Tačiau Lietuvos kardiologus tokia informacija, pateikta LRT televizijos laidoje „Klauskite daktaro“, labai papiktino. Jų teigimu, disponuoti teiginiais, propaguojančiais riebų maistą, yra labai pavojinga (su minima laida ir jos turiniu galite susipažinti čia).

Pateikiame visą kreipimąsi, kuriame Lietuvos širdies asociacijos prezidentas, LR SAM vyriausiasis specialistas kardiologijos sričiai, VU MF Širdies ir kraujagyslių ligų klinikos vadovas bei Lietuvos neurologų asociacijos prezidentas, Lietuvos insulto asociacijos prezidentas, VU MF neurologijos ir neurochirurgijos klinikos vadovas paaiškina viską apie cholesterolį, statinus bei riebų maistą. Tekstas neredaguotas.

Dėl spalio 10 d. laidoje „Klauskite daktaro“ pateiktos žiūrovus klaidinančios informacijos apie cholesterolio ir riebaus maisto naudą

Esame susirūpinę dėl šių metų spalio 10 d. TV laidoje „Klauskite daktaro“ pateiktos žiūrovus klaidinančios informacijos, kad cholesterolis yra labai naudingas, jo koncentracijos kraujyje nereikia mažinti, kad labai sveika maitintis riebiu maistu, o vaistai, mažinantys cholesterolio koncentraciją (statinai) yra nereikalingi. Šiandien ekspertai suskaičiuoja per 25 įvairiausius širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnius, iš kurių svarbiausi, turintys didžiausios įtakos pacientų mirštamumui ir mirtingumui yra šie - padidėjusi cholesterolio koncentracija, arterinis kraujo spaudimas bei rūkymas.

Todėl toks nerūpestingas ir moksliniais įrodymais nepagrįstas informacijos apie cholesterolį pateikimas laidos žiūrovams kelia nuostabą bei didžiulį sveikatos priežiūros specialistų susirūpinimą. Priešingai, skatiname visus pacientus, ypač sergančius širdies liga, arba priskiriamus didelės kardiovaskulinės rizikos grupei, reguliariai tikrintis ir žinoti tikslines cholesterolio vertes.

Nors laidos vedėjas rėmėsi Europos kardiologų draugijos pateikta kardiovaskulinės rizikos įvertinimo skaičiuokle SCORE, tačiau rezultatų interpretavimą apie rizikos veiksnių (cholesterolio) ir statinų reikšmę mažinant kardiovaskulinę riziką pateikė neatsakingai ir nekompetentingai, ją iškraipydamas ir paversdamas prieštaraujančia Europos kardiologų draugijos pozicijai.

Pasaulyje nuolat pasirodo įvairių žmonių skirtingų nuomonių bei interpretacijų apie tai, koks maistas sveikas, o koks – ne. Suprantama, kad dažnai tos nuomonės prieštarauja vienos kitoms. Tačiau ne atskiros nuomonės, bet kardiologų draugijų ir asociacijų pozicija šiuo klausimu yra laikoma ekspertine, tad pasirinkimas nuomones pateikti už faktus, o duomenis iškraipyti, rodo laidos rengėjų nekompetenciją bei šališkumą.

Kompetencijos trūkumą iliustruoja ir vienpusiškai pateikta neigiama informacija apie tai, kad Amerikos gydytojai skiria statinus vaikams, nutylint, kad statinai jiems skiriami siekiant koreguoti įvairias įgimtas dislipidemijos patologijas, ir būtent cholesterolio koncentracijos mažinimas bei jų verčių tikslinis siekimas dramatiškai mažina mirties tikimybę, gerina pacientų ligos kontrolę bei išgyvenamumą. Laidoje daug dėmesio skirta siekiant įrodyti, kad gliukozė sukelia uždegimą kraujagyslių sienelėje, tačiau, atkreipiame dėmesį, jog tokie teiginiai nėra patvirtinti klinikiniais tyrimais.

Tarptautinėse dislipidemijų ir kardiovaskulinių ligų prevencijos ir gydymo gairėse pateikta Europos, Didžiosios Britanijos ir JAV kardiologų draugijų pozicija vienareikšmiška – susirgus kardiovaskuline liga reikalingi statinai, tačiau laidoje apie tai vos užsiminta. Atkreipiame Jūsų dėmesį į dabartiniu metu esamą širdies ir kraujagyslių ligų bei bendrosios kardiologijos padėtį Lietuvoje, kur kraujotakos sistemos ligos išlieka pagrindine mirties priežastimi.

Statistikos duomenimis: Lietuvoje nuo širdies ir kraujagyslių sistemos ligų miršta beveik dvigubai (56 proc.) daugiau gyventojų negu vidutiniškai ES šalyse senbuvėse – Lietuvos vyrų ir moterų standartizuoti mirtingumo nuo kraujotakos sistemos ligų rodikliai yra vieni didžiausių ES. Kviečiame laidos kūrėjus kuo skubiau laidos žiūrovams paneigti pateiktą informaciją. Esant poreikiui, mielai kviečiame nešališkai, atvirai ir dalykinei diskusijai, kurios metus su gydytojais kardiologais, neurologais būtų galima aptarti visus svarbiausius klausimus.

Doc. Raimondas Kubilius, Lietuvos širdies asociacijos prezidentas, LSMU reabilitacijos klinikos vadovas, Kulautuvos reabilitacijos ligoninės direktorius

Akademikas prof. Aleksandras Laucevičius, LR SAM vyriausiasis specialistas kardiologijos sričiai, VU MF Širdies ir kraujagyslių ligų klinikos vadovas

Prof. Dalius Jatužis, Lietuvos neurologų asociacijos prezidentas, Lietuvos insulto asociacijos prezidentas, VU MF neurologijos ir neurochirurgijos klinikos vadovas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (258)