Gydytojo teigimu, pusės asmenų, sergančių širdies ir kraujagyslių ligomis, cholesterolio kiekis yra normalus, o kitos pusės, kurios cholesterolis padidėjęs, širdis veikia normaliai.

„Tai patvirtina ir mano kolega – Vilniaus miesto respublikinės ligoninės Kardiologijos skyriaus vedėjas medicinos daktaras Mykolas Biliukas“, – tvirtina A. Unikauskas.

Anksčiau daugybės mirčių nuo širdies ir kraujagyslių ligų priežastimi buvo įvardijamas per didelis cholesterolio kiekis, tačiau šiandien panašu viskas keičiasi.

„Cholesterolis yra būtina organizmui medžiaga. Be jo nebūtų kūno struktūros, nebūtų energetikos, kepenų, tulžies veiklos ir t. t. Blogai, jei jis viršija normos ribas“, – aiškina M. Biliukas.

Cholesterolis yra pagrindinės membranos, supančios visas gyvas ląsteles, komponentas ir bazinis tulžies rūgšties steroidinių hormonų ir vitamino D sintezės komponentas.

Cholesterolis cirkuliuoja kraujyje, gaminamas kepenyse. Itin aukštas cholesterolio kiekis organizme gali būti aterosklerozės priežastimi, bet tikrai ne tokiais masteliais, kaip buvo gąsdinama iki šiol.

„Ir be cholesterolio gali būti blogai. Nereikia suprimityvinti situacijos ir sakyti, kad sumažinę cholesterolio kiekį išspręsime ligų problemą“, – tikina medicinos daktaras.

Vis drąsiau imama kalbėti, kad kova su cholesteroliu remiasi tyrimų rezultatais, iškraipytais dėl materialinių vaistų gamintojų interesų.

Viena aišku – cholesterolis gali nusėsti kraujagyslėse. „Tačiau cholesterolio nusėdimas kraujagyslėse yra pasekmė to kraujagyslės sužalojimo, kurį žmogus padarė gyvendamas savo gyvenimą. Taigi pirma ją reikia sužaloti, o tada ten klijuojasi ir cholesterolis, ir ne tik jis: tirštas kraujas, bet koks mikrobas, nuodai, streso hormonai. Nemiga, stresas sužaloja kraujagysles – va kur kraujagyslių susiaurėjimo priežastys“, – sako M. Biliukas.

Mūsų kepenys per parą pagamina iki 2 gr. cholesterolio ir tai niekaip nepriklauso nuo maisto sudėties, taip pat neturi absoliučiai jokio ryšio su cholesteroliu maisto lėkštėje, todėl 1–2 gr. riebalų per dieną nedaro jokio poveikio organizme vykstantiems procesams. Senstančio žmogaus organizmas reikalauja dar daugiau cholesterolio, nes blogiau juos įsisavina.

Riebalų ribojimas gali būti viena iš priežasčių, kodėl sutrinka vaikų vystymasis, kodėl suaugę žmonės dažniau serga ir greičiau sensta ir kodėl senyvo amžiaus gyventojai miršta anksčiau nuo senėjimo ligų. Šie procesai pagreitį įgauna, kuomet dietos be riebalų derinamos su cholesterolį mažinančiais vaistais. Padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje paprastai yra gausių uždegiminių procesų organizme požymis.

„Moterims cholesterolis naudingas ne vien tik kaip energetinė ar kaip statybinė medžiaga, bet ir hormonų sintezė, iš jo organizme vystosi, sintezuojasi hormonai, kurie saugo kraujagysles. Todėl moterims galima drąsiau valgyti riebesnį maistą, vyram kiek mažiau. Tačiau sveikam žmogui daug kas galima“, – tvirtina specialistas.

Kyla klausimas, kodėl iki šiol niekas neuždraudė vaistų nuo cholesterolio? Ir kodėl tyrimuose leistinos cholesterolio ribos buvo sumažintos ir kodėl sveikiems žmonėms kraujo tyrimai kelia paniką?

Žvilgtelėkime į JAV. Visų be išimties sveikų amerikiečių, kuriems virš 40, cholesterolio kiekis kraujyje žymiai didesnis nei norma ir jie savaime įtraukiami į ligonių sąrašą, kuriame yra daugiau nei 60 mln. žmonių. Vadinamoji kova su cholesteroliu vien tik JAV per pastaruosius metus atsieina 120 milijardų dolerių. Pagrindiniai vaistų nuo cholesterolio gamintojai jau prieš 15 metų kasmet parduodavo savo produkcijos beveik už 26 milijardus dolerių.

O cholesterolio kiekio tyrimas, ekspertų paskaičiavimu, respublikinių klinikų laboratorijoms atneša daugiau kaip 60 milijardų dolerių pelno per metus.

Gydytojas A. Unikauskas pabrėžia: cholesterolis organizmui būtinas, tik netinkamai gyvenant jis tampa priešu. Nemalšinkite alkio angliavandeniais, o riebios mėsos valgymas nepadidins cholesterolio kiekio kraujyje. Dar vienas svarbus dalykas – jei priklausote širdies ir kraujagyslių ligų rizikos grupei ir cholesterolio kiekis kraujyje padidėjęs, tuomet gerti vaistus vis dėlto būtina.