Motinos pienas yra geriausias maistas kūdikiams, o tyrimai rodo, kad žindymo sėkmė – kiek kūdikių ir kiek ilgai yra žindomi, labai priklauso nuo to, kaip ligoninėje personalas elgiasi su mamomis ir kūdikiais po gimdymo“, – teigia Kauno klinikų Neonatologijos klinikos vadovė, Lietuvos Neonatologijos asociacijos prezidentė prof. Rasa Tamelienė. Šios iniciatyvos tikslas – sutelkti pasaulines pastangas, kad ligoninėse butų taikomos praktikos, kurios saugo, skatina ir palaiko žindymą, rašoma pranešime spaudai.

Naujagimiui palankioje ligoninėje gimdyti yra saugiau ir sveikiau tiek naujagimiui, tiek jo mamai. Įrodyta, kad šiose ligoninėse gimdžiusios moterys žindo ilgiau, o tai – neabejotina nauda sveikam naujagimio augimui“, – teigia prof. R. Tamelienė.

Ligoninė, kuri savo noru įgyvendina 10 mokslo įrodymais paremtus principus, gauna teisę vadintis Naujagimiui palankia ligonine. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos šį vardą pelnė dar 2004 m. Lietuvoje šiuo metu yra 8 ligoninės, kurios tarptautinių ekspertų yra pripažintos Naujagimiui palankiomis ligoninėmis.

Dešimt žingsnelių sėkmingo žindymo link:

1. Ligoninė privalo turėti visuotinai priimtinas rašytines nuostatas (politiką) apie žindymą ir jo rėmimą, tos nuostatos turi būti žinomos visam personalui, o pacientai gali apie jas paskaityti ligoninės koridoriuose.

2. Visas įstaigos personalas turi būti išmokytas, kaip įgyvendinti programą.

3. Visos nėščiosios, kurios patenka į tą sveikatos priežiūros įstaigą ar joje lankosi, turi būti informuojamos apie žindymo pranašumus ir mokomos taisyklingai žindyti.

4. Įstaigoje turi būti sudarytos sąlygos moteriai pradėti žindyti kūdikį iš karto po gimimo.

5. Personalas turi paaiškinti ir parodyti mamai, ką ji turi daryti, kad pienas gamintųsi, jei ji yra atskirta nuo kūdikio, ir išmokyti rankomis ištraukti pieną.

6. Kūdikiai turi būti maitinami tik mamos pienu, jei nėra medicininių priežasčių duoti vaistus ar kitą maistą. Jokio kito gėrimo ar maisto vaikui nereikia.

7. Mama ir kūdikis turi būti kartu 24 valandas per parą.

8. Kūdikiai turi būti žindomi kada nori ir kiek nori tiek dieną, tiek naktį.

9. Personalas neturi siūlyti čiulptukų, buteliukų, antspenių. Jei yra būtina, kūdikiai maitinami iš puodelio ar kitais būdais.

10. Palikdamos ligoninę žindančios mamos turi būti informuojamos apie žindančių mamų savitarpio pagalbos grupes.

Šaltinis: http://waba.org.my/

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)