Jo kolega Jonas Pudžmys pranešime spaudai griežtas: „Pirtyje – jokio alkoholio! Karštis ir alkoholis – nesuderinama. Toks derinys labai žalingas sveikatai.“

Unikalias pirčių programas vienerius metus drauge vedantys patyrę pirties meistrai Eduardas Mišeikis ir Jonas Pudžmys pasakoja patys alkoholio nevartojantys jau daugiau nei 15 metų. „Tai nesuderinama su mūsų profesija“, – sako J. Pudžmys.

Pirtis ir alkoholis – didžiausia ir kenksmingiausia klaida

Viena dažniausiai pirtyse pasitaikančių klaidų – alkoholio vartojimas. Pirties meistras J. Pudžmys šiuo klausimu griežtas: „Pirtyje jokio alkoholio! Tai itin nesveika ir labai kenksminga. Iš pradžių vyrai šaukia dar ir dar karšto garo, bet visos pirties programos neiškenčia ir išeina anksčiau vien dėl to, kad būna apsvaigę nuo alkoholio. Pirtintis reikia blaiviam.“ Pirties meistras E. Mišeikis įspėja, kad pirtyje vartojamas alkoholis lemia širdies problemas, padidėjusį kraujospūdį, silpnumą.

Anot „Atostogų parko“ pirties meistro J. Pudžmio, pirtyje, prieš ją ar po pirties priimta gerti girą, arbatą ar bet kokį kitą nealkoholinį gėrimą. Pirties meistras žmonių klaidas mato kasdien ir visada geranoriškai pataria: „Jokių gėrimų su ledukais – gėrimai turi būti kambario temperatūros, bet geriausiai tinka įvairiausių žolelių arbata, tokių, kurios auga Lietuvoje: ramunėlės, čiobreliai.“ Pirties meistras E. Mišeikis priduria, kad po apsilankymo pirtyje geriami šalti gėrimai gali sukelti peršalimą.

Pirtis – dvasinė tvirtovė, o ne vieta linksmybėms

E. Mišeikio manymu, požiūris į pirtį išsikreipė, nes kažkuriuo laiku pirtis tapo vyrų pabėgimu iš namų. Anot jo, tuomet ir prasidėjo negerumai: alkoholio vartojimas einant į pirtį, linksmybės ir triukšmas. Pasak J. Pudžmio, pirtyje privaloma rimtis ir susikaupimas, nes būtent čia vyksta dvasinis apsivalymas, o ne tik nusiprausimas. Anot jo, pirtyje netriukšmaujama, atsipalaiduojama, išvalomos mintys ir stengiamasi pasinerti į kitą pasaulį. „Pirtyje susijungia Visatos elementai: ugnis, akmuo, vanduo, medis, žmogus. Skubančiam ir nuolat stresą patiriančiam šių dienų žmogui pirtis gali tapti meditacija, blogos energijos pašalinimo būdu“, – samprotauja E. Mišeikis.

Pirties meistrai J. Pudžmys ir E. Mišeikis pirtyje lankosi kasdien. Pirtis jiems – ne tik prausimosi ir gydymosi vieta, tai tarsi dvasinė tvirtovė. „Jei vieną savaitę nepabūni pirty, rodos, esi išbalansuotas. Pirtyje išsivalai visas baimes, rūpesčius, po pirties esi naujai gimęs. Mes kasdien patiriame daug negatyvių emocijų. Šį negatyvą pirtis išvalo, o dar daugumai lietuvių, deja, įprastos savaitgalio linksmybės pirtyse vartojant alkoholinius gėrimus tik užspaudžia jų nuovargį.“ Pirties meistrai vieningai sutaria, kad teisingai pirtintis reikėtų bent vieną kartą per savaitę.

Kvepalai ir kosmetika – nuodas pirtyje

„Jeigu planuojate vakarą praleisti pirtyje, stenkitės visą dieną nenaudoti jokios kosmetikos ar parfumerijos – tai rekomenduojama ir vyrams, ir moterims. Barzdą nuskutai – jokio losjono, jokių kvepalų, jokių dezodorantų, nes esant pirtyje visos šios priemonės per odą patenka į organizmą. Be to, ir kvapas po tokių išsikvėpinusių pirtininkų būna nekoks – juk prakaitas maišosi su įvairiausiais kvapais. Būtent dėl šių žmonių daromų klaidų mes pirtyje negalime pilnai atilikti savo svarbiausios – kūno valymo funkcijos“, – sako „Atostogų parko“ pirties meistras E. Mišeikis.

Pasak J. Pudžmio, pirtyje patartina pridengti galvą kepure, jei kepurės nėra – užsisukti rankšluostį, o jei žadama naudoti vantas – eiti kuo mažiau kūną pridengiančiu maudymosi kostiumėliu ar eiti nuogiems. „Per sintetiką juk nieko nepajusi...“, – sako pirties meistras J. Pudžmys.

Teisingas pirtinimasis – geriausias vaistas nuo peršalimo ligų

Didžiausia pirties nauda žmogui, anot E. Mišeikio, – tai atsipalaidavimas, kvapų terapija ir imuninės sistemos palaikymas. Šaltuoju sezonu reguliarūs apsilankymai pirtyse grūdina žmogaus organizmą. J. Pudžmys paaiškina: „Reguliarūs apsilankymai pirtyje treniruoja kraujagysles. Pirtyje jos išsiplečia, po pirties prausiantis šaltu vandeniu – susitraukia. Taigi žmogus, kuris bus ištreniravęs savo kraujagysles, nesušals ir neperšals, nes jo kraujagyslės treniruotos. Kai kraujotaka normali – tada atsispirsi visoms ligoms“, – tvirtina pirties meistras J. Pudžmys.
Pasak E. Mišeikio, pirtyje atsiveria poros, per inkstus bei poras pasišalina toksinai, dažni apsilankymai pirtyse išvalo, tonizuoja kūną, o pasitelkus druską galima sustangrinti ir visą kūno odą.

Pirties meistrai J. Pudžmys ir E. Mišeikis jau metus kartu dirba Palangos pakraštyje įsikūrusiame poilsio ir sveikatinimo komplekse „Atostogų parkas“. Jie čia kasdien puoselėja savo sukurtą pirtį „Perenė“ ir lankytojams nemokamai veda unikalias žemaitiškas pirčių programas. Kiekvieną ankstų rytą vyrai malkomis kūrena unikalią pirties krosnį, kad neatvėstų 2 tonas sveriantys akmenys, kurie palaiko švelnų pirties garą. E. Mišeikis savo rankomis nupiešė šią krosnį saugantį menamą personažą, kurį pavadino Pirčiuku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)