame kiaušinyje yra šeši gramai aukštos kokybės baltymų ir antioksidantų liuteino bei zeaksantino, kurie aptinkami kiaušinio trynyje, taip pat vitaminų E, D ir A. Jau anksčiau nustatyta, kad vitaminas E mažina širdies priepuolių riziką ateityje žmonėms, kurie serga širdies ligomis, o liuteinas gali apsaugoti nuo arterijų užsikimšimo.

Šie mokslininkų gauti rezultatai dar kartą pateisina 2015 metų mitybos gairių amerikiečiams pakeitimus, kai reikiamam baltymų kiekiui užtikrinti buvo pasiūlyta reguliariai vartoti kiaušinius. Tai buvo paremta 2015 metų tyrimu, įrodžiusiu, kad maiste esantis cholesterolis neturi sąsajų su širdies ir kraujagyslių ligomis.

Dr. Tia Rains iš „Kiaušinių maistingumo centro“ teigia: „Ši sisteminė apžvalga ir metaanalizė pabrėžia ankstesnį tyrimą, kuris paneigė ryšį tarp kiaušinių vartojimo ir širdies ligų, o dabar rodo galimą teigiamą poveikį, kai valgant kiaušinius sumažėja insulto rizika“.

Tyrimo rezultatai buvo publikuoti leidinyje „Journal of the American College of Nutrition“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)