Vitamino D trūkumas – Šiaurės šalių problema, kuri siejama su daugelio rimtų ligų išsivystymu ar net padidėjusia vėžio rizika, rašoma pranešime spaudai.

Vitaminas D – riebaluose tirpi medžiaga, kurią žmogaus organizmas, veikiamas saulės ultravioletinių (UV) spindulių, pasigamina pats. Dalį šio vitamino gauname su maistu: jo yra žuvų taukuose, jautienos ir menkės kepenyse, ikruose, svieste, piene, sūryje, kiaušinio trynyje, mėsoje, silkėje, lašišoje. Tačiau kaip teigia UAB „Baltic Medics“ kraujo laboratorijos, laboratorinės medicinos gydytoja Lina Shah, valgydami daug vitamino D turintį maistą gauname tik 10 proc. šio vitamino dienos normos.

„Su maistu gaunamas vitaminas D – tai viena iš daugelio šios medžiagos atmainų, kurių mūsų organizmas nepasisavina. UV spinduliai skatina su maistu gauto vitamino D sintezę, kurios metu jis sintetinamas iki vitamino D2 ir D3 – jie ir yra reikalingi žmogaus organizmui, – atskleidžia gydytoja. – Bene vienintelis natūralus būdas gauti mums taip reikiamo vitamino D – nuolatinis lepinimasis saulės voniomis.“

Dalyvauja daugelyje procesų

Pagrindinė šio vitamino savybė – jis reikalingas kalcio, fosforo ir magnio pasisavinimui. Vitaminas D reguliuoja kalcio ir fosforo įsiurbimą žarnyne, padeda šioms medžiagoms išsilaikyti kauluose ir dantyse, dalyvauja augimo ir brendimo procesuose. Kaip teigia gydytoja L. Shah, neseniai atrasta ir daugiau teigiamų vitamino D savybių: „Šis vitaminas padeda užtikrinti sveiką raumenų ir širdies funkcionavimą bei būtinas žmogaus nervų sistemai. Vitaminas D stiprina imuninę sistemą. Jei jo kiekis mažas, žmogus dažnai serga ir yra lengvai puolamas įvairių infekcijų. Kita svarbi vitamino savybė – jis pagreitina toksiškai veikiančio švino pasišalinimą iš mūsų organizmo.“

Norėdami užtikrinti sklandų organizmo funkcionavimą, privalome nuolat palaikyti reikiamą šios medžiagos kiekį. Anot gydytojos, vidutinė vitamino D paros dozė – 10 mg, tačiau, kai atsiranda šios medžiagos trūkumas, jį organizmas privalo kompensuoti, todėl reikiama dozė gali būti ir didesnė.

Dvigubai daugiau vitamino D reikia nėščiosioms ir žindančioms moterims ar sergant kai kuriomis kepenų ir inkstų ligomis, rachito profilaktikai.

Trūkumas sukelia ligas

Vitamino D trūkumas sukelia rimtas sveikatos problemas ir vaikams, ir suaugusiems. Dažniausiai dėl nepakankamo šios medžiagos kiekio vystosi liga, vadinama rachitu, kuris ypač dažnai pasitaiko vaikams. Pasak gydytojos L. Shah, rachitui progresuojant deformuojasi kaukolė, stuburas ir žandikauliai, sutrinka dantų augimas, dantų emalyje atsiranda dėmių, o vitaminas D ir kalcis padeda šiuos simptomus pašalinti.

„Naujausi tyrimai rodo, kad kasdien gaunant reikiamą vitamino D dozę galima sumažinti vėžio atsiradimo riziką ir jo plitimą tiems, kam liga jau nustatyta, – atskleidžia gydytoja. – Taip pat kaupiami įrodymai, kad dėl vitamino D trūkumo gali vystytis depresija, nuotaikos sutrikimai.“

L. Shah pabrėžia, kad suaugusiems šio vitamino trūkumas sukelia ir daug kitų negalavimų: suminkštėja kaulai, susergama osteoporoze, padidėja susirgimo kvėpavimo takų ligomis rizika.

„Labai svarbu pastebėti simptomus, kurie iš anksto perspėja apie artėjančią ligą – tai raumenų silpnumas, depresija, sumišimas, galvos ir kaulų skausmai, vidurių užkietėjimas, sumažėjęs atsparumas infekcinėms ligoms ir trapūs kaulai“, – įspėja gydytoja.

Lietuvoje saulės nepakanka

Daugelio epidemiologinių tyrimų duomenimis, vitamino D stoka gana dažna. Mažesnę už optimalią vitamino D koncentraciją kraujyje turi maždaug 1 mlrd. pasaulio gyventojų. Jo stokoja nuo 30 iki 100 proc. tiriamųjų – priklauso nuo tiriamųjų amžiaus, gyvenamosios vietos, ligotumo, etninių mitybos įpročių. Kadangi Lietuvoje saulėtų dienų nedaug, reikiamą vitamino D normą gauti visiems metams beveik neįmanoma. Ypatingas šios medžiagos trūkumas pasireiškia šaltuoju metų laiku.

„Kad gautume reikiamą vitamino D dienos normą, saulėje be drabužių ir apsauginių kremų kasdien reikia išbūti bent 15 min. Šaltuoju metų laiku tai sunkiai įmanoma, o jei pasitaiko lietinga vasara, saulės spindulių gauname dar mažiau. Dėl šios priežasties rekomenduojama naudoti vitamino D papildus, – pasakoja gydytoja. – Norvegijoje, kur saulės šviesos taip pat nedaug, vitaminas D dedamas į maisto produktus, pavyzdžiui, pieną.“

Abejones išsklaidys tyrimas

Vitaminas D trūkumo simptomai dažnai painiojami su daugelio kitų ligų požymiais, todėl sunku pajausti, kad organizmas kenčia būtent nuo šios medžiagos trūkumo. Anot L. Shah, komplikacijų padės išvengti nuolatinė vitamino D kiekio kontrolė.

„Kai pasireiškia su vitamino D trūkumu susijusių rimtų ligų simptomai, jo kiekį organizme tirtis per vėlu. Nereikia laukti, kol situacija pablogės, vitamino D kiekio organizme tyrimą reikia atlikti profilaktiškai, bent keletą kartų per metus, – pataria medikė. – Be to, svarbu nustatyti tikslų šios medžiagos trūkumą, kad pradėję gydymą gautume reikiamą vitamino D normą. Atlikus tyrimą ir išsiaiškinus, kad vitamino trūksta, dėl jo naudojimo būtina konsultuotis su gydytoju, nes šios medžiagos perdozavimas pavojingas sveikatai.“

Perdozavus vitamino D pasireiškia nemalonūs simptomai: silpnumas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas arba vidurių užkietėjimas, dažnas šlapinimasis, sutrikęs širdies ritmas, sutrinka inkstų veikla. Vitamino D perteklius gali skatinti aterosklerozės vystymąsi. Todėl svarbu, kad suvartojamą vitamino kiekį nuolat sektų gydytojas, o gydymo eigoje būtų atliekami pakartotiniai tyrimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)