Pasak Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS), antsvorio turintis vaikas jo neatsikratys ir suaugęs. Nutukimą lemiančių priežasčių yra daug ir įvairių, ir su visomis jomis lietuviai imigrantai susiduria tiesiogiai, vos nusprendę savo gyvenimą kurti Jungtinėje Karalystėje.

Pasak Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS), terminu „nutukęs“ yra apibūdinamas žmogus, kuris turi daug riebalinės kūno masės. Tai yra rimta problema, nes su ja susiduria vienas iš keturių suaugusiųjų ir vienas iš penkių 10–11 metų vaikų. Yra keletas būdų nustatyti žmogaus apkūnumo lygį, tačiau populiariausias ir labiausiai paplitęs būdas yra pagal apskaičiuotą kūno masės indeksą (KMI) – masės ir ūgio kvadrato santykį.

Pasak NHS, nutukimą gali lemti keli veiksniai:

- netinkama mityba;
- itin didelis suvartojamų kalorijų skaičius;
- nepakankama fizinė veikla;
- genetika;
- medicininės priežastys.

Dauguma Jungtinėje Karalystėje gyvenančių tautiečių dirba darbus, kur daug fizinės veiklos, mėgsta lietuvišką maistą ir statistiškai nepatenka tarp stambiausių žmonių Europoje. Tiesa, kurį laiką pagyvenus svetur, situacija pasikeičia iš esmės.

Asmeninis treneris Andrius M., dirbantis Mančesterio sporto klube „ProperGym“, susiduria su antsvorio problemas besistengiančiais spręsti emigrantais. Jis išskyrė kelias priežastis, kodėl keičiasi jų kūno linijos. Pasak jo, į naują šalį atvykę tautiečiai turi prisitaikyti prie naujos kultūros, naujų socialinių normų, maisto, darbo, gyvenimo ritmo. Todėl normalu, kad visi šie pokyčiai, kurie gali būti ir itin ekstremalūs, veikia žmonių fizinę formą ir net psichologinę būseną.

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl imigrantai priauga svorio, yra pasikeitęs maistas ir jo įvairovė. Tomas M. į Jungtinę Karalystę prieš 15 metų atvyko iš Rokiškio.

„Tada Rokiškis buvo itin mažas miestelis, jame nebuvo nei gerų kavinių, nei restoranų. O tik atvykus į Londoną akys raibo nuo nematytų gėrybių. Kur tik eidavau, visur matydavau iškabas, kviečiančias mane paragauti nematyto įvairiausio maisto – nuo graikiško iki tailandietiško. Ir aš ragaudavau. Todėl labai greit iš laibo jaunuolio tapau vyru su pilvuku“, – pirmuosius gyvenimo mėnesius JK prisiminė „Tiesos“ pašnekovas.

Jis dėl to itin nesielvartauja, nors ir prisipažįsta, kad jam jau reikėtų susirūpinti dėl didėjančio svorio. Tačiau fizinį darbą dirbantis vyras nesiruošia atsisakyti vieno iš savo pomėgių – skanauti egzotiškus ir neįprastus patiekalus.

Valgai nesveikai – sutaupai

Dar viena svorio didėjimo priežastis, prieš kurią itin sunkiai atsilaiko kalbinti pašnekovai, yra parduotuvių ir prekybos centrų vykdomos akcijos bei nuolaidos. Nijolė J., auginanti dvi dukras ir gyvenanti Kembridžo mieste, teigė, jog saldumynai ir nesveikas maistas Jungtinėje Karalystėje yra gerokai pigesnis, nei Lietuvoje, todėl jo daugiau ir suvartojama.

„Aš, kaip, manau, ir daugelis tautiečių, prekybos centruose žvalgausi nuolaidų, o jos dažniausiai būna taikomos saldumynams, kepiniams ir kitokiam nesveikam maistui. Būtent prie tokių maisto produktų dažniausiai ir pamatysi skelbimą, raginantį įsigyti dvi prekes už vienos kainą. Ir netgi jei tau tų dviejų pakuočių, pavyzdžiui, spurgų, ir nereikia, bet kaina patraukli, – perki. O namuose nejučia ir suvalgai, juk nemesi maisto“, – apie apsipirkimo ypatumus pasakojo moteris.

Bekalbėdama ji suabejojo, ar ir kiti tautiečiai panašiose situacijose taip elgiasi: „Gal čia aš viena tokia? Gal kiti žmonės turi daugiau valios atsispirti?“

Kalbintas Andrius M. taip pat sutiko, kad svoris pirmiausia kinta dėl pasikeitusio gyvenimo ritmo. Atvykę lietuviai dažnai turi kardinaliai pakeisti gyvenimo būdą, ir tai tiesiogiai įtakoja jų kūno fizinius pokyčius.

Pavyzdžiui, pradėjus dirbti naktinėje pamainoje sutrinka natūralus žmonių gyvenimo ritmas, naktis susimaišo su diena, nebepaisoma valgymo ir poilsio režimo.

Monika Š. naktimis dirba slauge senelių namuose. Pasak moters, pagrindinė priežastis, privertusi ją pasirinkti darbą naktimis, buvo didesnis atlyginimas. Tačiau ji net nepagalvojo, kad toks darbas per keletą mėnesių prie jos kūno pridės penkiolika papildomų kilogramų.

„Nežinau, ar čia tikrai tik naktinis darbas, bet dirbdama naktimis aš turiu daug daugiau laiko valgyti. Kai normalūs žmonės naktimis miega, aš, turėdama pakankamai laisvo laiko, užkandžiauju. Situacijos nepalengvina ir tai, kad darbe nemokamai galiu valgyti skrudintą duoną, kuri yra tikrai kaloringa, bet nemaistinga, gerti kavą. O kur dar pyragaičiai ir šokoladukai su kolegėmis! Po naktinės pamainos dieną aš nemiegu tiek, kiek miegočiau naktimis, todėl ir kaupiasi lašinukai ant šonų“, – pasakojo lietuvė.

Tačiau darbas naktimis gali turėti ir priešingas pasekmes. Gražina T. yra medicinos seselė. Jauna moteris prisipažino, jog pradėjus dirbti naktimis jos svoris dramatiškai nukrito, nes ją itin veikia naktinio darbo metu patiriamas stresas, ir dirbdama ji negali net kąsnio praryti.

Išsigalvotas ligas gydo vaisiais ir daržovėmis

Pastebima ir visiškai priešinga „mada“. Tarp žmonių itin sparčiai plinta sveiko gyvenimo būdo ir sveiko maisto kultas. Aistė M., dirbanti administratore tarptautinėje kompanijoje Londono City rajone, pasakojo, jog per pietus didžioji dauguma kolegų pasistiprina salotomis, vaisiais ir uogomis, geria vandenį.

„Daug kolegų turi tikrų arba išsigalvotų alergijų ar maisto netoleravimo problemų. Vieni nevartoja glitimo, kiti nesirenka pieno produktų, tačiau Londonas tuo ir žavus, kad jame galima rasti maisto net išrankiausiam skoniui“, – pasakojo jauna mergina, kurią labai džiugina sveiko maisto populiarumas.

Jai pritarė ir jau minėtas asmeninis treneris Andrius M. Pasak vyro, jau geriau žmonės tegul itin priekabiai ir atidžiai renkasi maistą, negu kemša kebabus ir šokoladus. Pasak jo, sveikos mitybos ir sveiko gyvenimo būdo rezultatas nėra tik dailus kūnas. „Svarbiausia yra gera sveikata. Juk nesveikas maistas ir nutukimas ne tik pakeičia žmogaus kūną, bet ir neigiamai įtakoja jo sveikatą, o tai, specialisto manymu, yra itin svarbu“, „ įsitikinęs treneris.

Jis pasidžiaugė, kad sveikas gyvenimo būdas ir sportas populiarėja ne tik tarp moterų, bet ir tarp vyrų. „Tradiciškai moterys labiau rūpinasi pakitusiomis kūno linijomis, o vyrai – sušlubavusia sveikata. Tačiau džiugu, jog pastaruoju metu tiek vieni, tiek kiti rodo daugiau noro ir iniciatyvos gyventi sveikesnį gyvenimo būdą“, – pasidžiaugė Andrius.

Vyras pastebėjo, jog itin didelį vaidmenį maistas vaidina ir žmonių socialiniame gyvenime. Juk nutarę susitikti su draugais emigrantai dažnai keliauja į kavines ar restoranus, kuriuose pasilepina maistu. O kur dar tas lietuviškas įprotis neateiti į svečius be šokolado ar tortuko kišenėje!

Asmeninis treneris paragino visus tautiečius rūpintis savimi ir nenumoti ranka į savo sveikatą. Pasak jo, dažnai emigrantai, atvykę į Jungtinę Karalystę, susitelkia į vienintelį tikslą – uždirbti kuo daugiau pinigų, įsikurti, prasigyventi. Siekdami tokio tikslo jie ne tik užmiršta rūpintis savimi ir savo sveikata, bet neretai net paaukoja sveikatą.

Andrius ragino žmones jokiu būdu nepamiršti savęs ir priminė: „Sveikas, natūralus, subalansuotas maistas yra energijos ir geros savijautos šaltinis, kuris leis jums gerai atlikti savo darbą. Na, o fizinis darbas irgi nereiškia, jog į sportą galite numoti ranka.“